Depremciler bir daha farklı görüşte… Husus: İstanbul zelzelesi

ahmetbeyler

Yeni Üye
Düzce’de sarsıntısıyla bir arada mümkün büyük İstanbul sarsıntısı tartışmaları bir daha başladı.

Habertürk muharriri Fatih Altaylı’ya konuşan Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul sarsıntısının yakın bir tarihte olabileceğini belirtirken Odatv’ye konuşan Ahmet Ercan 2045’tilk evvel bir sarsıntı beklemediğini tabir etti.

“MÜTHİŞ MAKUS BİR HABER”

Celal Şengör’ün sarsıntı tahlili şöyleki:

“Bu zelzele harikulade berbat bir haberdir. Bu sarsıntı Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafınca tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl ortasında Düzce’de ikinci bir sarsıntı bu. halbuki herkes Düzce’nin tansiyonunu boşalttığını ve uzunca bir süre önemli bir zelzele olmayacağını düşünüyordu. O denli olmadığını gördük.

Bunun manası şu.

İstanbul sarsıntısı sıradan yakınlaşmış.

Stres birikimi had safhaya yaklaştı.

Naci Görür’ün dediği gerçek. Bolu Dağı’na yanlışsız da bir sarsıntı bekleyebiliriz. Ancak orada 1944 yılında bir sarsıntı oldu. Gerilim var ancak hayli büyük bir zelzeleye yol açacak kadar değil.

Asıl gerilim birikimi Batı’ya gerçek oldu.

Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.

İstanbul’u bir kere daha uyarıyorum. Ve tahminen bundan daha sonra bir kere uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, kent ortasındaki konutundan taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru sınırının kırılması bile kâfi. Taşın zira Fatih’siz bir hayat istemiyorum.”

“2045’TEN EVVEL SARSINTI BEKLEMİYORUM”

Prof. Dr. Ahmet Ercan, beklenen İstanbul zelzelesi ile ilgili de konuşarak tarih verdi. Muhtemel İstanbul sarsıntısının 2045 yılından evvel olmasının şaşırtan olacağını söyleyen Ercan, “Kuzey Marmara’nın yapabileceği en büyük sarsıntı 7.3 cins. Hangi şartlarda yapar? 1999 zelzelesi Yassıada hizasına kadar kırdı. Bu sefer oradan başlayacak, Şarköy’e, Saroz’a kadar kıracak. Yassıada’nın bulunduğu kısımdan başlayıp Şarköy’e kadar tek bir sarsıntıyla kıracak olursa bu zelzelenin büyüklüğü 7,3 olur. Bu sarsıntı hem İstanbul’u hem Tekirdağ, hem Yalova’yı hem Karamürsel ve Gölcük’ü Bandırma, Mudanya ve Erdek, Lapseki ve Gelibolu’nun tozunu attırır.

Ben bu kırılmayı yakın bir vakitte beklemiyorum. Sarsıntı açıklamaları hava durumu verir üzere daima olmaz. Zelzele kestirimlerinde değişim haftalık yıllık ya da beş yıllık değil 50 yüz yıllıktır. Beklenen Kuzey Marmara sarsıntısı için büyüklüğü, İstanbul kolu için M6,3 ile M6,7 ortası, Tekirdağ kolu için M7,0-7,2 ortasıdır. Bu sarsıntılar 2045’tilk evvel olursa şaşırtan olur” sözlerini kullandı.