ahmetbeyler
Yeni Üye
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kelamda soykırımın tanınması için dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. HDP’li Garo Paylan’ın imzasını taşıyan kanun teklifi, “Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması” ismini taşıyordu.
Meclis Lideri Mustafa Şentop, HDP’li Garo Paylan’ın yasa teklifini İçtüzük kararlarına alışılmamış olduğu sebebi öne sürülerek geri verdi.
“KENDİNİZİ ZİNCİRLEMEYİN”
19 Ocak 2007’de FETÖ’cülerin suikastıyla öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Direktörü Hrant Dink, kelamda “soykırım” tartışmasıyla ilgili kendisiyle yapılan röportajda Ermeni diasporasına seslenerek şu biçimde konuşmuştu:
“-1915’e takılıp kalmayın. Kendinizi 1915’e bağlamayın. Kendinizi dünyadaki insanların’ soykırım’ı kabul edip etmemesine zincirlemeyin.
-Bu ‘tarihsel bir acı mıdır?’ Bunu cetlerimiz yaşadı.
-Anadolu’da güzel bir laf vardır: Acıyı onurla sırtlayıp taşımak.
-Acını yaygara yapmadan, patırtıya vermeden sırtlayıp taşırsın.”
SİZİN ‘SOYKIRIM’ DEMENİZ BENİM İÇİN 5 PARA SÖZ ETMEZ
Öte yandan ABD Lideri Joe Biden, 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada 1915’te yaşananları bir daha ‘soykırım’ olarak niteledi.
Hrant Dink röportajında Dünyaya da şu biçimde seslenmişti:
“-Türkler ve Ermeniler, birbirlerine yönelik ilgilerinde ‘hasta’ iki toplumdur…
-Ermeniler, Türklere yönelik büyük bir travma yaşıyor. Türkler ise Ermenilere yönelik büyük bir paranoya yaşıyor.”
İki taraf için de ‘klinik vakalarız’ tarifini kullanıp sordu:
“-Bizi kim tedavi edecek?
-Fransız Senatosu mu karar verecek?
-Amerikan Senatosu mu karar verecek?
-Bizim hekimimiz kim?
-Reçeteyi kim verecek?
-Ermeniler Türklerin hekimi, Türkler de Ermenilerin hekimi. Bunun haricinde tabip, ilaç, doktor yok.
-Senin ‘soykırım’ı tanımış olman ya da tanımamış olman benim için 5 para söz etmez.
-Ermeniler Türkleri öldürmediler mi?
-Öldürdüler, oldu bunlar…
-Türklere de diyorum ki, ‘Ermeniler niçin bu kadar hayli ısrar ediyor?’ sorusunun üzerinde durun. Biraz bunun üzerinde empati yapın. bu biçimde onların bu duruşunda “onur” gorebilirsiniz.
– Ermenilere ise, Türklerin, ‘Hayır, bu soykırım değildir’ kelamında de bir ‘onur’ görmeye çalışın. Bir onurlu duruş bulmaya çalışın.”
Meclis Lideri Mustafa Şentop, HDP’li Garo Paylan’ın yasa teklifini İçtüzük kararlarına alışılmamış olduğu sebebi öne sürülerek geri verdi.
“KENDİNİZİ ZİNCİRLEMEYİN”
19 Ocak 2007’de FETÖ’cülerin suikastıyla öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Direktörü Hrant Dink, kelamda “soykırım” tartışmasıyla ilgili kendisiyle yapılan röportajda Ermeni diasporasına seslenerek şu biçimde konuşmuştu:
“-1915’e takılıp kalmayın. Kendinizi 1915’e bağlamayın. Kendinizi dünyadaki insanların’ soykırım’ı kabul edip etmemesine zincirlemeyin.
-Bu ‘tarihsel bir acı mıdır?’ Bunu cetlerimiz yaşadı.
-Anadolu’da güzel bir laf vardır: Acıyı onurla sırtlayıp taşımak.
-Acını yaygara yapmadan, patırtıya vermeden sırtlayıp taşırsın.”
SİZİN ‘SOYKIRIM’ DEMENİZ BENİM İÇİN 5 PARA SÖZ ETMEZ
Öte yandan ABD Lideri Joe Biden, 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada 1915’te yaşananları bir daha ‘soykırım’ olarak niteledi.
Hrant Dink röportajında Dünyaya da şu biçimde seslenmişti:
“-Türkler ve Ermeniler, birbirlerine yönelik ilgilerinde ‘hasta’ iki toplumdur…
-Ermeniler, Türklere yönelik büyük bir travma yaşıyor. Türkler ise Ermenilere yönelik büyük bir paranoya yaşıyor.”
İki taraf için de ‘klinik vakalarız’ tarifini kullanıp sordu:
“-Bizi kim tedavi edecek?
-Fransız Senatosu mu karar verecek?
-Amerikan Senatosu mu karar verecek?
-Bizim hekimimiz kim?
-Reçeteyi kim verecek?
-Ermeniler Türklerin hekimi, Türkler de Ermenilerin hekimi. Bunun haricinde tabip, ilaç, doktor yok.
-Senin ‘soykırım’ı tanımış olman ya da tanımamış olman benim için 5 para söz etmez.
-Ermeniler Türkleri öldürmediler mi?
-Öldürdüler, oldu bunlar…
-Türklere de diyorum ki, ‘Ermeniler niçin bu kadar hayli ısrar ediyor?’ sorusunun üzerinde durun. Biraz bunun üzerinde empati yapın. bu biçimde onların bu duruşunda “onur” gorebilirsiniz.
– Ermenilere ise, Türklerin, ‘Hayır, bu soykırım değildir’ kelamında de bir ‘onur’ görmeye çalışın. Bir onurlu duruş bulmaya çalışın.”