Emine Hanım ne diyor Erdoğan ne yapıyor

ahmetbeyler

Yeni Üye
Gettonuzda konuştuklarınızdan ülke çoğunluğunun senelerca hiç haberi olmadı. Kendiniz söylemiş olduniz kendiniz inandınız.

Ama… Yirmi yıllık iktidarınız yardımıyla sözlerinizin yükü artık daima tartılıyor/ tartışılıyor. Ünlendiniz!

Emine Şenlikoğlu, bu isimlerden biri…

yıllardır siyasi çizgisini bozmadı; hurafe yazıyor, hurafe konuşuyor!

Kuşkusuz yapıtları gettosu tarafınca takdir görüyor. Geçen gün dedi ki:

-“Atatürk ve İnönü‘nün ulusal eğitimimizi ABD’ye teslim ettiği muahede 2023’te doluyor!”

Kelamı üzerinde hiç durmayacaktım…

Görüşümü, Erdoğan‘ın gece yarısı attığı imzası değiştirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, tarım topraklarının faal kullanmasına yüzde 75 takviye verilecek! Akılları başlarına geldi demek. her neyse.

Birinci bakışta iki husus içinde hiç bir alaka yok üzere görünüyor değil mi? halbuki var.

“Saklı Seçilmişler” kitabımda tarımımızın 1950’lerden bu yana nasıl adım adım yok edildiğini yazdım. Problemin eğitim tarafını de ele alıp bir bireyden bahsettim:

BİLGİ YANINDA MARİFET

John Dewey (1859-1952)…

ABD’li eğitim kuramcısıydı. Ona nazaran…

Okul; salt müfredata odaklanıp yalnızca öğretilen yer olmamalıydı. Öğrenme, lakin yaparak ve yaşayarak öğrenilirdi.

Yani… Eğitim, hayata hazırlık değil, ömrün ta kendisiydi.

Yani… Teori yetmezdi. Okulda öğrenip yetiştirdiğini- ürettiğini öğrenci, çarşı-pazarda satarak/ pratik yaparak hayata dahil olmalıydı.

Yani… “Okul ile hayat içindeki Çin Seddi kaldırılmalı” idi.

Uzatmayayım:

Yıl 1924…

Atatürk, John Dewey’i Türkiye’ye davet etti. Geldi. Kaldığı iki ay mühletince İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir üzere kentlerdeki okulları gezip rapor hazırladı.

Tanin Gazetesi’ne verdiği röportajda fikirlerini deklare etti:

“Çocukların yalnız hafızalarına yüklenmemelidir. El işlerine değer verilmeli, köy hayatı ile irtibat kurulmalıdır.” (26 Ağustos 1924)

Köy Enstitüleri
nasıl doğdu sanıyorsunuz?

Öğrenciler köylerine öğretmen olarak dönüp yalnızca okuma yazma öğretmeyecek, çağdaş tarım tekniklerini uygulamalı gösterecekti. O denli de yapıldı:

Bu öğrenciler, verimli tarımın nasıl yapılacağını halka öğrettiler.

Bu öğrenciler, toprağının işlenmesi, bayındırlaştırılması, ağaçlandırılıp çiçeklendirilmesini halka öğrettiler.

Bu öğrenciler, hayvanların korunup ıslah edilmesinin halka öğrettiler.

Bu öğrenciler, traktörden sandala ziraî araçları kullanmayı halka öğrettiler.

Dewey, 1945’te bir daha geldiğinde şöyleki dedi:

-“Düşlediğim okullar, Köy Enstitüleri olarak Türkiye’de kuruldu. Dünyanın bu okulları görüp, eğitim sistemini bu okulları göz önünde bulundurarak bir daha yapılandırması isabet olacaktır…”

MESNETSİZ… HURAFE

John Dewey eğitim kuramı, ülkemizde Köy Enstitüleri haricinde uygulanmadı. Örneğin, Türk eğitim sisteminin çok merkeziyetçi yapısının değiştirilmesini vs. istedi, olmadı.

Ulusal Eğitim Bakanı Vasıf (Çınar), kendindilk evvelki bakan İsmail Safa (Özler) Beyin tersine Dewey’in görüşlerini benimsemediği üzere nazik davranmadığı da biliniyor. Zira, o devir her dışarıdan gelen “misyoner” görüldü, reaksiyon gösterildi.

Türk eğitimciler, İttihatçılar devrinde Alman eğitimci Dr. Franz Schmidt‘in Maarif Nezaretinde (1915-1918) müşavir olarak çalıştırılmasından nasıl rahatsız olmuşsa, Dewey’in gelişinden de hoşnut olmadı.

O periyot, ulus devlet bürokrasisi dışarıdan gelen her “akıl hocasına” temkinli yaklaştı.

Ne Tanzimat’ın Fransız eğitim ekolünü…

Ne İttihatçıların Alman eğitim ekolünü…

Ne de ABD’de bakılırsav yapan bürokratların ve kimi aydınların önerdiği Dewey ekolünü benimsedi.

Ki Dewey, Amerikan eğitim ekolünü temsil etmiyordu. ABD’de tek eğitim ekolünden de bahsedilemez; kimi eyaletler birbirinden farklıdır aslına bakarsanız…

Toparlarsam:

Emine Şenlikoğlu’nun kelamları gerçeği yansıtmıyor. Muahede filan safsata. Keza: Eğitim sistemin “Amerikan ekolüne” bırakılması Demokrat Parti devrinde oldu! Ve bu sistem; öğretmeni ses çıkarmadan dinleyip, lakin soru sorulduğunda öğretmenin anlattıklarını yahut kitaptan ezberlediklerini yinelayan, soru sormayan/ meraksız öğrenciyi makbul gördü. Birebir devirde Köy Enstitülerinin kapatılması, Türk tarımın canına okuma sürecinin başlaması tesadüf mı? Hayır.

Hayat bugün Erdoğan’a, tarım gerçeklerini göstermeye başladı.

Emine Hanım da kelamlarının mesnetsiz olduğunu umarım anlar. Hele… Yalnızca “imam” ve “hatip” yetiştirme “anlaşmasının” ülkeyi ne hale getirdiğini görür! Hâlâ mı ezberci Gazali?

Bak arkadaş!

Sovyetler Birliği uzaya Sputnik‘i gönderdiğinde ABD eğitim sistemini 1957’de kökten değiştirip, teknoloji çağını başlattı.

Yıl, 2022. Biz hâlâ hurafeyle uğraşıyoruz. Yazık bu güzelim ülkeye…

Soner Yalçın