Atatürkçü Niyet Derneği’nden Diyanet Akademisi çıkışı: 100 yıl evvel asker kaçağı merkeziydi

ahmetbeyler

Yeni Üye
Atatürkçü Fikir Derneği (ADD) Genel Merkezi tarafınca yapılan açıklamada, geçen hafta TBMM’de çıkan Diyanet Akademisi Maddesine reaksiyon gösterilerek, “Tevhid-i Tedrisat (Eğitim Birliği) Maddesi’ni yok sayan, bununla birlikte akademide eğitim nazarancek erkek öğrencilerin “alacakları eğitimin kesintiye uğramaması” sebebi öne sürülerek askerlikten muaf sayılmalarını da önbakılırsarek adeta yeni bir medrese yaratan bu yasanın Anayasaya alışılmamış olduğu açıktır” denildi.

ADD bildirisinde, “Yasa Gazi Meclisimizde kabul edilirken tek bir hayır” oyu çıkmaması ise, ibret verici bir olay olarak kayda girmiş, hayli büyük çoğunluğuyla Atatürk’e ve Laik Cumhuriyet’e gönülden bağlı aziz milletimizi derinden üzmüş, önemli yansısını çekmiştir” Sözleri kullanıldı.

ADD’nin yayınladığı basın açıklaması şöyle:

“Geçtiğimiz hafta, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Diyanet Akademisi Yasası toplumda infial yaratmış, Meclis’ten geçişi sırasında hiç “red” oyu çıkmamış olması ise, büyük şaşkınlık ve keder ile karşılanmıştır.”

“Kurulacak Diyanet Akademisi’ni geniş yetkilerle donatan, Ulusal Eğitim Sistemi haricinde başka bir eğitim-öğretim kurumu oluşturan, Anayasanın 174. unsuru ile korunan ve hala yürürlükte olan Tevhid-i Tedrisat (Eğitim Birliği) Maddesi’ni yok sayan, beraberinde akademide eğitim nazarancek erkek öğrencilerin “alacakları eğitimin kesintiye uğramaması” nedeni öne sürülerek askerlikten muaf sayılmalarını da önnazaranrek adeta yeni bir ‘medrese’ yaratan bu yasanın Anayasaya ters olduğu açıktır.

ATATÜRK’ÜN YÜZ YIL EVVELKİ BÜYÜK YANSISI

Ulusal Kurtuluş Savaşımız devam ederken, Büyük Taarruz öncesi Gazi Mustafa Kemal Paşa, 1-4 Nisan 1922 tarihleri içinde; Konya ve ilçelerinde bir dizi ziyaret ve denetlemelerde bulundu. Bu kapsamda Konya’daki iki medrese de ziyaret edildi. Medrese öğrencilerinin hiç bir bilgiye sahip olmadıklarının görülmesi ve bu öğrencilerin askere alınmaması isteğinin de iletilmesi üzerine Başkomutan hiddetlenerek, “Savaş sona erince bunlarla kısma önemli konuşacağım, mali desteklerinden, vakıflarından mahrum edeceğim. Bu vakıflar mollaların yaşama kaynaklarıdır.” dedikten daha sonra, Anadolu’nun her yerine yayılmış medreselerin fazlacaluğuna, dinç, sağlam delikanlıları askerden kaçan binlerce medrese bulunduğuna ve bu asker kaçaklarının sayısının bir kolordu büyüklüğünde olduğuna dikkat çekerek “Millet kan ortasında yüzerken, halkın en güzel yetişmiş evlatları cephede dövüşür, vatan için canlarını feda ederken, siz burada genç sapasağlam delikanlıları besiye çekmişsiniz. Bu asalakları askere alınması için çabucak yarın buyruk vereceğim” kelamlarıyla yansısını gösterdi.

Bu acı gerçeğin Atatürk tarafınca lisana getirilmesinden yüz yıl daha sonra, akademi ismi altında medreselerin bir daha canlandırılmak ve öğrencilerinin askerlikten muaf tutulmak istenmesi, Atatürk ve Cumhuriyetle açık bir hesaplaşma, bir rövanş alma gayreti olarak yorumlanmaktadır.