Kediler nasıl eğitilir

ahmetbeyler

Yeni Üye
Serhat Demirel’in bu haftaki yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Başlıktaki soru bir kediyle hayatını paylaşan birden fazla kişinin aklına gelmez. Aklına gelse de esasen “Kediler eğitilmezdir” düsturunu deneyimle sabit biçimde benimsedikleri için eğitim olayına aralı dururlar. Ancak uzmanlara göre, köpekler üzere kedilerin de beşerlerle birebir ortamda yaşamak için dayanağa muhtaçlıkları varmış.

Köpeklere nazaran kedilerin beşerlerle tarihi bağlantıları farklı. Kediler, beşerlerle iş birliği yapma, bağlantı kurma, çobanlık, avcılık yahut bekçilik bakılırsavleri için yetiştirilmediler. Lakin araştırmalara bakılırsa kedilerin de bizim işaretlerimizi anlayıp köpeklerin yaptığına misal nazaranvleri yerine getirebilecekleri ortaya çıkıyor.

Peki neler yapmak lazım? Uzmanların ikazlarını derledim, ileteyim.

Bağırmak, sert davranmak ya da kimi vakit su spreyi kullanmak üzere cezalar kedilerde gerilime yol açabildiğinden, olumsuz değil olumlu his ve davranışlarla ilerlemek gerekiyormuş.

Ancak uzmanlar şunu epey sık söylüyorlar: Kediler kendilerini rahat hissetmiyorlarsa dikkatini size vermekte zorlanırlar. Eğitim için evvela huzur kural. Diyelim ki kedinizi taşıyıcı çantaya alıştırmaya çalışıyorsunuz, uygulamanız gereken 5 adım şöyleki:

1- Onu bir battaniyenin üzerine çekin: Bunu yaparken ödül maması kullanın. Battaniyede kalmasını teşvik etmek için daha fazla ödül maması, okşama, övgüyle ödüllendirin.

2- Taşıyıcıyı tanıtın: Kediniz birinci adımda ustalaştığında, battaniyeyi kapağı çıkarılmış bir taşıyıcının altına yerleştirin. Birebir ödüllendirme adımlarını yinelayın.

3- Ağırdan alın: Kediniz taşıyıcıdaki battaniyenin üzerinde memnun bir biçimde dinlenirken, kapağı taşıyıcının üstüne yerleştirin fakat bunu kapısını takmadan yapın. Ve ödüllendirme sürecini yinelayın.

4- Bırakın suratınızı kediniz belirlesin: Kediniz keyifli bir biçimde taşıyıcıya girdikten ve içine yerleştikten daha sonra, taşıyıcının kapısını takın lakin başta açık tutun, bu biçimdece apansız sıkışmış hissetmez. İstedikleri vakit taşıyıcıdan çıkmalarına müsaade verin ve tekrar içeri girmelerini teşvik etmek için ödül maması kullanın.

5- Neredeyse bitti: Her seferinde birkaç saniye daha ekleyerek kedinin daha uzun müddet kapı kapalıyken taşıyıcıda kalması için çalışın. Bu müddetlerde ödül maması vermeye devam edin. Her ödül maması verme içindeki süreyi kademeli olarak artırın.

Ama şunu unutmayın, başarılı olmanın birinci kuralı sabır göstermeniz.

KÖPEĞİNİZ DAHA ZEKİ OLABİLİR

ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacıları Monique Udell ve Lauren Brubaker tarafınca yapılan bir çalışmaya göre, ebeveynlik usulleri köpek davranışlarında fark yaratıyor. Hakemli bilimsel mecmua Animal Cognition’da yayımlanan çalışmada 48 köpek ve sahipleri tahlil edildi. Bilhassa, sahipleri yüksek beklentilere sahip otoriter bir stil uygulayan ve köpeklerinin nasıl davrandığına yüksek hassaslık gösteren köpeklerin davranışları başka köpeklere nazaran daha uygundu. Bu köpekler sahiplerine daha bağlı, daha toplumsal, daha hassas ve bir sorun çözme vazifesi verildiğinde daha ısrarcı ve başarılı oldular.”