Münihli Attosecond lazer araştırmacısı Nobel Fizik Ödülü’nü aldı

amerikali

Yeni Üye
Bu yılın Nobel Fizik Ödülü üç araştırmacıya verildi. Ferenc Krausz, Max Planck Kuantum Optiği Enstitüsü’nde (MPQ) ve Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde direktör olarak çalışıyor. İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden meslektaşı Anne L’Huillier ve ABD’deki Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Pierre Agostini ile birlikte, örneğin elektronlardaki çok hızlı enerji değişimlerini ölçmek için kullanılabilecek son derece kısa lazer darbeleri üzerinde çalışıyor.

Reklamcılık

Fizik profesörü Ferenc Krausz, enstitüsünün çalışmalarını Attoworld.de web sitesinde sunuyor.

(Resim: Thorsten Naeser, Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü, CC BY 2.0)

Nobel Komitesi bu üçlünün çalışmalarını övdü çünkü bunlar atom ve moleküllerdeki süreçleri araştırmak için yeni araçlara olanak sağlıyordu. Bir attosaniyeden daha kısa süren bu tür hızlı süreçler henüz araştırılmamıştır. Bir attosaniye yalnızca 10 sürer-18 Saniye ve saniyenin milyarda birinin milyarda birini anlatır.

Bu yılki Nobel Fizik Ödülü, üç kazananın paylaştığı on bir milyon kron (yaklaşık 950.000 Euro) ile donatıldı.

Ferenc Kraus, attosaniye lazerler konusundaki yayınları kendi web sitesinde derlemiştir.

Dpa’ya ilk tepkiler

Bavyera’da çalışan ve Nobel Ödülü’nü yeni kazanan Ferenc Krausz, ödül haberi karşısında çok şaşırdı. Ödülün açıklanmasından kısa bir süre sonra Salı günü Alman Basın Ajansı’na konuşan Krausz, “Bunun bir rüya değil, gerçek olduğunu anlamaya çalışıyorum.” dedi. Bunu beklemiyordu. Krausz, Münih yakınlarındaki Garching’deki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü’nde (MPQ) ve Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde yönetici olarak araştırma yürütüyor.

Max Planck Enstitüsü’nden Krausz, birçok bilim insanı ve ekiple birlikte yaptığı araştırmayla, “atom çekirdeği dışında doğada var olan en hızlı süreçleri, yani elektronların hareketini gerçek zamanlı olarak takip etmeyi” başardığını söyledi. açık bir gün geçirdi. “Bu hareketler canlı organizmalardaki tüm moleküler süreçleri başlatır ve en temel düzeyde hastalıkların gelişiminden nihai olarak sorumludur.” Dolayısıyla bu alandaki bulgular tıp açısından önemli olabilir.

Kanser gibi hastalıkların erken evrede tespit edilmesi amacıyla üç yıldır 10.000 kişinin katıldığı büyük bir araştırma projesi yürütülüyor. Düzenli olarak kan örnekleri alıp kızılötesi lazer ışığıyla inceliyorlar. Bu amaç, “laboratuar tıbbının bize daha erken bir aşamada gelişebilecek hastalıklar hakkında şu anda sağlayamadığı daha fazla bilgi edinmek” amacıyla yapılıyor. İlk sonuçlar umut verici, ancak başvuruya kadar muhtemelen beş ila on yıl daha geçmesi gerekecek. Krausz, az da olsa boş zamanını ailesiyle birlikte spor ve kitap okuyarak geçirmekten hoşlanıyor. Evli ve iki yetişkin kızı var. DPA’ya “Her zaman bir şekilde bir denge bulmaya çalışmalısınız. Araştırma yaparken boş zaman kıt bir şeydir” dedi.

(cadı)

Haberin Sonu