Hava taksisi: Joby ilk test uçuşlarını uçakta bir pilotla tamamladı

amerikali

Yeni Üye
Kaliforniyalı hava taksisi geliştiricisi Joby Aviation, elektrikli multikopterini ilk kez pilotlarla test ediyor. Şirket, üretim öncesi modelle test uçuşlarının şirketin Marina’daki pilot üretim tesisinde gerçekleştirildiğini söyledi. Amaç dikey kalkış ve iniş yapabilen uçağın fonksiyonlarını test etmektir.

Reklamcılık

Joby, altı adet dönebilen pervaneyle donatılmış, elektrikle çalışan bir uçak geliştiriyor. Maksimum 320 km/saat hızla hareket edebilmeli, bir pilot ve dört yolcuyu 240 km’ye kadar taşıyabilmeli. Joby, bunu bir “Elektrikli Havadan Yolculuk Paylaşımı”nda (EAR) kendisi çalıştırmak istiyor.

Haziran ayında izin

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bu yılın haziran ayında Joby’ye insanlı uçuş izni verdi. Şirket şu ana kadar uçağını yerden uzaktan test etti. Joby, şu ana kadar dört test pilotunun uçuş gerçekleştirdiğini açıkladı. Kalkıştan sonra, rotorların döndürüldüğü ileri uçuşa geçişi, dikey inişe kadar hızlanma ve yavaşlamayı da test ettiler.

Önerilen editoryal içerik

İzniniz üzerine harici bir YouTube videosu (Google Ireland Limited) buraya yüklenecektir.

Her zaman YouTube videosunu yükle

Şimdi YouTube videosunu indirin

Bu videoda da multikopterlerin ne kadar gürültülü olduğu arka plandaki müzikten dolayı belli olmuyor.

Joby, Dayton, Ohio’da bir üretim tesisi kurmak istiyor. Burada her yıl 500’e kadar uçak üretilecek. Şirketin faaliyet göstermeyi planladığı EAR’ın 2025 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Kendi bilgilerine göre şirket, geçtiğimiz günlerde Delta Air Lines havayolu ile işbirliği anlaşması imzaladı. Ana hissedar olarak Toyota, Joby’ye ve tedarik bileşenlerine toplam 400 milyon ABD doları yatırım yaptı, ancak araç çağırma şirketi Uber, iki buçuk yıl önce şirketle olan işbirliğini sona erdirdi.

(uygulama)

Haberin Sonu