c’t 3003: ne kadar bozulabiliriz? | YouTube böyle çalışır

amerikali

Yeni Üye
YouTube’da çok sayıda influencer reklamı var, ancak aynı zamanda ciddi gazetecilik de var. Bu nasıl finanse edilebilir? YouTube reklamlar için ne kadar ödüyor? Bir kanalı finanse etmenin başka hangi yolları var? 100. c’t-3003 videosunu (veya tam olarak 103. videoyu) kutlamak için işte kamera arkasından bir görünüm.

videonun transkripti

(Not: Yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmış bonus içeriktir. Video parça bilgisi transkripte yansıtılmamaktadır.)

Beni asıl rahatsız eden ne biliyor musun? XY üreticisinin bir ürünü hakkında olumlu bir şey söyleyen bir video veya makale yaparsam – ve sonra birisi “Peki, XY size ne kadar ödedi?” Ama sonra şunu da düşündüm: Bu tür tamamen saçma iddialara üzülmek yerine, belki de gerçekten burada nasıl para kazandığımızı çok şeffaf bir şekilde açıklamam gerekiyor. Genel olarak teknoloji gazeteciliğinde nasıl çalışır? Ve özellikle burada, YouTube’da. Ve oldukça somut olarak c’t 3003 ile. Gerçekten sayılar diyorum, gerçekten şeffaf. Ve hazır gelmişken, bana sürekli sorulan soruyu da cevaplayacağım: test cihazlarıyla nasıl çalışıyor? Bizi izlemeye devam edin.

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili İnternet sörfçüleri, hoş geldiniz…

Bu arada, bu c’t 3003’teki 100. videomuz (veya daha doğrusu 103. videomuz) – ve bu yüzden burada biraz içeriden bir görünüm yapacağımızı düşündük. Bu arada, tamamen reklamsız, sponsorsuz, bu videodan bir kuruş kazanmıyoruz – YouTube size herhangi bir reklam malzemesi göstermemeli. Bir YouTuber olarak bunu açıp kapatabilirsiniz, hatta videodan önce mi, sonra mı, videonun ortasında mı reklam olması gerektiğini bile belirleyebilirsiniz; ve atlanabilir olması gerekip gerekmediği vb.

Ancak reklamın ne olduğu yani hangi firmalardan geldiği değil. Ve birçok kişi YouTube’un oynadığı bu reklamların YouTuber’ların ana gelir kaynağı olduğunu düşünüyor. Burada sadece bu kanal adına konuşabiliyorum ve çok net bir şekilde şunu söyleyebilirim: Parayla kiramı bile ödeyemedim. Kanalı tek başıma da yapmıyorum: Şahin ve Pascal, görselleri ve kurguyu onlar yapıyor, bu Lukas, o editör, bu Hannah, organizasyon işlerini o yapıyor, bu Mandy, Satıştan Steffi… Ve sonra hala tüm c’t editoryal ekibi var.

Buraya bakın, bu video YouTube tarafından para kazanılıyor ve yaklaşık 10 ay olan Haziran 2022’nin başlarında yayınlandığından bu yana 250,21 € kazandı. Yüklemeden sonraki ilk ayda yalnızca 109,74 avro gelir elde etti. Toplam 70.000 izlenme ile bu kesinlikle buradaki en başarılı videomuz değil, ama en kötüsü de değil – yaklaşık ortasında. Başarılı bir video, Batocera Linux ile olan bu videodur – 265.000 görüntülemeye sahiptir. Eh, ve bu yayınlandığından beri sadece 548,32 avro getirdi. (Oh, ayrıca YouTube, YouTube Premium’dan elde edilen geliri de aktarıyor – bu şu anda bizim için ayda tam olarak 19 avro. LOL.)

Öyleyse: Ayda dört videomuzun her birinin çeyrek milyon izlenme alacağını varsayalım (şu anda bunu başarmaktan çok uzağız ve Almanca konuşan TechYouTube için gerçekten iyi olur): Sonra (mevcut duruma göre) YouTube reklamları üzerinden video başına 550 Euro ödenecekti. Yani ayda 2200 Euro olacaktı. Ama hala ödenmesi gereken vergiler var. Finansal olarak yalnızca YouTube’a güvenirseniz, evet, yalnızca milyonlarca izlenme sayısına sahip dev YouTube kanallarının bundan geçimini sağlayabileceğini zaten fark ettiniz.

