Dolandırıcılar TikTok’a gözünü dikti

ahmetbeyler

Yeni Üye
Türkiye’de kamplarda yaşamaya çalışan Suriyeli sığınmacıları istismar eden kümeler, toplumsal medya platformu TikTok zerinden manzaralar paylaşıp yardım gayeli para talep ediyor. Çocuk ve yaşlılardan oluşan sığınmacılar; güç durumda olduklarını belirterek, TikTok kullanıcılarından kendilerine armağan göndermelerini ve hesaba para yatırmalarını istiyor.

Suriye’de hala süren iç savaşta 13 milyon Suriyeli, ülkesinden göç etmek zorunda kalırken sığınmacıların bir kısmı muhalif kümelerin kontrolündeki çadır kentlerde berbat ömür şartlarında yaşamaya çalışıyor.

Türkiye’nin Suriye topraklarında son senelerda inşa ettiği briket meskenler yardımıyla binlerce aile insani şartlarda ömür imkanına kavuştu. Lakin son aylarda toplumsal medya üzerinden denetimsiz ve kimler tarafınca organize edildiği bilinmeyen yardım faaliyetleri sığınmacıları rencide ediyor.

Duygu istismarcıları toplumsal medya üzerinden sığınmacıları kullanarak yardım ismi altında “dilencilik” yapıyor.

ÇOCUKLAR KULLANILIYOR

TikTok üzerinden yayımlanan manzaralarda çadırlarda berbat ömür şartları gösterilirken yaşlı bayanların ve bilhassa çocukların kullanılması dikkat çekiyor.

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine bakılırsa, son günlerde yayımlanan manzaralardan birinde kamera karşısında diz çökmüş etrafı çocuklarla çevrili yaşlı bir sığınmacı, makus hayat şartları altında yaşamaya çalıştıklarını belirterek, TikTok’taki hesabına bağış yapılması için toplumsal medya kullanıcılarına yalvarıyor. Çadırlarda bayan ve çocukların yardım isteme imgelerine de yer verilen görüntülerde, çocukların İngilizce olarak tekraren “Bana bir ikram gönder” demeleri dikkat çekiyor.

KULLANICILAR ELEŞTİRİLİYOR

Dünyanın biroldukca ülkesinden manzaraları izleyen beşerler, imajların gerçek olup olmadığını sorgulayarak bahse ait görüşlerini de toplumsal medya üzerinden paylaşıyor. Birfazlaca toplumsal medya kullanıcısı, canlı olarak yayınlandığı ileri sürülen imgelerin canlı olmadığını ve kurmaca olduğunu, bunun insan tacirleri tarafınca organize edilen bir dilencilik hareketi olduğunu tabir ediyor. Bir toplumsal medya kullanıcısı da bu hesapların sorgulanması daha sonrası hesapların silinerek yeni hesaplar açıldığına dikkat çekiyor.