ahmetbeyler
Yeni Üye
Hürriyet gazetesi muharriri Fatih Çekirge, bugünkü yazısında, “Kaptan Haziran” olarak bilinen June Haimoff’un Dalyan Ortaca Camisi’nden Çandır Mezarlığı’na defnedildiği cenaze merasimini ve hayat öyküsünü kaleme aldı.
Fatih Çekirge, “Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?” başlıklı yazısında, “June ismini bırakıp “Haziran” ismini almıştı… Evet sevgili Kaptan Haziran… Bu 4 Temmuz Dünya Etraf Günü’nde bütün kaplumbağalar sana hakikat yüzecek. Carettalar sana yanlışsız doğacak…” sözlerini kullandı.
İşte o yazı…
Dalyan Ortaca Mescidi imamı, musalla taşının önünde durdu ve ahaliye sordu:
1- “Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?”
Ahali: “Ederiz…”
– Helal eder misiniz?
– Ederiz…
– Helal eder misiniz?
– Ederiz…
Namazı kılındı. Ve tabutu sırtlayan ahali, Kaptan June’un naaşını bir Dalyan motoruna bindirdi.
Daima birlikte 5 bin yıllık Kaya Mezarları’na gerçek dümen tuttular…
Kaptan June dualar eşliğinde Kaya Mezarlığı’nın altındaki Çandır Mezarlığı’na defnedildi…
bu biçimdece 1 asırlık hayatını tabiata, kuşlara, balıklara ve en kıymetlisi caretta carettalara adayan Kaptan June Haimoff ortamızdan ayrılmış oldu.
Daha doğrusu binlerce yıllık tarihi mezarların içinde bir öbür vaktin seyahatine çıktı.
2- niye İSLAMİ KURALLARA NAZARAN UĞURLANDI
Pekala İngiltere’de senelerca jet sosyetede yaşayan…
Muazzam bir varlığı olan…
Kraliçe’den ödül almış olan June Haimoff niye Dalyan’da, Ortaca’daydı?
Ve niye İslami kurallara göre defnedilmişti?
Anlatayım…
June Londra’da hayli memnundu. Şahane bir hayatı vardı. Varlıklı bir aile. Soylu bir geçmiş. Partiler, balolar, müzayedeler, moda, aşklar…
Elizabeth Taylor’la komşuydu.
Masal üzere bir hayattı lakin June bir türlü ortasındaki “macerayı” susturamıyordu.
Ve bir gün denizle tanıştı. Gitti kendisine 14 metrelik bir tekne aldı.
Kendi macerasına çıkacaktı. Ve o denli de yaptı. June artık kaptandı ve denizlere açılmıştı.
Rüzgâr onu bütün denizcilerin hayali olduğu üzere Ege’ye taşımıştı.
Uzun müddet Yunanistan kıyılarında kaldı.
Ve 1975 yılında bir haziran sabahı rüzgârı kolladı, kendini ortasındaki maceraya bırakıp Ege’nin öteki kıyısına hakikat rota tuttu.
Rüzgâr onu dalgaların üzerinde sörf yaptırarak Fethiye açıklarına getirmişti.
Köyceğiz ve Dalyan taraflarına gelince tutulup kaldı Kaptan June…
3- ORTADAN YILLAR GEÇİNCE
Ve bir sabah kilometrelerce uzanan bir plajın önündeydi…
İztuzu Plajı’na âşık olmuştu…
Burada yaşamalıydı. Londra’daki ömründen kopmasının sebebi işte burası olmalıydı…
O denli de oldu…
1984’te âşık olduğu İztuzu Plajı’nın açıklarında bir barakaya yerleşti…
Malikânelerden barakaya bir hayat…
Kısa müddette orada yaşayan balıkçılar, çiftçiler, kim var ise Kaptan June’u sevmişti…
Ve bir daha bir sabah plajda gezerken June deniz kaplumbağalarını gördü. Yumurtluyorlardı…
Aman Allah’ım… Tabiatın bir mucizesi gözlerinin önündeydi.
İşte bu biçimde başladı Kaptan June’un “caretta aşkı”…
Öylesine sevmişti ki… Bütün hayatını ortaya koydu. Öylesine gayret etti ki…
Oraya yapılacak bir oteli merhum Turgut Özal’la görüşerek engelledi.
daha sonra “Kaptan June Vakfı”nı kurdu.
Tam 30 yıl orada tabiat için çaba etti. Kaplumbağaları yaralayan pervanelerin değiştirilmesini sağladı.
Ve bu çalışmaları niçiniyle…
2011’de İngiltere Kraliyet Ailesi tarafınca “Kraliyet Nişanı” verildi…
(Acaba biz niye bir ödül vermedik?)