Dost canlısı küçük mahallenizin YouTube kanalı c’t 3003’ün işleri farklı yapması gerekiyor. Henüz herhangi bir ticaret yapmıyoruz (çok istesek de t-shirtler, çoraplar, ceketler ile ilgilenir misiniz? (Bu şık deri ceketleri satıyorum) ve evet, o kadar fazla ortaklık yapmıyoruz. bağlantılar – bunlar, gelirlerin küçük bir yüzdesini aldığımız çevrimiçi perakendecilere verilen bağlantılardır.

Hayır, bizi daha önce gören herkes sponsorluk verdiğimizi bilir, bu nedenle özellikle karşılamadan sonra çoğunlukla 30 saniyelik bir reklam bloğu vardır. Teknik jargonda “native” yani native deniliyor çünkü gerçek videoda da görülebilen kişilerden biri reklamı konuşuyor. Yani bizim durumumuzda, ben. Evet ve fiyat listesine göre şu anda böyle bir 30 saniyelik entegrasyon için 4.500 Euro alıyoruz, bu bir sır değil, PDF mediadaten.Haber adresinde bulunabilir.

Müşteriler, Haberler evreninde başka bir şey için rezervasyon yaptıkları için genellikle indirim alırlar, örneğin bir c’t print reklamı. Ancak yine de fark edeceksiniz: Bu, YouTube’dan para kazanmalarına izin verirsek, elde ettiğimizden ÖNEMLİ BİR ŞEKİLDE daha fazla. Ayrıca bunun sizin için avantajları olduğunu düşünüyoruz: O zaman videoda yalnızca 30 saniyelik bir bloğunuz olur ve genellikle ondan önce veya sonra reklam olmaz ve ayrıca metin reklamı da olmaz. Çünkü: Kendiniz bir YouTube videosu için sponsor bulduysanız, bunu yüklerken belirtmeniz gerekir ve ardından YouTube, videoyu oynatırken de şunu gösterir: “Ücretli reklam içerir”. Buna karşılık, YouTube kendi reklam malzemesini yüklemekten kaçınır – yani, örneklerimize göre kural olarak. Ancak bir video için sponsor bulamazsak YouTube’dan para kazanırız.

Ve “biz” derken beni kastetmiyorum, bence bu oldukça önemli. Sponsor aramıyorum ve genellikle onlarla bir ilgim de yok. Satış departmanımız bunu yapıyor. Elbette bazen benimle konuşuyorlar ama kural geçerli: reklam departmanı yazı işleri ekibinden bağımsız. Bu yüzden bana haftanın başında 3003 videosu için ne tür bir sponsorumuz olduğunu söylediler, bana bir brifing gönderdiler ve hepsi bu. Müşterilerle görüşülen şartları da tam olarak bilmiyorum, müşteriler videonun içeriğini bilmiyor ve ben de satışla ilgilenmiyorum. Sabit editörümün maaşını alıyorum ve bu kadar. (Plan tarafından ödenen tek yaratıcı ben miyim?)

Bir gazeteci olarak bunların hepsini en temizi olarak görüyorum. Ve tabii ki bu dengeleyici bir hareket – reklamı sunduğum için, bazı insanlar kesinlikle bana etkileyici diyecektir. Farkındayım. Ama kendime bazı kurallar koydum: Reklamını yaptığımız ürünleri gerçekçi bir şekilde anlatıyorum ama “Ürünü kendim kullanıyorum” gibi şeyler söylemiyorum – ürünü gerçek hayatta kendim kullanırken bile. Ayrıca dediğim gibi maaşım sponsorluk gelirinden ayrı. Ve en önemlisi 30 saniyelik reklam aramızı verdiğimizde en üstte “COMMERCIAL” yazıyor. Ve yukarıda reklam yazıyorsa, evet, reklamdan bahsediyorum. Reklam yoksa benim dediğim asla reklam değildir. Yani kimse bana söylediklerimi söylemem için para ödemedi.

Ve hayır, sadece birkaç yıl önce kendimi ağzıma herhangi bir şekilde reklam veren ciddi, gerçek bir gazeteci olarak hayal edemezdim. Ama dünya dönmeye devam etti. Medyadaki eski gelir modelleri, örneğin basılı reklamlar, evet, bunun nasıl devam edeceğini tahmin edebilirsiniz. Bu, onlarca yıl gerçekten işe yaradı, dolayısıyla c’t’de 50’den fazla editör çalışıyor. Ama Print-c’nin tirajı düşüyor. Ve düşmeye devam edeceğini söylediğimde karamsar olduğumu düşünmüyorum – giderek daha az insan kağıda para harcıyor. Ancak daha fazla insan video izliyor – ve onları nasıl finanse edeceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Bunu basılı reklamlarla yapamazsınız. Ve elbette, 3003 videolarımızı bir ödeme duvarının arkasına atabilirsiniz, örneğin Haberler+’da. Ancak: O zaman burada YouTube’daki öneri algoritmalarından faydalanamazdık; bu da videolarımızı daha önce c’t or Haberler ile hiç ilgisi olmayan insanlara çevrimiçi olarak izletmemizi sağlıyor. Ve belki şöyle düşünürler: ah, c’t’de yaptıkları gerçekten çok hoş. Ve belki bir Haberler+ aboneliği satın alabilirsin.

