Okul zili çalmadan Odatv’ye konuştu: Tek kazanan tarikatlar

ahmetbeyler

Yeni Üye
Son olarak Anadolu Üniversitesi tarafınca bayan çalışanlara gönderilen kılık kıyafet talebi, yansılara niye oldu. Öğretmenler için 19 Kasım’da düzenlenecek uzmanlık imtihanı, KYK yurt fiyatlarına yüzde 80-100’e varan artırımlar ve yurt odalarındaki yaşanabilirliğin giderek azalması öğretmen ve öğrencilerin sorulardan kimileri olarak gündemdeki yerini koruyor.

Odatv, eğitim ömründe yaşanan bu soruları Eğitim-İş Genel Lideri Kadem Özbay’a sordu. Özbay, Odatv Webtv Koordinatörü Pınar Saraçoğlu’nun sorularını yanıtladı.

KADIN VÜCUDU ÜZERİNDEN HAKİMİYET KURMAYA ÇALIŞMAK

Anadolu Üniversitesi, işçisine gönderdiği yönetmelikte kılık kıyafet yönetmeliğinde bayanlara dizden üst, yırtmaçlı etek, streç ve gibisi pantolon, kolsuz ve açık yakalı giymeyin diye bildiride bulundu. Siz bu talebi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kadem Özbay:
olağan olarak bu talimatları bayan vücudu üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan eril ve gerici zihniyetin dışa vurumu olarak görüyoruz. Şayet niyet kamu çalışanı unvanına sahip her işçinin mesai saatleri ortasında muhakkak ve misal standartlarda görünmesi olsaydı, pirinin yanından giyinmeye fırsat bulamamış kılıkta birfazlaca insan, çalıştığı o dairelerin kapısından girememeliydi. adamların çember sakalına, badem bıyığına laf yok fakat bayanın elbisesinin her santimine karar vermek istiyorlar, bunun ismi ömür stiline müdahaledir. Bunun ismi bayanın çalışma omurundaki yerini sindirememek ve bulunduğu çağın yüzlerce yıl gerisinde kalmaktır.

Eğitim-İş olarak bu çağdışı zihniyetin, bilim yuvası olması gereken üniversitelerde iktidarın dayanağıyla hâkim hale getirilme eforunu kınıyor, karşısında duruyoruz.

ÖĞRETMENLER KENDİSİNİ BEDELSİZ HİSSEDECEK

19 Kasım’da bir imtihan gerçekleşecek ve daha sonrasında, öğretmenler uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik üzere unvanlar alacak. Öğretmen olmak aslına bakarsanız uzman olmak demekken, bu durum öğretmenlerin ömrünü nasıl etkileyecek?

K.Ö.:
Öğretmene dahi sorulmadan, Saray’ın talimatıyla, bir teneffüs içinde yazılabilecek kadar sıradan 12 unsurdan ibaret bir metin olarak hazırlanan, içeriğinde eğitim işçisinin mesleksel, özlük ve ekonomik problemlerine dair hiç bir düzgünleştirici atak barındırmayan ve tersine öğretmenlerin kazanımlarına saldıran bu meslek kanununa başından beri en gür sesle karşı çıkan sendikayız. Ve birinci günden beri altını çizerek söylüyoruz ki bu kanunun yaratacağı tahribat yalnızca öğretmenler için değil ulusal eğitim sisteminin tümü için yıkıcı olacaktır.

Öğretmenler aslına bakarsanız fakülteden uzman olarak mezun olmaktadır. Her öğretmen uzmandır ve uzmanlık evrakı de mezuniyet diplomasıdır. Artık bu meslek kanunu, öğretmenlere “senin uzmanlığını geri alıyoruz” diyor. Utanmadan “Gel bakalım ne kadar uzmansın” diyor. Öğretmenlerin mesleklerini icra etmekten doğan haklarını, yeni şartlara/kriterlere bağlıyor. Devlet okullarındaki işleyişten bihaber, eğitimin hiç bir müddetcine dahil olmamış bireylere hazırlatılan görüntülerle öğretmenin bilgisi değil ezberi test edilmek isteniyor. Yani öğretmenin hem prestiji, hem mesleksel hakları, birebir vakitte vakti çalınıyor.

elbet bu meslek kanunu bizim üzerimize kara bir bulut üzere çökerken, o bulutun gölgesinin eğitim sistemine de düşmemesi düşünülemez. Öğretmenler kendisini daha bedelsiz hissedecek ve eşyanın tabiatı gereği okullardaki eğitim sürecine yansıyacak. Kontratlı, fiyatlı, takımlı diye bölünen öğretmenler bu defa uzman, aday, başöğretmen diye bölünecek; öğretmenler odası bir defa daha ayrışacak. Yani okuldaki çalışma barışı baltalanacak. Devlet okullarında her sene MEB’den gelen “Kayıt parası almak yasaktır” demeçlerinin bilakis bağış ismi altında para toplanıyor, biliyorsunuz. Artık bu kanundan daha sonra çocuklarını uzman öğretmenin ya da başöğretmenin sınıfına sokmak isteyen velilerden de bağış ismi altında para toplanacağı kesinlikle. Bu hem kamusallığı biraz daha öldürecek tıpkı vakitte yalnızca öğretmenler içinde değil, öğrenciler ve hatta veliler içinde da yapay rekabet filizleri ekecektir. Yani AKP yardımıyla eğitim sistemimiz şahtı, artık şahbaz olacak!

