Elektriğe dev artırım geliyor

ahmetbeyler

Yeni Üye
Sözcü’nün haberine bakılırsa, sene başında elektriğe yapılan yüzde 127’lik artırıma yansılar sürerken, alçak tansiyon sanayi abonelerinin 1 Nisan’dan itibaren geçerli elektrik tarifesi yaklaşık yüzde 20 zamlanmıştı. Yılbaşı ve nisan ayında yapılan elektrik artırımları daha sonrası maliyet artışları niçiniyle yeni artırımın kapıda olduğu açıklandı.

Bilhassa mesken abonelerine verilen elektrikte üretim maliyeti ile satış fiyatı içindeki farkın yüzde 92’ye çıkması niçiniyle durumun sürdürülemez olduğu söz edildi.

MALİYETLER ARTTI ARTIRIM TARİHİ ERKENE ALINDI

Güç Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, olağanda dalda artırımın temmuzda beklendiğini tabir ederken maliyetlerin artmasından dolayı gelecek olan bu artırımın mayıs ayına çekildiğini aktardı.

Şu anda mesken düşük tüketim satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1,26 TL, üretim maliyetinin ise 2,41 TL olduğunu vurgulayan Çağada Kırım, maliyet artış suratının bu biçimde devam etmesi durumunda ağustos ayında üretim maliyetinin 3,54 TL’ye çıkacağını kaydetti.

Bu durumda ortadaki farkın yüzde 92’den yüzde 181’e çıkacağını tabir eden Kırım, artırımın gecikmesi durumunda oranının da katlanarak artacağını, artırımın büyütülmek istenmeyeceğini lisana getirdi.

ARTIŞ ORANI YÜZDE 600’LERDE

BOTAŞ’ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin Ocak 2021’den bu yana standart metreküp başına 1,41 TL’den 10,75 TL’ye yükseldiğini belirten Çağada Kırım, artış oranının yüzde 600’leri bulduğunu kaydetti. Tüm maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığını söz eden Çağada Kırım, lakin bunun sürdürülemez bir noktaya geldiğinin altını çizdi.

Kırım, “Tüm abone kümelerine artırım bekleniyor. Artırım oranını varsayım etmek şu an mümkün değil fakat sayılar ortada” diye devam etti.