Gioele Meoni: “Babam Fabrizio adına Dakar'ım, Afrika'da okullar ve kuyular inşa edecek”

bilimsel

Üye
ROMA – 11 Ocak 2005, ikonik Dakar'ı (ve genel olarak motor sporlarını) sevenler için ne yazık ki önemli bir tarih. O gün, Moritanya çölünde, dünyanın en zorlu rallisinin iki edisyonunda unutulmaz şampiyon ve 40 yaşın üzerindeki Fabrizio Meoni vefat etti. Fabrizio geride bir eş ve iki çocuk bıraktı ve o zamanlar on dört yaşında olan Gioele ile birlikte Dakar'da mücadele etme sözünü tutmadı. 91'de doğan Castiglion Fiorentinolu çocuk, motosiklet yarışı yapma fikrinden vazgeçti. Ancak yıldan yıla eyere geri dönme arzusu giderek güçlendi. Eyere geri dön baba adına. Influencer Media'nın yönettiği, yönetmenliğini Tommaso Gorani'nin yaptığı, senaryosunu Irene Saderini ile Cosimo Curatola'nın yazdığı belgesel filme de adını veren sözler.

Amazon Prime Video'da izlenebilen (bağlantı http://bit.ly/40dfOoC) film, Gioele'nin Malle Moto kategorisinde 2024 Dakar için en zor ve yardımsız iki yıllık hazırlıklarını anlatıyor. Sadece o ve motosikleti – bir Ktm 450 Rallisi – ama ona enerji ve rahatlık veren “babasının” sürekli varlığıyla. Sonuç bunun kanıtıdır: Meoni genel klasmanda 47. ve İtalyanlar arasında birinci. Asil bir amacı olan bir girişim: Fabrizio'nun hayırseverlik çalışmalarını Afrika'da okullar ve kuyular inşa ederek sürdürmek. 2025 Dakar yarışının (katılmayacak) başlamasından birkaç gün önce Gioele ile röportaj yapma mutluluğunu yaşadık. Bırakalım konuşsun.

Dakar'a katılma fikri nasıl ortaya çıktı?

“Dakar her zaman babamla paylaştığım bir hayaldi. Çocukken bir gün bunu birlikte yapacağımızı düşünürdüm. O vefat ettiğinde 14 yaşındaydım ve motosiklet dünyasını bir kenara bırakıp başka bir şeye odaklandım. Milano'ya taşınmıştım, bilgisayar bilimcisi olarak çalışıyordum ama bir şeylerin eksik olduğunu hissettim. Yıllar sonra motosikletsiz yaşayamayacağımı anladım. Ben de bu adımı kendi başıma atmaya ve yardımsız kategoride bu hayali gerçekleştirmeye karar verdim. Eğer olsaydı tam da bizim yapacağımız gibi.”

Bu deneyim size ne bıraktı?

“Dakar beni derinden değiştirdi. Önemli olan onu tamamlamak değil, oraya ulaşmak için yapılan yolculuktu. Hazırlık iki buçuk yıl sürdü. Bu süre zarfında hayata dair çok düşündüm. Çok zor bir dönemden geldim: Pandemi ve hepsinden önemlisi, 2021 yılında henüz 18 yaşındayken tedavisi mümkün olmayan bir hastalık nedeniyle vefat eden kız kardeşim Chiara'nın kaybı. Bu acı beni zorladı: Önemli bir şeyin, aynı zamanda acıyı işlemenin bir yolu olan bir rüyanın farkına varmam gerekiyordu.”

Filmde anneniz Elena'nın figürü çok mevcut. Senin için ne kadar önemliydi?

«Temel diyebilirim. O olmasaydı muhtemelen ne ben ne de babam yaptıklarımızı yapamazdık. Annem gerçek bir “ekip yöneticisiydi”: sponsorlarla yeniden bağlantı kurmama yardımcı oldu ve fiziksel ve zihinsel hazırlığımda beni destekledi. Dakar'la karşılaşmanın ne demek olduğunu çok iyi biliyordu. En zor zamanlarda bile ailemin direğiydi. Açıkçası eşim Caterina'ya da çok şey borçluyum.”

Sponsorlardan bahsettiniz. Bu yönü nasıl yeniden yapılandırdınız?

«Babamın mirasını, onu destekleyen kıyafetler ve markalar gibi ayrıntılarla sürdürmek benim için önemliydi. Sponsorlarının çoğu da aynı görüşteydi. Bunun mümkün olmadığı durumlarda “yaratıcı” çözümler buldum: Örneğin babamın ana sponsorlarından biri, bugün artık var olmayan bir giyim markası olan Menichetti'ydi. Toskana pizza zinciri Menchetti ile uyumsuzluktan dolayı değiştirdim. O zamanlar pek çok kişinin aynı şirket olduklarını düşündüğünü keşfetmek komikti.”

Meoni soyadını Dakar'a getirmek ne anlama geliyordu? Bu bir “yük” müydü, yoksa bir güç mü?

«Bu bir ayrıcalıktı. İlk başta Dakar dünyasına ne kadar iz bıraktığını, ne kadar sevildiğini ve saygı duyulduğunu fark etmemiştim. Peterhansel, Nani Roma, Cyril Despres gibi sürücüler bana şefkatle yaklaşıp onunla ilgili anekdotlar anlattılar. Heyecan vericiydi. Bunu hiçbir zaman bir yük olarak görmedim çünkü amacımın kazanmak değil, kişisel ve özgün bir macera yaşamak olduğunu her zaman açıkça belirttim. Onun adıyla orada olmak onu onurlandırmanın bir yoluydu.”

Bu kadar zorlu bir ortamda olmak nasıldı?

“Dakar çılgın bir yarış ama aynı zamanda harika. Her gün bir meydan okumadır. İlk durağı hatırlıyorum: mor çiçeklerle bezenmiş siyah lavlardan oluşan bir çöl. Bir video oyunundan bir senaryoya benziyordu. Yorgunluğuma rağmen babamın hikayeleri ve örneği sayesinde sanki o ortamda büyümüşüm gibi kendimi evimde hissettim. Hiç kendime “Bunu bana kim yaptırdı?” diye sorduğum bir an olmadı. Her şey yolunda gitti.”

“Dakar 4 Dakar” projesi babanızın girişimiyle doğdu. Bize bundan bahseder misiniz?

«Babam yarışları sırasında Senegal'de hayır işleri yapmaya başladı. Aşırı yoksulluk durumlarını görmüş olduğundan bir şeyler yapma görevi hissetti. Çocukluğundan beri tanıdığı papaz Peder Arturo Buresti'nin desteği sayesinde Dakar'da bugün hala onun adını taşıyan ilk okulu kurdu. O günden bu yana Fabrizio Meoni vakfı onun vefatından sonra bile iyi çalışmalarına devam etti. “Dakar 4 Dakar” ile bu göreve yeni bir enerji katmak, yarışa katılarak ve hikayemi anlatan filmle kamuoyunu bilinçlendirmek istedim. Yarışma bitti ama proje devam ediyor. Babamın mirasının sadece bir anı değil, birçok insanın hayatını yeniden değiştirebilecek bir güç olmasını istiyorum.”