Raspi 5 PS2, Wii ve Ubuntu’yu destekleyebilir! | değil mi 3003

amerikali

Yeni Üye
Raspi 5 sadece zanaat projeleri için uygun değildir. c’t 3003 editörü Keno, bir hafta boyunca en yeni Raspberry Pi 5’i günlük yaşamında kullandı ve yalnızca ekip çağrılarına katılmakla kalmadı, aynı zamanda PS2 ve Wii oyunlarını da taklit etti. Bunun nasıl çalıştığını ve Ubuntu ile başka nelerin mümkün olduğunu videoda öğrenebilirsiniz.

Reklamcılık

Videonun transkripti

(Not: Bu transkript yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmıştır. Metin, görsel parçadaki bilgilerin tamamını yansıtmamaktadır.)

Buraya bakın, fiyatı 68 avro olan Raspi 5’im Playstation 2, Wii ve GameCube oyunlarının yanı sıra animasyonlar ve her şeyle birlikte tam bir Ubuntu Linux çalıştırıyor! VE: ARTIK BİR DÜĞMEYE BASARAK AÇABİLİYORUM ÇÜNKÜ İLK DEFA BİR GÜÇ DÜĞMESİ VAR! BEN DELİRİYORUM!

Bu videoda cihazın pratikte nasıl performans gösterdiğine, iş istasyonu bilgisayarı olarak mı yoksa oyun konsolu olarak mı uygun olduğuna daha yakından bakacağım ve ayrıca: Şu anda hala sinir bozucu olan ne? Bir hafta boyunca her gün bu şeyi kullandım.

Sevgili bilgisayar korsanları, sevgili internet sörfçüleri, buraya hoş geldiniz…

Evet, Raspberry Pi 5’in çıkışı için zaten bir video hazırlamıştık ve size Raspi 5’i daha derinlemesine inceleyeceğimize söz vermiştim. Bunu kesinlikle yaptım ve Raspi 5’i bir bütün olarak ana bilgisayar olarak çalışmakla kalmadım. hafta ama aynı zamanda güzel de oynadı. Raspis, yıllardır oldukça pratik bir emülasyon oyun konsolu olarak görülüyor.

Şimdi bununla başlayacağım: Yakın zamanda en sevdiğim oyun emülasyonu Linux dağıtımı Batocera’nın resmi Raspi 5 sürümü çıktı (bunun hakkında zaten bir video yapmıştık). Raspi 5 Bato beta olduğundan her şeyin uygun şekilde optimize edilmesi kesinlikle birkaç hafta veya ay alacaktır. Bu arada, yine çok popüler olan emülasyon dağıtıcısı RetroPie’nin Raspi 5 sürümü yok, ancak bu da yakında çıkacak.

Batocera beta ilk başta tamamen sorunsuz çalışıyor: Kurulum görüntüsünü Raspberry Pi Imager’ı kullanarak bir microSD veya USB depolama cihazına kopyaladıysanız, Raspi birkaç saniye içinde, yani gerçekten hızlı bir şekilde açılıyor. Ve tabii ki tüm 8 ve 16 bit sistemler sorunsuz çalışıyor, Raspi 4’te de durum böyleydi. 3D çağından itibaren işler ilginçleşiyor; örneğin Nintendo 64, Sega Dreamcast, Playstation 2, Gamecube. Raspi 4, Dreamcast’i oldukça iyi oynatabiliyordu ve birçok Nintendo 64 oyunu sorunsuz çalıştı, ancak hepsi değil. Goldeneye gibi N64 sorunlu adayların bile tamamen sorunsuz çalıştığı Raspi 5’te durum farklıdır. Ve Dreamcast de, Raspi’nin sol kalçada yaptığı şey bu, buraya bakın, 60 fps ile Crazy Taxi ve Raspi 5 şöyle: Esneme.

Raspi 4’te kesinlikle işe yaramayan şey: Playstation 2. Ancak Raspi 5’te en azından bir dereceye kadar işe yarıyor. Ancak henüz oynanabilir değil ama dediğim gibi Batocera beta da henüz optimize edilmiş değil. GTA San Andreas şu anda Raspi 5’te böyle görünüyor. Nintendo GameCube’de işler daha iyi çalışıyor, bu yüzden birçok oyunun kesinlikle oynanabilir olduğunu söyleyebilirim. Bu arada, görseli buraya gizledik çünkü Nintendo, YouTube’da öykünme gösterildiğinde büyük bir sıçrama yapmayı her zaman sever – hımm, evet. Ve bu videoyu kaydetmeden hemen önce şunu fark ettim: Nintendo Wii bile bir dereceye kadar taklit edilebilir. Yani: Emülasyon kesinlikle Raspi 4’ten daha iyi. Ve hala gelecek çok şey var.

