Alman girişim Q.ANT, enerji tasarruflu fotonik yapay zeka çipi geliştiriyor

amerikali

Yeni Üye

1. Alman girişim Q.ANT, enerji tasarruflu fotonik yapay zeka çipi geliştiriyor

Giderek daha fazla insan, yapay zekanın yalnızca sorunları çözmekle kalmayıp, aynı zamanda somut etkileri de olduğunun farkına varıyor: Örneğin Goldman Sachs analistleri, yapay zeka veri merkezleri için enerji ihtiyacının 2030 yılına kadar yüzde 160 gibi muazzam bir oranda artmasının beklendiğine işaret ediyor. Pazar araştırma enstitüsü Gartner'a göre bu, mevcut yapay zeka veri merkezlerinin yüzde 40'a kadarının elektrik kesintileri nedeniyle çalışma yeteneklerinin kısıtlanmasına bile yol açabilir.

Reklamcılık

Stuttgart'taki start-up Q.ANT şimdi bunu değiştirmek istiyor. Hem yapay zeka uygulamaları hem de karmaşık simülasyonlar için geliştirilen “fotonik yerel işlem birimi” (NPU), bir PCI Express kartında bulunur ve bu nedenle mevcut sunucu ortamıyla tamamen uyumludur. Aynı zamanda şirkete göre “geleneksel CMOS teknolojisine kıyasla en az 30 kat daha fazla enerji verimliliğine ve bilgi işlem hızında önemli gelişmelere” sahip.

Teknik avantajlar ve perspektifler

Görüntü tanımaya yönelik testler ve simülasyonlar, Q.ANT'ın NPU'sunun modelleri çok daha hızlı eğitebildiğini ve daha az parametreyle daha iyi sonuçlar elde edebildiğini gösteriyor. Şirkete göre bu sistem aynı zamanda fizik simülasyonlarındaki kısmi diferansiyel denklemlere daha hızlı çözümler sağlıyor, zaman serisi analizini basitleştiriyor ve grafik teorisi problemlerinin çözümünde verimliliği artırıyor. Ancak şu anda bunu kanıtlayan hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır.

Almanya'da yapıldı

Q.ANT CEO'su Michael Förtsch, “Silikon, transistör yapımında harika bir malzeme” diyor, “ama optik açısından bu bir çöp. O zamanlar ince film lityum niyobat malzeme sistemini bu yüzden öne sürdüm ama herkes bana söyledi dedi ki, onu dünyadaki dökümhanelere asla sokamazsınız. Ve buna tepkim şu oldu: O zaman pilot hatlarını kendimiz inşa edeceğiz ve ilk pilot hattımızı bunun üzerine inşa ettik. Stuttgart'ta konu açtık ve bu çipleri üretebileceğimizi gösterdik.” Förtsch, üretim süreci üzerinde tam kontrole sahip oldukları için şirketin artık her üç ayda bir yeni nesil çipler üretebildiğini söylüyor. “Almanya'da mantık alanına ünlem işareti koymak da mümkün.”

Aydınlatma teknolojisiyle inovasyon

Fotonik çipler elektronlar yerine ışıkla hesaplama yapıyor. Bu nedenle çiplerde elektrik kaybı ve dolayısıyla atık ısı olmaz. Bu tür çipler bu nedenle enerji tasarrufu sağlayan bir alternatifi temsil edebilir. Ancak Lightintelligence ve Lighton gibi start-up'lar halihazırda ilk fotonik çipleri sunsa da teknoloji henüz pek başarılı olamadı.

İlk fotonik kuantum bilgisayarında yer aldı

Q.ANT aynı zamanda Federal Eğitim Bakanlığı'nın 13 ortağın fotonik kuantum bilgisayarları konusunu araştırdığı PhoQuant finansman programını da koordine etmektedir. Bu, şu anda Paderborn Üniversitesi'nde hesaplama yapan Avrupa'nın en büyük örnekleme tabanlı kuantum bilgisayarı PaQS'nin (Paderborn Quantum Sampler) ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. . Jena'daki Fraunhofer Optik ve Hassas Mekanik Araştırma Enstitüsü'nde (IOF) ikinci bir cihaz yakında faaliyete geçecek.

Bu makale ilk olarak t3n.de'de yayınlandı.

(vza)