Digital Pact 2.0, başarısız bir eğitim sisteminin parçalarını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

amerikali

Yeni Üye
Şu anda kar amacı gütmeyen Deutsche Telekom Vakfı’na başkanlık eden eski İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, Almanya’daki öğretmen ve öğrencilerin geleceği konusunda karamsar. CDU siyasetçisi Çarşamba günü BT endüstrisi derneği Bitkom’un çevrimiçi eğitim konferansında, “Reform edilemeyecek bir eğitim sisteminin yıkıntılarının önünde duruyoruz,” diye yakındı.

De Maizière, federal ve eyalet hükümetlerinin nihayet eğitim sektörünün dijitalleştirilmesine yönelik bir proje hakkında konuşmaları gerektiğini talep etti. Bunun için “çok profesyonel ekipler” gereklidir, böylece her şeyden sadece “IT çalışanları” sorumlu tutulmaz. Dijital enstrümanları sınıfta “Korona olmadan bile” kullanmak için bir konsepte ihtiyaç var.

“Temel reform süreci” talep edildi

Hıristiyan Demokrat, federal hükümetin artık tek taraflı olarak dijital eğitim için yeterlilik merkezlerinin reklamını yaptığından şikayet ederken, federal eyaletler Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger’in (FDP) geçen hafta yaptığı eğitim zirvesini büyük ölçüde görmezden geldi. Telekom Vakfı ve diğer kuruluşlar daha önce “eğitim sisteminde köklü bir reform süreci” başlatmak için gerçek bir ulusal eğitim zirvesi çağrısında bulunmuştu.

Eğitim Bakanlığı Parlamenter Müsteşarı Jens Brandenburg, kapsamlı yatırımlara rağmen, politikacıların şimdiye kadar eğitim politikasının tüm zorluklarını aşmayı ve bir dönüş sağlamayı başaramadığını kabul etti. En azından mevcut 5 milyar avronun şu anda projeye bağlı yüzde 80’i ile “yetişmek için büyük bir yarış” sağlandı: şimdiden 26.000 okul ekipmandan yararlandı.

FDP siyasetçisinin bildirdiğine göre, federal hükümet yeterlilik merkezleriyle zaten MINT konularıyla (matematik, bilgisayar bilimi, doğa bilimleri, teknoloji) başlıyor ve ayrıca öğretmen eğitimini ilerletmek istiyor. Federal hükümet şimdi bunu tek başına finanse ediyor. Brandenburg, “Devletlere karşı çalışmıyoruz” diye vurguladı. Aksine, federal hükümet aynı zamanda belediye tarafını ve sivil toplumu daha fazla dahil etmek istiyor. “Tüm federal düzeylerde” bir araya gelmek önemlidir.

Liberal ayrıca, eğitim altyapısını genişletmek için “bir bütün olarak devlet için önemli olan yatırımlar” ile ilgili olarak “yasal dayanak” ve eyaletlere yönelik federal mali yardımla ilgili Temel Kanunun 104c Maddesinde olası bir değişiklik hakkında konuşmak istiyor. Hamburg’un eğitim senatörü Ties Rabe, federal hükümetteki trafik ışıkları koalisyonunun Temel Yasa’da yapılacak bir değişikliği reddettiğini ve bu nedenle böyle bir değişikliğin “mevcut olmayacağını” açıkça belirtti.

“Lanet olsun ilerlemek”

Rabe, “öğretmenlerimizi yanlarında götürmeye gelince, federal eyaletlerin çok iyi ilerleme kaydetmesi” gerektiğini vurguladı. Okulların dijitalleştirilmesi, köşedeki dükkandaki kasayı değiştirmekten daha fazlasıdır. Tüm sorumlular bu sürece destek vermeli. Teknik ekipman ve pedagojik kavramlar için ülke çapında tek tip asgari standartlar anlamlıdır. Ancak artık aynı temel koşullar yaratılamıyordu. Hansa şehrinde, okullar uzun süredir IServ veya itslearning gibi farklı öğrenme programlarına ve Apple veya Samsung’un cihazlarına güveniyor. Direksiyonu geri çevirmek için çok geç.

Microsoft Almanya’dan Claudia Alsdorf, ChatGPT gibi yapay zekaya (AI) dayalı yeni araçların günlük okul yaşamına dahil edilmesini destekledi. Özellikle intihal konusunda “çok anlaşılır korkular” var. Ancak sınavların sadece kağıt kalemle yapılmasına izin vermek yanlış olur, çünkü yarının kalifiye çalışanları işlerini dijital yollarla tasarlamak zorunda kalacaklar. ChatGPT, dil öğrenmek, ders planlamak veya kaynakları kontrol etmek için “son derece uygundur”.

(vbr)

Haberin Sonu