Rona Aybay hayatını kaybetti

ahmetbeyler

Yeni Üye
İnsan hakları konusunda Türkiye’nin en ehil hukukçularından biri olan Prof. Dr. Aybay 87 yaşında yaşama veda etti.

Aybay, İznik Yeşil Camii’nde bugün düzenlenecek merasiminin akabinde son seyahatine uğurlanacak. Türkiye Barolar Birliği’nin toplumsal medya hesabından yapılan açıklamada “Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi evvelki periyot (2006-2011) liderlerinden, kıymetli bilim insanı Av. Prof. Dr. Rona Aybay’ı kaybetmenin kederi içerisindeyiz” sözlerine yer verildi.

İHD KURUCULARINDAN

1935’te İstanbul’da doğan Aybay, 1959’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten daha sonra birebir okulda doktorasını tamamladı. Aybay, 1964 yılında Columbia Üniversitesi’nde mukayeseli hukuk masterini tamamladı. 1973’te doçent, 1980’de profesör oldu. Aybay, ODTÜ’de Kamu İdaresi kısım başkanlığı, ODTÜ İdari İlimler Fakültesi dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekan yardımcılığı bakılırsavlerini üstlendi. Avrupa Kurulu Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Savaşım Kurulu ile Bosna-Hersek’teki insan hakları ihlallerini incelemekle nazaranvli AGİT komitesi üyeliklerinde, Bosna-Hersek İnsan Hakları Mahkemesi’nin kurulduğu 1996’dan kapandığı 2003’e kadar Avrupa Kurulu tarafınca seçilmiş milletlerarası yargıçlık vazifelerinde de bulundu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kurucularından olan Aybay, 12 Eylül 1980’deki askeri darbeden daha sonra üniversiteden uzaklaştırıldı lakin yedi yıl daha sonra Danıştay sonucuyla nazaranvine geri döndü. İstanbul Barosuna bağlı hür avukatlık da yapan Aybay, baroda lider yardımcısı olarak da nazaranv aldı.

Aybay’ın hayatını yitirmesi üzerine sevenleri ve birfazlaca kurum baş sıhhati dileklerini iletti. Toplumsal medyadaki o paylaşımlardan kimileri şöyle:

“ACI KAYBIMIZ”

Türkiye Barolar Birliği: “Acı kaybımız. Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi evvelki periyot (2006-2011) liderlerinden, bedelli bilim insanı Av. Prof. Dr. Rona Aybay’ı kaybetmenin kederi içerisindeyiz.”

“ÖRNEK İNSANDI”

İstanbul Barosu Lideri Mehmet Durakoğlu: “Değerli Hocamız Prof. Dr. Rona Aybay’ı kaybettik. Örnek insandı. 1402’ye direnişi 7 yıl sürmüştü. Anısı uğraşımıza örnek olacak. Allah rahmet eylesin.”

“DERİN HÜZÜN YAŞIYORUZ”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Vilayet Uyum Konseyi: “hem de TMMOB Kanal İstanbul Bilim Konseyi üyesi de olan memleketler arası hukuk ve insan hakları alanındaki yetkinliği ile bilinen bedelli hocamız Prof.Dr.Rona Aybay’ı kaybetmenin derin kederini yaşıyoruz. Ailesine ve öğrencilerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

“7 MAYIS’TA SON SEYAHATİNE UĞURLANACAK”

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi: “Fakültemiz emekli öğretim üyesi, Hocamız Prof. Dr. Rona Aybay vefat etmiştir. Hocamız 7 Mayıs Cumartesi günü İznik Yeşil Mescitten uğurlanacaktır. Merhuma rahmet, ailesi ve Mülkiyelilere başsağlığı dileriz.”

“BÜYÜK BİR ISTIRAPLA ÖĞRENDİM”

DÜZGÜN Parti Genel Lider Yardımcısı Bahadır Fazilet: “Kıymetli hocamız Prof.Dr. Rona Aybay’ın vefatını büyük bir hüzünle öğrendim. Rona Hocamıza Allahtan rahmet, kızı sevgili arkadaşım Barış Aybay’a ve bütün Aybay ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.”