Geçmişin Kudretli Bir Kalıntısının Peşinde: Union Pacific 4014

dunyadan

Aktif Üye
Geçmişin Kudretli Bir Kalıntısının Peşinde: Union Pacific 4014
Teksas yazının sıcağında tren raylarının yanında dikilip, bir buharlı lokomotifin kendine özgü sesini dikkatle dinledim. Yakındaki mesquite ağaçlarından cıvıldayan ağustosböcekleri dışında sıra dışı bir şey kaydedemedim. İşitme duyumu artırmak için gözlerimi kapattım – hala hiçbir şey.

Aniden demiryolu geçiş zilinin sert çınlaması sessizliği bozdu. Şeker çizgili mekanik kol benden birkaç adım ötede yolu kapatmak için aşağı inerken refleks olarak irkildim. Şimdi uzun olmayacaktı.

Büyük Uzunluk, Kansas, Abilene’deki bir sonraki düdük durağından yaklaşık 64 mil uzakta, Belvue, Kan.’dan geçer.

Birkaç dakika sonra, sağımdaki raylardan metalik bir inilti gelmeye başladı. Titreşen çelik ray başlığının tiz sesi yavaş yavaş daha belirgin hale geldi. Çizgiye bakmak için döndüğümde, hafif bir ışık parıldadı gözüme: Ufukta eski bir 4-8-8-4 buharlı lokomotifin titreşen farı belirmişti.

Uzak bir virajı dönerken, arkadan gelen binek otomobiller, yolun aşağısına düşen ısı dalgaları tarafından tuhaf bir şekilde çarpıtılarak görüntülendi. Lokomotifin düdüğünün çığlığı havada çınladı ve makinenin dökme demir valflerinden sağır edici bir tıslamayla buhar çıktı. Raylardan geri adım attım ve devasa çelik namlunun ray hızıyla geçişini, kazanın sıcaklığının bunaltıcı Ağustos gününün ortam sıcaklığını kesmesini izledim.

Motorun devasa tahrik çubukları art arda ileri geri sallanarak eski canavarı raylardan aşağı itti. Lokomotifin ihalesi hemen arkasından geldi, büyük beyaz Union Pacific harfleri bulanık bir şekilde geçti. Ardından, neredeyse göründüğü kadar hızlı bir şekilde, lokomotif – dünyanın en büyük çalışan buharlı lokomotifi olan Union Pacific 4014 – ve onun aerodinamik binek vagonları bir virajda gözden kayboldu.

Union Pacific miras operasyonlarının yöneticisi Ed Dickens, 4014’te mühendis koltuğunda oturuyor. kendi ve genellikle düdük duraklarında genç taraftarlar tarafından kuşatılır.

Union Pacific 4014, American Locomotive tarafından üretilen Big Boys adlı 25 4-8-8-4 buharlı lokomotiften biriydi. 1941 ve 1944 yılları arasında şirket. (4-8-8-4 tanımı, lokomotiflerin dört tekerlekten önde giden bir kamyondan, iki takım sekiz sürüş tekerleğinden ve bir dört tekerlekten çekişli kamyondan oluşan tekerlek düzenini ifade eder.) Tartı 600 tonluk şaşırtıcı bir boyuta sahip olan 132 fit uzunluğundaki dev, çağının mekanik dehasının yaşayan, nefes alan bir kanıtıdır.

Rakip demiryollarına ait yolcu lokomotiflerinin aksine, Union Pacific’in buharlı motorları düzene sokmaktan vazgeçecek, bunun yerine raylarda dişli, buhar hortumları ve kazan perçinleri açıkta dolaşarak dolaşacaktı. halkın gözüne. Sonuç olarak, Büyük Uzunluk, verimlilik, dayanıklılık ve katıksız gaddarlık estetiğini yayınlar.

İzleyiciler Midlothian, Teksas’ta pist kenarında toplanıyor.

Fort Worth’da Big Boy’un düdüğü sırasında bir çift kucaklaşır.

Union Pacific 4014, çok yıllı bir restorasyonun ardından 2019’da hizmete geri döndü, ancak pandemi 2020 turunu iptal etmeye zorladı. Böylece 2021’de yeni programı açıklandığında internetin bir köşesi ortalığı karıştırdı.