4- YAVRU AYI İSVİÇRE’YE NASIL GİTTİ?
Buradan daha sonrasını BBC’ye verdiği bir röportajdan dinleyelim:
“Yaşadığım yerden çok uzakta olmayan bir köydeki bir düğüne davet edilmiştim.
Buraya yalnızca tekneyle ulaşılabiliyordu ve düğün 2-3 gün sürüyordu.
Düğün sahibi orada bir ayı yavrusu olduğunu söyleyince fazlaca heyecanlandım ve çabucak onu görmeye gittim.
Zavallı hayvanı gördüğümde zincirlenmiş, gölgesiz, güneşin altında susuz bir biçimdeydi. Kaplumbağa anneyi gördüğüm andaki üzere bana fazlaca dokundu. Ayının sahibi köy okulunun öğretmeniydi, ben de onunla pazarlık ettim ve ayıyı satın aldım.
Haberin Devamı
Ayıyla bir arada tekneye binip meskenime döndüm ve bahçemde 1.5 yıl benimle birlikte yaşadı.”
BBC: daha sonra ne oldu?
– İsviçre’ye gitti.
– Nasıl yani?
– Kulağa fazlaca garip geldiğinin farkındayım ancak bundan epey evvel İsviçre’de hayatıştım ve ayı motifli bir bayrağın ulusun simgesi olarak başkentte parlamentonun önünde dalgalandığını biliyordum. Ülkede ayılara yüzlerce yıl boyunca baktıkları bir yer olduğunu da biliyordum.
Ve tahminen bir daha naif bir halde, İsviçre’deki arkadaşlarım aracılığıyla ayılar konusunda uzmanlaşmış bir profesörle bağlantıya geçtim. Ayıyı almak için hayli istekliydi lakin ayı Türkiye’den oraya gönderilemiyordu.
5- İMREN AYKUT DEVREDE
Doğrusu söyleşinin bu noktasında o denli bir isim duyuyorum ki…
senelerca dostluk yaptığımız, hatta aile büyüklerimizi tıpkı gün mezara verdiğimiz İmren Aykut…
İmren Hanım şahane bir insandır… yıllar daha sonra bir kere daha gördüm ki yalnız mükemmel değil, mükemmel bir insanmış…
O niçinle buradan daha sonrasını fazlaca daha dikkatli dinledim.
Kaptan June ayı yavrusunun İsviçre’ye nasıl gittiğini şöyleki anlatıyor:
“Daha evvel kimse bir ayının İsviçre’ye ihraç edildiğini duymamıştı.
Lakin arkadaşlar aracılığıyla İmren Aykut isminde büyüleyici bir Türk hanımefendiyle irtibata geçebildim. Kendisi çabucak sonrasında Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı olarak nazaranv yaptı.”
– Ve ayının İsviçre’ye gönderilmesine o mu yardım mı etti?
– Evet, ayının gönderilmesi için müsaadelerin alınmasını ve İsviçre’nin onu fiyatsız kabul etmesini sağladı.
6- TABİATA BIRAKILAN 100 YILLIK ÖMÜR
İşte artık yazının başındaki soruya gelebilirim…
“Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?”
Onu dostları gözyaşları ortasında uğurlarken yakın bir arkadaşı olan Abidin Kurt DHA’ya şunları söylüyordu:
“Kaptan June, sıhhatinde bana, ‘Öldüğümde beni Kaya Mezarları’nın altında bulunan Çandır Mezarlığı’na İslami adaplara nazaran gömün’ demişti. Bu vasiyeti yerine getirildi…”
Evet arkadaşlar…
İngiltere’nin jet sosyetesinden Köyceğiz, Dalyan ve Ortaca’ya…
Ve Ortaca Camisi’nde Fatihalarla Çandır Mezarlığı’na uğurlanan “Kaptan Haziran”…
Niçin “Kaptan Haziran”?
Zira o…
June ismini bırakıp “Haziran” ismini almıştı…
Evet sevgili Kaptan Haziran…
Bu 4 Temmuz Dünya Etraf Günü’nde bütün kaplumbağalar sana hakikat yüzecek. Carettalar sana gerçek doğacak…
Ben hakkımı helal ediyorum…
Allah rahmet eylesin…
7- İKİ İSTEK
Aslında bu vesileyle Etraf Bakanlığımızdan iki dileğim var.