ÖĞRENCİLERİN SESİ OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ

KYK yurt fiyatlarına yüzde 80-100’e varan artırımların yapıldı. Öğrenciler bunu nasıl karşılayacak?

K.Ö.:
Eğitim-İş olarak eğitimi bir bütünsellikle kıymetlendiriyor, yalnızca eğitim işçilerinin değil öğrencilerimizin de sesi olmaya çalışıyoruz. Tam da bu niçinle daha evvel de eğitimdeki barınma sıkıntısına dair kapsamlı raporlar hazırlayıp, tahlil tekliflerimizle birlikte kamuoyuna sunduk. Lakin tahlil iradesini göstermesi gereken mercilerin bu biçimde bir niyeti olmadığını da biliyoruz.

KYK yurtlarına yapılan son artırımlar, eğitimde aslına bakarsanız can çekişen kamusallığın ve toplumsal devlet prensibinin tarihe karıştığının resmidir. Maruz kaldığımız ekonomik krizde ülkede yalnızca aşikâr bir zümre zenginliğine zenginlik katarken, biz halk olarak süratle fakirleşiyoruz. Her şeyin fiyatının anlık yükseldiği bu kriz ikliminde velilerimizin, ötürüsıyla öğrencilerimizin ömrü ne yazık ki daha da zorlaşacak. Bu yurt fiyatlarını ödemek, ulaşım ve beslenme sorunu çözmek ne yazık ki artık daha da büyük bir sorun. Yani önümüzdeki ay veliler için de öğrenciler için de üniversiteye yerleşme sürecinden daha eziyetli bir müddetç başlayacak: ödenebilecek fiyatlar talep eden yurtlar bulmak!

Geçen sene gençlerimizin düzenlediği “Barınamıyoruz” hareketleri bu acil sorunu çözmek için bir alarm kabul edilmeliydi fakat bunun yerine o gençleri “hain”, “nankör” ilan edip, eğitimdeki barınma sıkıntısını derinleştirdiler.

BU SİYASETİN TEK KAZANANI TARİKATLAR OLUYOR

Vezneciler KYK yurdunda 4 kişilik odalarda kalan öğrenci sayısının 6’ya yükseltileceği argümanı, yurtta barınan öğrenciler içinde tartışmalara sebep oldu. Devlet yurdu koşulları zorlaştırılıp, öğrencilere tarikat yurtları bir seçenek olarak sunulmak mı isteniyor?

K.Ö.:
Mevcut KYK yurtlarına fazladan ranza atılıp öğrencilerin ömür alanlarının daha da daraltılacağına dair duyumları biz de alıyoruz. çabucak hemen doğrulatamamış olsak da ne yazık ki bu haberlerin yanlışsız çıkması şaşırtan olmaz. Zira bu AKP’nin uyguladığı mecbur bırakma siyasetinin bir kararı ve bu siyasetin tek kazananı tarikatlar oluyor.

Eğitimin, Anayasamızda da açıklandıği üzere fiyatsız verilmesi gereken bir kamu hizmeti bulunmasına ve taşınma ile barınmanın eğitimin ayrılmaz bir kesimi bulunmasına karşın bu alan boş bırakılarak toplumsal devlet prensibi çöpe atılıyor.

AKP iktidarı, resmen ayak sürüyerek, muhtaçlığın yüzde 20’sine bile tekabül etmeyecek kadar KYK yurdu açarken, vakıf ve dernek ismi altında açılan yurt sayısında yaşanan patlama da bu alanda tarikatların nasıl hummalı bir çalışma ortasında olduğunu sayılarla göstermektedir. KYK yurtlarının yetersizliği durumu biraz elverişli olan öğrencileri özel yurtlara, fakir ailelerin çocuklarını ise dernek/vakıf yurtlarına itmiştir. 2006’da 1723 olan vakıf/dernek yurtları sayısı, 2021’de 3.331’e çıkmış, neredeyse iki katı artış göstermiştir. İşte bu sayılar, üniversitelilerin barınma sıkıntısının niye çözülmediğinin de yanıtıdır. Bizim de buna karşılığımız, kararlılıkla çabadır.

Eğitim-İş, eğitimdeki barınma problemini bir kapı üzere açık bırakanlara ve o kapıdan ellerini ovuşturarak giren tarikatlara karşı verdiği çabayı yılmadan sürdürecektir.

Pınar Saraçoğlu