Bilgisayar Da Noktalı Virgül Nasıl Yapılır ?

Beyza

Yeni Üye
Bilgisayarda Noktalı Virgül Nasıl Yapılır?

Giriş

Bilgisayar kullanırken doğru yazım kurallarına uymak, özellikle iş yazışmalarında ve profesyonel metinlerde oldukça önemlidir. Türkçede sıkça karşılaşılan noktalama işaretlerinden biri de noktalı virgüldür. Noktalı virgül, cümlede anlam karışıklıklarını engelleyen ve düşünceleri birbirinden ayıran önemli bir işarettir. Ancak birçok kullanıcı, bilgisayar ortamında noktalı virgülün nasıl yapıldığını tam olarak bilmemektedir. Bu yazıda, bilgisayarda noktalı virgülün nasıl yapılacağına dair soruları ve cevapları ele alacağız.

Noktalı Virgül Nedir?

Noktalı virgül (;), dil bilgisi kurallarında iki bağımsız cümleyi birbirine bağlamak ya da bir cümlede birden fazla öğe arasında ayrım yapmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Özellikle uzun ve karmaşık cümlelerde anlamın daha açık olmasına yardımcı olur. Noktalı virgül, virgülden daha güçlü bir ayraçtır ancak nokta kadar sert bir duraklamayı ifade etmez.

Örnek:

- Kitaplar, kalemler, defterler; her şey masa üzerindeydi.

- Ali okula gitti; Ahmet ise evde kaldı.

Bilgisayarda Noktalı Virgül Yapma Yöntemleri

Bilgisayarda noktalı virgül kullanmak oldukça basittir. Fakat bazı kullanıcılar, özellikle farklı klavye düzenlerinde bu işareti nasıl yapacaklarını bilmemektedir.

1. Türkçe Q Klavye Kullanıcıları İçin

Türkçe Q klavye düzeninde noktalı virgül yapmak için "Shift" tuşuna basılı tutarak, sağdaki virgül tuşuna (",") basmanız yeterlidir. Bu, noktalı virgülü oluşturur.

2. Türkçe F Klavye Kullanıcıları İçin

Türkçe F klavye düzeninde de noktalı virgül yapmak oldukça basittir. F klavyede, "Shift" tuşuna basılı tutarak, virgül tuşuna (",") basmak noktalı virgülü elde etmenizi sağlar.

3. Diğer Klavye Düzenleri İçin

Dünya çapında kullanılan bazı klavye düzenlerinde noktalı virgül yapmak için genellikle virgül tuşu ile birlikte "Shift" tuşuna basılır. Ancak, farklı klavye düzenlerinde konum değişiklikleri olabilir. İngilizce QWERTY klavye düzeninde de bu işlem aynıdır; "Shift" + "," tuş kombinasyonu ile noktalı virgül yapılabilir.

Noktalı Virgül Nerelerde Kullanılır?

Noktalı virgül, dilbilgisel açıdan oldukça önemli bir işarettir ve doğru kullanılması gerekir. Peki, noktalı virgül hangi durumlarda kullanılmalıdır?

1. Bağımsız Cümleleri Birleştirirken

Noktalı virgül, anlamlı iki bağımsız cümleyi birbirine bağlamak için kullanılır. Burada virgülden farklı olarak, cümlelerin arasında daha belirgin bir ayırma sağlanır.

Örnek:

- Sabah erken uyandım; hava çok güzeldi.

2. Bir Cümledeki Listeyi Ayırırken

Bazen bir cümlede birden fazla öğe bulunur ve bu öğelerin her biri içinde virgül kullanılmış olabilir. Böyle durumlarda, öğeleri birbirinden ayırmak için noktalı virgül kullanılır.

Örnek:

- İstanbul, Türkiye; Paris, Fransa; New York, ABD, ziyaret etmeyi planladığım şehirlerdir.

3. Bağlaçlardan Sonra Kullanım

Noktalı virgül, bağlaçlardan sonra da kullanılabilir. Bu, özellikle uzun cümlelerde anlamın net olmasına yardımcı olur.

Örnek:

- Çalışma saatim çok yoğun; buna rağmen çok verimli geçiyor.

Noktalı Virgül İle Virgül Arasındaki Farklar

Noktalı virgül ve virgül, genellikle birbirine karıştırılabilir. Ancak ikisi arasında belirgin farklar vardır.

1. Virgül cümledeki daha kısa bir duraklamayı, anlamın çok dağılmadan geçici bir ayrımı ifade eder. Genellikle, bir cümledeki öğeleri ayırmada kullanılır.

2. Noktalı Virgül ise daha belirgin bir duraklama sağlar ve özellikle iki bağımsız cümleyi birleştirmek ya da daha karmaşık öğeleri ayırmak için kullanılır.

Örnek:

Virgül: Sabah kahvaltımı yaptım, sonra işe gittim.

Noktalı Virgül: Sabah kahvaltımı yaptım; sonra işe gittim.

Noktalı Virgül Kullanımına İlişkin Yanlış Anlamalar

Noktalı virgülün doğru bir şekilde kullanılması, dil bilgisi açısından önemlidir. Ancak bazı kişiler noktalı virgülü gereksiz yere kullanabilmektedir. Bu da dilin akışını zorlaştırabilir. Aşağıda noktalı virgülün yanlış kullanımına dair bazı örnekler verilmiştir:

1. Yersiz Bağımsız Cümle Kullanımı

Noktalı virgülün gereksiz yere iki bağımsız cümle arasında kullanılmaması gerekir. Eğer iki cümle arasında anlam birliği yoksa, noktalı virgül yerine nokta kullanılmalıdır.

Yanlış: Okuldan sonra sinemaya gittim; ama çok yoruldum.

Doğru: Okuldan sonra sinemaya gittim. Ama çok yoruldum.

2. Aynı Cümlede Fazla Ayrım Yapmak

Noktalı virgül, bir cümlede birden fazla öğe arasında ayrım yapmak için kullanılsa da, her öğe arasında noktalı virgül kullanmak gereksiz olabilir. Bu tür bir kullanım, cümleyi karmaşık hale getirebilir.

Yanlış: Kitap, dergi, gazete; bilgisayar, telefon, televizyon; her şey bir aradaydı.

Doğru: Kitap, dergi, gazete, bilgisayar, telefon, televizyon; her şey bir aradaydı.

Noktalı Virgülün Alternatifleri

Bazı durumlarda noktalı virgül yerine virgül veya nokta kullanmak da mümkündür. Ancak, noktalı virgül kullanımı, cümledeki anlamı daha net ve anlaşılır hale getirebilir.

- Eğer birden fazla öğe bir cümlede listeleniyorsa ve her öğe içinde virgül varsa, noktalı virgül daha anlaşılır bir tercih olacaktır.

- Eğer bir cümledeki anlam karmaşıklığı ortadan kaldırılmak isteniyorsa, noktalı virgül ile iki bağımsız cümle birbirinden ayrılabilir.

Sonuç

Bilgisayar ortamında noktalı virgül yapmak oldukça basittir ve bu işlem çoğu klavye düzeninde "Shift" + "," tuş kombinasyonu ile gerçekleştirilir. Noktalı virgül, cümleler arasındaki anlam ilişkilerini daha net ifade etmek için önemli bir noktalama işaretidir. Ancak noktalı virgülün doğru kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Yanlış kullanım, anlam karmaşasına yol açabilir ve dilin akışını bozabilir. Bu yazıda ele alınan bilgilerle, bilgisayar kullanırken noktalı virgülün nasıl yapılacağına dair genel bir anlayış elde etmiş olduk.