1) Türk amatör denizciliğinin efsanesi… Bu koyların, kıyıların koruyucusu merhum Sadun Boro için bir anıtmezar yapılsa…
2) Evvelki gün uğurladığımız “Kaptan Haziran”ımız için de İztuzu’nda bir anıt yapılsa…
Biliyorum…
Yunuslara, kaplumbağalara sorsam çabucak “Evet” derler…
Buyurun efendim…
Fatih Çekirge, “Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?” başlıklı yazısında, “June ismini bırakıp “Haziran” ismini almıştı… Evet sevgili Kaptan Haziran… Bu 4 Temmuz Dünya Etraf Günü’nde bütün kaplumbağalar sana hakikat yüzecek. Carettalar sana yanlışsız doğacak…” sözlerini kullandı.
İşte o yazı…
Dalyan Ortaca Mescidi imamı, musalla taşının önünde durdu ve ahaliye sordu:
1- “Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?”
Ahali: “Ederiz…”
– Helal eder misiniz?
– Ederiz…
– Helal eder misiniz?
– Ederiz…
Namazı kılındı. Ve tabutu sırtlayan ahali, Kaptan June’un naaşını bir Dalyan motoruna bindirdi.
Daima birlikte 5 bin yıllık Kaya Mezarları’na gerçek dümen tuttular…
Kaptan June dualar eşliğinde Kaya Mezarlığı’nın altındaki Çandır Mezarlığı’na defnedildi…
bu biçimdece 1 asırlık hayatını tabiata, kuşlara, balıklara ve en kıymetlisi caretta carettalara adayan Kaptan June Haimoff ortamızdan ayrılmış oldu.
Daha doğrusu binlerce yıllık tarihi mezarların içinde bir öbür vaktin seyahatine çıktı.
2- niye İSLAMİ KURALLARA NAZARAN UĞURLANDI
Pekala İngiltere’de senelerca jet sosyetede yaşayan…
Muazzam bir varlığı olan…
Kraliçe’den ödül almış olan June Haimoff niye Dalyan’da, Ortaca’daydı?
Ve niye İslami kurallara göre defnedilmişti?
Anlatayım…
June Londra’da hayli memnundu. Şahane bir hayatı vardı. Varlıklı bir aile. Soylu bir geçmiş. Partiler, balolar, müzayedeler, moda, aşklar…
Elizabeth Taylor’la komşuydu.
Masal üzere bir hayattı lakin June bir türlü ortasındaki “macerayı” susturamıyordu.
Ve bir gün denizle tanıştı. Gitti kendisine 14 metrelik bir tekne aldı.
Kendi macerasına çıkacaktı. Ve o denli de yaptı. June artık kaptandı ve denizlere açılmıştı.
Rüzgâr onu bütün denizcilerin hayali olduğu üzere Ege’ye taşımıştı.
Uzun müddet Yunanistan kıyılarında kaldı.
Ve 1975 yılında bir haziran sabahı rüzgârı kolladı, kendini ortasındaki maceraya bırakıp Ege’nin öteki kıyısına hakikat rota tuttu.
Rüzgâr onu dalgaların üzerinde sörf yaptırarak Fethiye açıklarına getirmişti.
Köyceğiz ve Dalyan taraflarına gelince tutulup kaldı Kaptan June…
3- ORTADAN YILLAR GEÇİNCE
Ve bir sabah kilometrelerce uzanan bir plajın önündeydi…
İztuzu Plajı’na âşık olmuştu…
Burada yaşamalıydı. Londra’daki ömründen kopmasının sebebi işte burası olmalıydı…
O denli de oldu…
1984’te âşık olduğu İztuzu Plajı’nın açıklarında bir barakaya yerleşti…
Malikânelerden barakaya bir hayat…
Kısa müddette orada yaşayan balıkçılar, çiftçiler, kim var ise Kaptan June’u sevmişti…
Ve bir daha bir sabah plajda gezerken June deniz kaplumbağalarını gördü. Yumurtluyorlardı…
Aman Allah’ım… Tabiatın bir mucizesi gözlerinin önündeydi.
İşte bu biçimde başladı Kaptan June’un “caretta aşkı”…
Öylesine sevmişti ki… Bütün hayatını ortaya koydu. Öylesine gayret etti ki…
Oraya yapılacak bir oteli merhum Turgut Özal’la görüşerek engelledi.
daha sonra “Kaptan June Vakfı”nı kurdu.
Tam 30 yıl orada tabiat için çaba etti. Kaplumbağaları yaralayan pervanelerin değiştirilmesini sağladı.
Ve bu çalışmaları niçiniyle…
2011’de İngiltere Kraliyet Ailesi tarafınca “Kraliyet Nişanı” verildi…
(Acaba biz niye bir ödül vermedik?)
4- YAVRU AYI İSVİÇRE’YE NASIL GİTTİ?