c’t’den bahsetmişken: c’t Magazin 40 yıldır ortalıkta dolaşıyor ve sadece 15 yıldır orada olmama rağmen bununla biraz gurur duyuyorum. Ve tabii ki 2023’teki c’t, 1983’teki c’t’den farklı – insanlar değişip değişmediğimizi eleştirmeye devam ediyor. Ancak c’t’nin özü: tavizsiz ahmaklık ve teknoloji dünyasına gerçekten eleştirel bir bakış, bugün hala 40 yıl öncekiyle aynı. Ayrıca burada c’t 3003’te.

Ha bir de test cihazlarıyla ilgili sorudan başta bahsetmiştim: Hayır, tabii ki test cihazlarını tutmuyorum. Üreticiler çoğu durumda bize yalnızca test cihazları ödünç verdiği için; ve testten sonra onları geri göndereceğiz. Bazen bazı şeyleri yazı işleri ofisinde tutuyoruz, örneğin kıyaslamalar için, yani sonraki ürünlerle karşılaştırmak için. Ama tabii ki eşyalar benim özel mülkiyetime girmiyor. Ayrıca hediyeler konusunda da kurallarımız vardır: Örneğin, üreticiler bize Noel için bir şey gönderirse, bu c’t Noel çekilişine gider – böylece hediye gerçek muhatabına değil, başka birine gider. . Diğer bir kural ise: Firmalar bizi davet edip yol masraflarını karşılıyorsa yazıda veya videoda bundan bahsediliyor. Ve şimdi derseniz: evet, ama bu kadar dürüst olmak istiyorsanız, o zaman hiçbir şeyi kabul edemezsiniz?

Dürüst olmak gerekirse, test cihazlarıyla ilgili olarak sık sık üreticilerden tamamen bağımsız olmanın ve kiralık cihaz talep etmek yerine her şeyi kendiniz satın almanın gerçekten harika olacağını düşündüm. Çünkü en azından bazı üreticilerin test cihazları üzerinde baskı kurmaya çalıştığını da tahmin edebilirsiniz. Diğer bir deyişle, eğer kibarsanız, kesinlikle test cihazını erken alırsınız. O kadar iyi değilsen, eleştirel konuş, ancak daha sonra anlayabilirsin. AMA: Deneyimler, teknoloji haberciliğinde erken bir önizlemenin veya uygulamalı incelemenin, daha sonraki bir zamanda ortaya çıkan ayrıntılı bir testten çok daha fazla dikkat çektiğini gösteriyor. İyi bir örnek Playstation VR2’dir: Sony, bölümü yayınlanmadan aylar önce bir günlüğüne denememiz için bizi Londra’ya davet etmişti: video 229.000’den fazla görüntülendi. PSVR2’yi önizleme etkinliğinden çok daha yoğun ve daha uzun süre test ettiğimiz gerçek test, görüntülemelerin dörtte birinden daha azına sahip. Ve tabii ki, satış başlamadan önce bizden bir değerlendirme almanız sizin için harika. Test cihazlarıyla nasıl yapacağımızı düşünmeye devam edeceğiz.

Farkındasınız: Bu o kadar kolay değil. Ama bana gerçekten inanabilirsiniz ki bu videoları sizin için her zaman burada yapacağım; üreticiler veya sponsorlar için değil. Ama sponsorlar olmasaydı bu kanal şu an olmazdı, bunu söylemeniz yeterli. Ne düşünüyorsun? Reklam sizi rahatsız ediyor mu? Haberler+ ödeme duvarının arkasında ama reklamsız videoları tercih eder miydiniz? Yorumlara yazmaktan çekinmeyin. Ve lütfen abone olun! Ve emin olun ki c’t 3003, c’t kadar eski olacak! Ya da daha yaşlı. Hoşçakal!

c’t 3003, c’t’in YouTube kanalıdır. c’t 3003’teki videolar bağımsız içerik olup c’t Magazin’deki yazılardan bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

c't Magazine'den daha fazlası

c't Magazine'den daha fazlası

(jkj)

Haberin Sonu