BeyonTouch, eğer sarhoşsan araban çalışmaz. Yeni alkol karşıtı cihaz böyle çalışıyor

bilimsel

Üye
ROMA – Binlerce insanın hayatını kurtarabilecek cihazın arkasında yapay zeka algoritması var. Sürücünün kanındaki alkol oranının yasal limitlerin üzerinde olduğunu tespit etmesi durumunda aracın çalışmasını engelleyen bir sistemdir. Modena Üniversitesi ve Reggio Emilia’dan (Unimore) bir grup araştırmacı, arabaların kontak düğmesinin içine yerleştirilen, özel algoritmayla entegre edilmiş gelişmiş elektronik mikro bileşenler sayesinde kandaki alkol varlığını tespit eden bir sensör geliştiriyor.

“BeyonTouch” adı verilen proje, üniversitenin düzenlediği girişimcilik eğitim kursuna katılan ve Art-Er tarafından düzenlenen “Start Cup 2023” yarışmasının 13 finalisti arasında yer alan dört Unimore öğrencisinin kararlılığının bir sonucudur. ve yenilikçi fikirleri ödüllendirmek için Emilia-Romagna Bölgesi. Projenin öğrenci yazarları, Unimore tarafından desteklenen bir girişimcilik eğitim kursu olan Otomotiv şirketlerinin kurulmasına yönelik Eğitimi takip eden Ettore Candeloro, Francesco Olivato, Sara Kurti ve Simone Pacienza’dır.

Genç araştırmacılar tarafından geliştirilen sistemin önemli farkı, sürücünün analiz cihazına bağlı bir nozüle üflemesinin istendiği yaygın alkol testleriyle karşılaştırıldığında sonucun daha kesin ve hızlı olmasında yatmaktadır. BeyonTouch projesi şu anda mümkün olan en kesin sonuçları veren bir algoritma oluşturmayı amaçlayan veri toplamaya dayalı pazar doğrulama ve araştırma ve geliştirme aşamasındadır. Unimore tarafından sağlanan laboratuvar ekipmanları kullanılarak doğru deneyler zaten yapılmış ve kandaki alkol seviyelerini ölçmek için gönüllüler üzerinde bazı testler yapılmıştır.

Elde edilen sonuçlar beklentileri karşıladı ve öğrenciler tarafından geliştirilen algoritmanın etkinliğini doğruladı. Teknik-mühendislik alanında uzmanlığa ve ekonomi-yönetim alanında bilgi birikimine sahip araştırmacı grubu, artık alkol seviyesinin araç üzerinde basit bir şekilde görüntülenmesini sağlayacak yazılım ve donanım entegrasyon süreci ile elektronik kısma odaklanacak. Sürücü parmağını kontağın üzerine koyduğu anda ekranda görüntülenir.