Buradan daha sonrasını BBC’ye verdiği bir röportajdan dinleyelim:
“Yaşadığım yerden çok uzakta olmayan bir köydeki bir düğüne davet edilmiştim.
Buraya yalnızca tekneyle ulaşılabiliyordu ve düğün 2-3 gün sürüyordu.
Düğün sahibi orada bir ayı yavrusu olduğunu söyleyince fazlaca heyecanlandım ve çabucak onu görmeye gittim.
Zavallı hayvanı gördüğümde zincirlenmiş, gölgesiz, güneşin altında susuz bir biçimdeydi. Kaplumbağa anneyi gördüğüm andaki üzere bana fazlaca dokundu. Ayının sahibi köy okulunun öğretmeniydi, ben de onunla pazarlık ettim ve ayıyı satın aldım.
Haberin Devamı
Ayıyla bir arada tekneye binip meskenime döndüm ve bahçemde 1.5 yıl benimle birlikte yaşadı.”
BBC: daha sonra ne oldu?
– İsviçre’ye gitti.
– Nasıl yani?
– Kulağa fazlaca garip geldiğinin farkındayım ancak bundan epey evvel İsviçre’de hayatıştım ve ayı motifli bir bayrağın ulusun simgesi olarak başkentte parlamentonun önünde dalgalandığını biliyordum. Ülkede ayılara yüzlerce yıl boyunca baktıkları bir yer olduğunu da biliyordum.
Ve tahminen bir daha naif bir halde, İsviçre’deki arkadaşlarım aracılığıyla ayılar konusunda uzmanlaşmış bir profesörle bağlantıya geçtim. Ayıyı almak için hayli istekliydi lakin ayı Türkiye’den oraya gönderilemiyordu.
5- İMREN AYKUT DEVREDE
Doğrusu söyleşinin bu noktasında o denli bir isim duyuyorum ki…
senelerca dostluk yaptığımız, hatta aile büyüklerimizi tıpkı gün mezara verdiğimiz İmren Aykut…
İmren Hanım şahane bir insandır… yıllar daha sonra bir kere daha gördüm ki yalnız mükemmel değil, mükemmel bir insanmış…
O niçinle buradan daha sonrasını fazlaca daha dikkatli dinledim.
Kaptan June ayı yavrusunun İsviçre’ye nasıl gittiğini şöyleki anlatıyor:
“Daha evvel kimse bir ayının İsviçre’ye ihraç edildiğini duymamıştı.
Lakin arkadaşlar aracılığıyla İmren Aykut isminde büyüleyici bir Türk hanımefendiyle irtibata geçebildim. Kendisi çabucak sonrasında Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı olarak nazaranv yaptı.”
– Ve ayının İsviçre’ye gönderilmesine o mu yardım mı etti?
– Evet, ayının gönderilmesi için müsaadelerin alınmasını ve İsviçre’nin onu fiyatsız kabul etmesini sağladı.
6- TABİATA BIRAKILAN 100 YILLIK ÖMÜR
İşte artık yazının başındaki soruya gelebilirim…
“Kaptan June’a hakkınızı helal eder misiniz?”
Onu dostları gözyaşları ortasında uğurlarken yakın bir arkadaşı olan Abidin Kurt DHA’ya şunları söylüyordu:
“Kaptan June, sıhhatinde bana, ‘Öldüğümde beni Kaya Mezarları’nın altında bulunan Çandır Mezarlığı’na İslami adaplara nazaran gömün’ demişti. Bu vasiyeti yerine getirildi…”
Evet arkadaşlar…
İngiltere’nin jet sosyetesinden Köyceğiz, Dalyan ve Ortaca’ya…
Ve Ortaca Camisi’nde Fatihalarla Çandır Mezarlığı’na uğurlanan “Kaptan Haziran”…
Niçin “Kaptan Haziran”?
Zira o…
June ismini bırakıp “Haziran” ismini almıştı…
Evet sevgili Kaptan Haziran…
Bu 4 Temmuz Dünya Etraf Günü’nde bütün kaplumbağalar sana hakikat yüzecek. Carettalar sana gerçek doğacak…
Ben hakkımı helal ediyorum…
Allah rahmet eylesin…
7- İKİ İSTEK
Aslında bu vesileyle Etraf Bakanlığımızdan iki dileğim var.
1) Türk amatör denizciliğinin efsanesi… Bu koyların, kıyıların koruyucusu merhum Sadun Boro için bir anıtmezar yapılsa…
2) Evvelki gün uğurladığımız “Kaptan Haziran”ımız için de İztuzu’nda bir anıt yapılsa…
Biliyorum…
Yunuslara, kaplumbağalara sorsam çabucak “Evet” derler…
Buyurun efendim…