Tur 33 gün sürecek ve Ortabatı ve Güney’de 10 eyalete yayılacaktır. Diğer şehirlerin yanı sıra St. Louis, Fort Worth, New Orleans ve Denver’da büyük tanıtım durakları planlandı. Ve Büyük Uzunluk yol boyunca küçük küçük kasabalarda onlarca kısa düdük dururdu.

Ve böylece Ağustos 2021’de Union Pacific 4014’ten Fort Worth’a giden demiryolu meraklıları kalabalığına katıldım. Büyük Uzunluk, şehrin Amtrak istasyonunun yakınında binlerce seyircinin çakıllı bir alana girmesiyle statik bir sergide oturdu. Pek çoğu mühendis tulumları ve ince çizgili bereler giymiş gençler, heyecanla anne babalarının kollarını çekiştirdiler. Bitişik raylardan geçen modern dizel lokomotiflerin düzenli bir geçit töreni, mühendisleri ve kondüktörleri, geçmişin güçlü kalıntısını daha iyi görebilmek için kendi kabinlerinin camlarından dışarı doğru eğildiler.

Union Pacific 4014, gün doğumunda Kansas City, Mo.’daki Union Station’dan ayrılıyor.

Ertesi sabah erkenden, daha küçük bir demir yolu fanı kalabalığı Union Pacific 4014’ün güney noktalarına doğru yola çıktığına tanık oldu. Sabahın serin havasına koyu siyah bir duman yükselirken, lokomotifin her iki yanından dalgalanan buhar bulutları kaçtı. Büyük Uzunluk’un hızlanmaya başlamasıyla birlikte düdüğünden derin, hüzünlü bir patlama koparak Cowtown’a veda etti. Geçerken, seyirci kalabalığı hızla dağıldı – ve kovalamaca devam etti.

Önümüzdeki sekiz saat boyunca, tren tutkunlarından oluşan bir konvoya katıldım, hepimiz kasabadan kasabaya sıçrayarak, muhteşem buhar motoru mümkün olduğunca çok kez geçer. Her düdük durağında birkaç dakika sonra, Büyük Uzunluk bir sonraki varış noktasına doğru buharlaştı. Son binek arabası geçer geçmez çok sayıda seyirci boşalan rayları doldurdu. Buharlı lokomotifin tekerlekleri tarafından düzleştirilmek üzere raylara yerleştirdikleri kuruşları, nikelleri ve on sentleri aramak için demiryolu bağlarını taradılar.

Midloathian, Texas’ta bir mola sırasında Big Boy’un buhar düdüğüne yanıt olarak küçük çocuklar kulaklarını kapatırlar.

Union Pacific 4014’ün takma adı Büyük Uzunluk, ilk olarak Amerikan Lokomotif Şirketi’ndeki bir fabrika işçisinin bu lakabı karalamasıyla ortaya çıktı. New York, Schenectady’deki fabrikadan çıkarken lokomotifin burnu. Mürettebat her gün yazıya rötuş yapıyor.

Birçok Amerikalı için trenle karşılaşmak sadece bir rahatsızlıktır. Yük trenleri, bir seferde uzun mesafeler için yol geçişlerini engelleyebilir; yüksek sesli kornaları gecenin her saatinde duyulabilir; hatta bazen korkunç bir şekilde raydan çıkarlar. Tüketim mallarımızın birçoğunun bir noktada demiryolu ile taşındığını veya çelik, kereste, kum, petrol ürünleri gibi hayati hammaddelerin yanı sıra ürünler ve diğer bozulabilir maddelerin yaygın olarak ulusumuzun yük demiryolu sistemiyle taşındığını boşverin.