Ah evet, muhtemelen çoğunuzun ilgisini çekecektir: Raspberry Pi Vakfı, Raspi 5 için bir fan öneriyor, bu pratikte nasıl çalışıyor? Dürüst olmak gerekirse bundan biraz korktum ama sonunda çok hoş bir sürprizle karşılaştım: Raspi her zaman klavyemin hemen yanında olmasına rağmen fanın sesini bir kez bile duymadım (Ubuntu hariç ama daha fazlası) bu konuda daha sonra). ). Yani oyunları taklit ederken de duymadım. Arada bir dönüp dönmediğini kontrol etmek için muhafazanın kapağını çıkarıyordum. Evet, çoğunlukla dönüyordu ama duyulmayacak şekilde. Bu yüzden fanı kesinlikle 6 euro civarına almanızı tavsiye ederim. Ancak bunu yapmanıza gerek yok, Raspi 5 onsuz bile istikrarlı bir şekilde çalışıyor ve çipinizi yakma konusunda endişelenmenize gerek yok: çünkü Raspi SoC yüksek yük altında 80 derece ısınırsa yavaşlar. Bu sözde kısma, Raspi’yi fan olmadan bile kırmamanızı sağlar – ancak elbette bu performansa mal olur. Yani bilgisayarınızın yavaşlamasını istemiyorsanız fanı kullanmak daha iyidir. Spesifik olarak fan, Geekbench karşılaştırmasındaki ölçümlerimizde yüzde 11’e kadar daha fazla performans sağladı.

Evet, günlük bir bilgisayar olarak Raspi 5 nasıl? İlk olarak daha önce Raspbian olarak adlandırılan resmi standart işletim sistemi Raspberry Pi OS’yi kullandığımı söylemeliyim. Evet, tamam, günlük işler için kullanabilirsiniz, ancak bu zaten Raspi 4’te de geçerliydi. Yani elbette web siteleri 5 Raspi ile çok daha hızlı açılıyor ve genel hız önemli ölçüde daha yüksek. Ancak dürüst olmak gerekirse: Raspberry Pi işletim sistemi kararlıdır ve yapması gerekeni yapar, ancak bırakın rahatlığını, pek de hoş değildir. Örneğin sürekli kullandığım, pencereleri ekranın yarısına veya çeyreğine otomatik olarak oturtmanızı sağlayan snap-in işlevi eksik. Tamam, bununla yaşayabilirim ama beni gerçekten rahatsız eden şey: en sevdiğim e-posta programı Thunderbird’ün çirkin metin ekranı ve kesinlikle kafa karıştırıcı olan “Appstore”, yani programları yüklemek için kullanılan grafik arayüz. Hayır, bu artık güncel değil. Ve: Paket kaynaklarında da bir takım programlar eksik olduğundan çoğunu yükleyemedim.

Bu yüzden Raspberry Pi için de yerel olarak mevcut olan Ubuntu’yu kurdum, bunu doğrudan Raspberry Pi Imager ile kurabilirsiniz, manuel olarak indirmenize bile gerek yok. Ve VAY, ne fark! Bu gerçekten gerçek Ubuntu Gnome masaüstü ortamıdır, dolayısıyla hiçbir ödün vermez. Evet, modern bir masaüstü böyle görünür; her şey o kadar sallantılı bir şekilde hareket eder ki. Ve pencereleri kapatmak da burada işe yarıyor, evet, harika. Ek olarak: “Uygulama merkezi” Raspberry Pi OS’ye göre çok daha anlaşılırdır ve ayrıca aralarından seçim yapabileceğiniz çok daha fazla yazılıma sahiptir. Ancak burada x64 değil ARM mimarisini kullandığımızı unutmamalısınız; bu, “normal” PC’lerde sunulan yazılımın elbette daha da iyi olduğu anlamına gelir. Ancak günlük yaşamda ihtiyacınız olan şeyleri de burada bulabilirsiniz.

Ne yazık ki Raspi 5 Ubuntu’nun şu anda büyük bir hatası var: Ubuntu’da fanı kullandığınızda her zaman tam hızda dönüyor ki bu gerçekten gürültülü (c’t’de 1,5 sones ölçtük). Bu komutlarla fanı duyulamayan seviye 1’e geri döndürebilirsiniz:

sudo bash

cat > /sys/class/thermal/cooling_device0/cur_state

2

<CTRL-D>

Evet, genel olarak Raspi 5’i Ubuntu ile günlük bir makine olarak kullanmaktan gerçekten keyif aldım. Her şey gerçekten iyi gitti, örneğin ses kayıtları, USB ses arayüzüm sorunsuz bir şekilde tanındı, ekiplerle video konferanslar da harikaydı, tek şey ve elbette bir YouTuber olarak bu çok aptalca: YouTube 1080p’den itibaren kekeliyor, özellikle de Saniyede 60 görüntü içeren videolar, daha yaygın olan 30 fps standardı ile bunun neredeyse sorun olmadığını söyleyebilirim. Buraya birkaç kare de bırakılıyor; YouTube’un garip “İlgilenenler için istatistikler” işlevine sağ tıklarsanız bunları görebilirsiniz. Ne yazık ki yalnızca 720p’de düzgün çalışıyor. Bu utanç verici ve bunun nedeni Raspi’nin çok az sayıda yerleşik donanım video kod çözücüsüne sahip olmasıdır. Örneğin YouTube’un öncelikli olarak kullandığı codec bileşeni olan VP9’a sahip değil. H.264 ve WebM de geçerli değildir. Kesin olarak konuşursak, yalnızca bir donanım video kod çözücüsü vardır ve o da H.265’tir. Bu, 4K videolar için popüler bir codec bileşenidir; bu, Raspi’yi Kodi veya başka bir şeyle oturma odası oynatıcısı olarak kullanmak istiyorsanız, o zaman herhangi bir sorun yaşamayacağınız anlamına gelir. Ve eğer Raspi 5 video oynatmaktan başka bir şey yapmıyorsa, o zaman saf CPU performansı, videoları donanım desteği olmayan kodlayıcılarla sorunsuz bir şekilde oynatmak için yeterlidir. Ancak tarayıcıda, YouTube’da, evet, yapılacak pek çok başka şey var ve Raspi’nin sınırlarına ulaştığı yer burasıdır. Gömülü YouTube sayfası veya VLC’de oynatma gibi geçici çözümlerle bile YouTube’un 1080p60’ta tamamen sorunsuz çalışmasını sağlayamadım. Ancak dediğim gibi: Saf bir medya oynatıcı olarak, yani bir masaüstünü tarayıcı ve benzeri bir şekilde çalıştırmadan, tüm yaygın video formatları sorunsuz çalışır.

Ah, bir başka önemli şey daha: Masaüstünde çok şey yapmak istiyorsanız, sistem diskiniz olarak microSD kullanmayın. Şuraya bir bakın, microSD üzerinde Raspberry Pi OS ile ölçtüğüm değerler bunlar: 88 MB/s okuma, 32 MB/s yazma. Ve bu bir USB SSD: 360 okuma, 252 yazma. Bu BÜYÜK bir fark. Ve evet, Raspi 5 istenirse USB depolama aygıtlarından da önyükleme yapabilir. Elbette muhafazaya yerleşik bir NVMe SSD daha da zariftir. Raspi 5 teorik olarak bunu destekliyor ancak henüz test edemediğimiz bir adaptör kartına ihtiyacınız var.

Benim sonucum

Yani Raspi 5 süper eğlenceli bir bilgisayar, özellikle de küçük boyutu ve boştayken yalnızca 3 watt ve tam yükte 9 watt güç tüketimi göz önüne alındığında. Yorumlarda sürekli sorduğunuz büyük soru: Neden örneğin kullanılmış bir ince istemci değil de Raspi 5 satın almalısınız? Son olarak, 4 GB RAM’li Raspi 5 için 68 Euro’luk anakart fiyatına ek olarak, oldukça özel güç kaynağı için kesinlikle ek 13 Euro daha var ve çoğu için muhtemelen bir muhafaza, fan, microHDMI da var. kablo ve sistem veri taşıyıcısı. Kısa sürede 100 Euro’nun üzerine çıkacaksınız, ancak bu fiyata çok daha güçlü bir ince istemciye sahip olacaksınız. Evet ve dahası: Ben bunu kaydederken, Almanca konuşulan dünyanın tamamında tek bir Raspi 5 bulunmuyor.

Bununla birlikte, Raspi’nin lehine konuşan birkaç şey var: Örneğin, GPIO pinleri var ve bu nedenle, normal bir bilgisayarın sunmadığı bir şey olan donanım düzeltmelerinizle temasa geçme yeteneği var. Ve: Topluluk çok büyük olduğu için Raspis için oyun emülasyonu için RetroPie gibi tam olarak donanıma göre uyarlanmış birçok yazılım projesi var. O zaman donanımınızda en iyi şekilde çalıştığını tam olarak bilirsiniz ve deneme yapmanıza gerek kalmaz. Ancak normal masaüstü uygulamaları için mini bilgisayar veya ince istemci kesinlikle daha iyidir. En iyi Raspi alternatifi olduğunu düşündüğünüz şeyleri yorumlara yazmaktan çekinmeyin, ardından bununla ilgili bir video hazırlayabiliriz. Ve tabii ki abone olmaktan çekinmeyin, teşekkürler! Hoşçakal!

c’t 3003, c’t’in YouTube kanalıdır. c’t 3003’teki videolar bağımsız içerik olup c’t dergisindeki yazılardan bağımsızdır. Editörler Jan-Keno Janssen ve Lukas Rumpler ile video yapımcıları Şahin Erengil ve Pascal Schewe her hafta bir video yayınlıyor.

(jkj)

Haberin Sonu