amerikali
Yeni Üye
Çin mini uydu 12.000 km'den fazla kuantum anahtarı gönderiyor
Şifreleme, sadece casuslar veya muhalif şifreleme algoritmaları için bir şey değildir, her tarayıcı oturumunda, her İnternet satın alma ve ödeme sürecinde ve iyi kurulmuş her yamada. Bununla birlikte, klasik kriptografi matematiksel “tek kullanımlık işlevlere” dayanmaktadır. Dolayısıyla, iki ana sayının birbiriyle çoğalması kolaydır, ancak sonuçtan ana sayılara geri hesaplamak çok zordur. En geç pratik olarak kullanılabilir kuantum bilgisayarlar olduğunda, bu varsayım artık geçerli değildir. Daha sonra tek kullanımlık fonksiyonlar da çatlatılabilir.
Kuantum şifreleme ile kesik geçirmez
Kuantum kriptografisinde, her seans teorik olarak yeni bir anahtarla şifrelenir. Bunu yapmak için anahtar önce güvenli kuantum kanalında iletilir. Dinlemeye karşı güvence altına alınır – en azından teorik olarak. Çünkü transfer, veri aktarmak için koşulların kuantum fazlasını kullanır. Bitler aralarında dallanırsa, bu kuantum fazlası kaybolur, yani verici ve alıcı dinlendiklerini bilir.
Teorik olarak, bu bağlamda anlamına gelir: çünkü her kuantum şifrelemesi hem donanım hem de yazılımlarda gerçekleştirilmelidir, elbette saldırganlar tarafından kullanılabilecek boşluklar vardır. Bununla birlikte, kuantum hackleme normal dinlemeden çok daha karmaşıktır.
Sınırlı Aralık
Kuantum kriptografi birçok farklı şekilde uygulanabilir. Ticari kullanım hala nişlerle sınırlıdır. İki neden var. Bir yandan, veri aktarım hızı nispeten düşüktür. Uygulamada, kuantum bağlantısı aracılığıyla sadece kriptografik anahtar değiştirilir. Şifrelenmiş veriler daha sonra geleneksel olarak iletilir. Öte yandan, fiber optik kullanan kuantum kriptografik bağlantılar aralığı nispeten düşüktür – yaklaşık 100 kilometre. Sonra bir mola kurulmalıdır.
Quante Uydu Vs -Mikrosatellit
Bununla birlikte, Çinli araştırmacılar 2016 yılında bir uydula bu tür bağlantıların da çok büyük mesafelerde kurulabileceğini gösterebildiler. Viyana'daki Kuantum Optik ve Kuantum Bilgileri Enstitüsü (IQOQI) ile işbirliği içinde, uydu bisi aracılığıyla ilk kez bir kıtalararası kuantum bağlantısı kurabildiler. Uyduda, bir ultraviyole lazer özel bir kristal içine yüksek yoğunluk parladı. Bu, hafif bir parçacıktan yarım enerjili iki “çapraz” foton oluşturur. Bir foton Pekin'e, diğeri Viyana'ya gönderildi. Polarizasyon, Viyana'daki parçacıklardan biri tarafından ölçülürse, bu aynı zamanda Pekin'deki ikinci parçacığın – ve tam tersi de belirledi.
Bununla birlikte, sadece uydu değil, aynı zamanda zemin istasyonu da büyük, ağır, çok karmaşık ve pahalıydı. Zaten Micius üzerinde çalışan Çin Bilim ve Teknolojisi'nden Jian-Wei Pan'ın etrafındaki ekip, bu nedenle bir kuantum mikrosatellit ve taşınabilir bir kat istasyonu geliştirdi. Jinan-1 adı verilen uydu, Temmuz 2022'de Dünya'nın 500 kilometre yukarısında güneş senkronize bir yörüngeye getirildi. Sadece 23 kilogramlık bir yükü var. Taşınabilir kat istasyonu yaklaşık 100 kilogram ağırlığındadır.
Teknik ilerleme, bileşenlerin daha güçlü bir entegrasyonu ile değil, aynı zamanda teknik basitleştirme ile de mümkün oldu. Micius'un aksine, Jinan-1 dolaşmış fotonlarla çalışmaz, ancak daha basit bir protokol kullanır. Tek bir taşma sırasında (uydunun yerel ufkun üzerinde bulunduğu dönem), uydu portatif yer istasyonlarıyla 1.07 milyon bitlere kadar gizli anahtar değiştirebildi.
Kuantum anahtarının değiştirilmesine paralel olarak, uydu, tabanla şifrelenmiş veri bağlantısını oluşturmak için başka bir lazer de kullanabilir. Araştırmacılar şimdi teknik detayları doğada bir makalede tanımlamaktadır (20 Ağustos 2024'ün ARXIV'teki yayınlanması). En son 2027'de, Çinliler uzayda en az dört kuantum minisatellitine sahip olmak istiyorlar, bu da daha sonra şifreli biçimde veri alışverişi yapmalıdır. Ayrıca geostationary yörüngesine bir uydu yerleştirmek istiyorlar.
Uluslararası ırk
Nature podcast'inde Jian-Wei Pan vurgulandı ve çalışma grubunun başkalarıyla işbirliği yapmak istediğini açıkladı. Aslında, Çinliler Ruslarla çalışıyor. Batı'da, uzayda güvenli kuantum iletişimi uzun zamandır teknik egemenlik meselesi haline geldi. Ancak, görünüşe göre farklı aciliyetle zulüm görüyor. Avrupalılar 2026'da ilk kuantum uydusu uzaya getirmek istiyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde teknoloji hala erken bir aşamada.
Bu yazı ilk olarak t3n.de.
(VZA)