Bakan Koca ipucunu verdi… Bir devrin sonu

ahmetbeyler

Yeni Üye
Sıhhat Bakanı Fahretin Koca, Bursa ve Sakarya’nın akabinde Adıyaman’a gitti. Ziyaretleri sırasında maske takmayıp vatandaşlarla tokalaşan, öğrencilerle fotoğraf çektiren Koca, pandemiyle gayrette gelinen noktaya dair ipucu verdi.

Sabah’ın haberine nazaran Bakan Fahrettin Koca, şunları kaydetti:

ESKİ GÜNLERE DÖNECEĞİZ: Bayramı bayram üzere kutlayacağız. Eski günlerimize döneceğiz. Kısıtlamanın daha fazlaca olmadığı periyoda inşallah geçiyoruz. şahsi önlemler daha epey öne çıkacak. ‘şahsi önlemler devreye geçsin ve artık toplumsal kısıtlamalar devre dışı kalsın’ istiyoruz. Kronik rahatsızlığı olan, ileri yaşta riskli bireylerde aslına bakarsanız olağan vakitte da muhafaza gerekir. Biz büyüklerimizi gripten müdafaa gayreti ortasında olmuyor muyuz? 2.5 yıllık vakit dilimi bize üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını maskenin değerli oranda önleyebildiğini gösterdi. Pandemi daha sonrası olağan devirde de bu olmalı.

MASKESİZ OLMAYI ÖZLEMİŞİZ: Ben esnafla tokalaşmaya başladım. İşte vatandaşın ortasına katılıyoruz. Gençlerle beraberyiz. Özlemişiz. Bu normali maskesiz yaşamak değerli değil mi?

AŞI VE İLAÇ İKİ GÜÇLÜ SİLAH: Aşıların akciğere inmeyi kıymetli oranda düşürdüğünü biliyoruz. Riskli ve ileri yaş olan bireylerde erken periyotta verebileceğimiz, tesirli olduğunu bildiğimiz ilacımız da var. Bu ilacı da yerlileştirdik. Hem aşı, birebir vakitte ilacın varlığıyla iki kuvvetli silahımız var. Bu periyodu bundan daha sonra daha kolay geçirebiliriz diye düşünüyoruz. Onun için normalleşelim diyoruz. Turkovac aşısını önemsiyoruz. Omicron’a etkisinin değerli olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız itimatla Turkovac aşısını yaptırmalılar. Ben baştan Sinovac aşısı yaptırdım. Turkovac çıktığında Turkovac aşısı yaptırdım.

SAĞLIKÇIYA ŞİDDETİN CEZASI AĞIR: Sıhhat çalışanını taammüden yaralama cürmünün katalog kabahatleri kapsamına alındı. Taammüden yaralama cürmü, ceza yargılaması bakımından artık hayli daha ağır bir kabahat olacak. Tutukluluk için kâfi sebep haline gelecek. Sıhhat çalışanını yaralama hatası; taammüden öldürme, azap, intihara yönlendirme üzere epeyce ağır cürümlerle tıpkı başlık altında toplanmış oldu.

NÖBET MÜDDETLERİ AZALACAK: Sıhhatte 36 saatlik nöbet mühleti insani olmaktan dağlar kadar uzak. Çok ağır bir yük! Çalışma mühletini azamî 24 saatle sonlandırmak istiyoruz. Ve hakkaniyetli fiyat düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz.

DOKTORLAR GÖZBEBEĞİMİZ: Biroldukça ileri dediğimiz ülkelerin eğitiminden, bilhassa uygulamalı eğitimimizin daha uygun olduğuna isminiz üzere emin olun. Onun için ileri ülkelerin amacı olan gözbebeğimiz tabipler olduğunu söylemiştim. Amerika başta olmak üzere bilhassa hekimliği avukat ile sigorta şirketi ortasına sıkıştığını hayli düzgün biliyoruz. Biz uygulamada ve eğitimde oralardan epey düzgünüz.