İlaç alamadığı için nefessiz kalan öğretmen

ahmetbeyler

Yeni Üye
Rabia Deniz Bursa Muhalif sitesinde yazdığı yazıda Türkçe öğretmeni Yasemin Hayta Duygu’yu kaleme aldı. Kistik Fibrozis hastası Yasemin Hayta’nın ilaçlarını kullanımı gerekiyor. Yasemin Hayta ilaçların SGK tarafınca karşılanması için mahkemeye başvurdu. 17 bin euro pahasındaki ilaçlar mahkemenin verdiği kararla SGK tarafınca karşılanacak.

İşte o yazı:

“SGK’yı ne mi batırdı?
Vicdansızlık…
Rabia Deniz

Yasemin Hayta His, 31 yaşında bir Türkçe öğretmeni. 2009 yılından bu yana kalıtsal/genetik bir hastalık olan Kistik Fibrozis ile gayret ediyor, hayati derecede kıymetli olan ilaçlarını kullanamadığında nefes alamıyor, oksijen ve teneffüs dayanak aygıtlarıyla hayata tutunuyor.

Hastalığı niçiniyle teneffüs kuvvetliğü yaşayan Yasemin, yurtharicinde Kistik Fibrozis hastalarının hayat kalitelerini artırmak üzere kullanılan “Kalydeco/Ivacaftor” isimli ilaçlarla tedavi görmeye başlayınca, rahat nefes almaya başlamıştı. Fiyatı 17 bin Euro olan ilaçların temin edilmesi için Toplumsal Güvenlik Kurumu’na başvurdu. Lakin SGK ilaçların geri ödeme kapsamında olmadığı nedeni öne sürülerek başvuruyu reddetti. Yasemin Hayta, bunun üzerine avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurarak SGK’nın vermiş olduğu sonucun iptali istemiyle dava açtı.

Mahkeme, “ilacın hayati değer taşıdığı” nedeni öne sürülerek 17 bin Euro kıymetindeki ilaçların orta kararla SGK tarafınca karşılanmasına karar verdi.

İlacı bitti, nefes alamıyor

3 aylık tedavi sürecinde kullandığı İvacaftor isimli ilaç bitince bir daha teneffüs kuvvetliğü yaşayan Yasemin Hayta, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi altına alındı.

Solunum dayanak aygıtına bağlı olarak nefes almaya çalışan Yasemin’in ömrü, İvacaftor isimli ilaca bağlı. Mahkemenin karar duruşması ise 1 Temmuz’da lakin Yasemin Hayta’nın kaybedecek 1 günü, hatta 1 dakikası bile yok.

Yaşamak istiyorum

“Yaşamak istiyorum” diyen Yasemin Hayta süreci şu tabirlerle özetliyor: “2009’dan 2020’ye kadar hastalığımla ilgili tedavim sürüyordu. Çok sık hastaneye yatıyordum lakin hayatıma da bir biçimde devam ediyordum. 2020’de COVID geçirdim, sağ ciğerim çalışmaz hale geldi ve oksijene bağlı kaldım. Bu süreçte Ivacaftor isimli ilaca başladım. İlacı SGK ödemiyor. 17 bin Euro bedelindeki bu ilaç benim karşılayabileceğim bir maliyet değil. Mahkemeden orta karar çıkınca ilaçların yurtharicinden getirilmesi için uzun bir süre bekledim. 3 ay kullanabilmem için ilaçlarım geldi. İlaçları kullanmaya başladıktan 1 hafta daha sonra burnumun ve ciğerlerimin ortasında rahatlama hissettim. Lakin 3 ay periyodik ilaçlarım bitti ve yenilerini
1 Temmuz’daki karar duruşmasına kadar alamıyorum. İzmir 9 Eylül Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeniyim. İlacı sistemli olarak alabilseydim sıhhatime, ömrüme, işime kavuşacaktım. Biri sesimi duysun, bana nefes olsun”

Oksijen ve teneffüs dayanak aygıtıyla yaşıyor

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ursavaş ise “Kistik Fibrozis tanısı ile takip ettiğimiz Yasemin Hayta genetik defektine uygun Ivacaftor isimli ilacı kullanmaktayken stabil durumdaydı. İlacın yasal niçinlerle kesilmesi daha sonrası ise semptomlarında önemli artış ve teneffüs yetmezliği sebebi ile hastaneye yatırıldı. Şu anda oksijen ve entübe edilmeden kullanılan teneffüs takviye aygıtları ile takip ediliyor” dedi.

Kistik Fibrozis; tıkanmaya, sık yenidenlayan akciğer (zatürre, bronşit) ve sinüs enfeksiyonlarına, hasarlara yol açıyor. Balgam oluştuğunda hastalar durmadan öksürüyor,
nefes darlığı çekiyor ve hastaneye yatmaları gerekiyor. Bilhassa genç yaşlarındaki hastalar bu ilacı alamadıkları için hayatını kaybediyor.”