Yine de, meraklı olmayanlar için bile, bu özel lokomotife tanık olmanın büyüleyici bir yanı var – bunun nedenini tam olarak açıklamakta zorlanıyorum. Belki de Union Pacific 4014 bize topluluklarımızın birbiriyle daha bağlantılı olduğu bir zamanı hatırlatır. Ne de olsa, demiryolunun altın çağında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hemen hemen her büyük şehir ve kasaba, yolcu demiryolu ile birbirine bağlıydı. Ve o günlerde bir kasabanın tren istasyonu, topluluğun sosyal merkezi olarak hareket edebilirdi: O günün postalarının geldiği, telgraf operatörlerinin dünyanın dört bir yanından mesaj gönderip aldığı, sevdiklerinin göz yaşları dolu vedalaşmaları ve yeniden kavuşmanın neşeli kucaklaşmalarını paylaştığı yerdi. bandoların, nesiller boyunca iki dünya savaşına katılmak için yola çıkan savaşçıların geçit törenlerine eşlik ettiği ve hem yaşayan hem de ölü olarak evlerine döndükleri yer.

İzleyenler, Union Pacific 4014’ün Ennis, Teksas’taki düdük durağının fotoğraflarını çekerken yolun sağ tarafında kalabalıklaşıyor.

Belki de Büyük Oğlan’ın çekimi, kişinin su gibi basit elementleri kullanma konusundaki kolektif yeteneğimize duyduğumuz huşu duygusuyla daha yakından bağlantılıdır. , ateş ve karbon gibi acımasız ve zarif bir verimlilikle. Ya da belki Union Pacific 4014 gibi buharlı lokomotifleri görmek, yetişkin yaşamının görünüşte bitmeyen talepleri tarafından uzun zaman önce körelmiş olan çocukluğun geniş gözlü harikalarını hatırlatıyor.

Hearne, Teksas’ta Union Pacific kubbeli araba, Challenger. Aslen 1958’de Pullman-Standard Co. tarafından inşa edilen bu araç, Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen son kubbeli otomobillerden biriydi ve üst kubbede 24 kişi oturabilir.

Durum ne olursa olsun, kişileştirme ritmik hareket eden ve buhar soluyan bu makinelere doğal olarak geliyor gibi görünüyor. onları tasarlayan, inşa eden, bakımını yapan, çalıştıran ve hayrete düşüren insanlar.

Union Pacific 4014’ten Fort Worth, Teksas’tan güneye doğru hareket ederken duman ve buhar bulutları yayılıyor.

Teksas’taki günüm College Station’ın yaklaşık 25 mil kuzeyindeki eski bir Güney Pasifik tren istasyonunda sona erdi. etkileyici trenin kasabaya girişini izlemek için büyük bir kalabalık toplanmıştı. Sürücüler lokomotifi görmek için boyunlarını uzatırken, komşu yollardaki trafik yavaşladı.

Büyük Uzunluk, bir otoyol üst geçidinin biraz ilerisinde durmak için yavaşlarken bir buhar bulutu çıkardı. Birkaç düzine seyirci fotoğraf çekmek için üst geçidin beton setine tırmandı. Çok geçmeden olay yerine yerel bir polis memuru geldi. Görünüşe göre sessiz kasabayı hırlayan trafik sıkışıklığından rahatsız oldu, kalabalığın dağılması için emirler vermeye başladı.

Ancak, hızlı tren tutkunlarının buna uyma planları olmadığı kısa sürede ortaya çıktı. Bir beyefendi memura dönüp af talebinde bulundu: Kalabalığın trafiği engellemediğini, yasa dışı bir şey yapmadıklarını da savundu. Gruptaki diğerleri başlarını salladılar ve aynı mesajı tekrarladılar. Seyirci grubunun hiçbir yere gitmediğini hisseden subay pes etti ve yenilgiyle ekip arabasına geri döndü. Dikkatlerini tekrar gösterinin yıldızına çevirmeden önce kalabalıktan bir tezahürat yükseldi.

Fort Worth’daki düdük durağında Büyük Uzunluk’ta güneş batıyor.

Luke Sharrett , Louisville, Ky’de yaşayan bir fotoğrafçıdır. Instagram .

New York Times Travel’ı takip edin Instagram , Twitter ve Facebook . Ve bir sonraki tatiliniz için daha akıllı seyahat etme konusunda uzman ipuçları ve ilham almak için haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun. Gelecekte bir kaçamak mı hayal ediyorsunuz yoksa sadece koltukla seyahat mi ediyorsunuz? 2022 için 52 Yer listemize göz atın.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.