senelerca susan Serhat Ilıcak yakın dostu eski MİT’çi Enver Altaylı’yı Odatv’ye anlattı

ahmetbeyler

Yeni Üye
Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturmasında tutuklanan eski MİT’çi Enver Altaylı’yı yakın dostu, Nazlı Ilıcak’ın akrabası Serhat Ilıcak anlattı.

Almanya’da yayıncılık yapan ve yıllardır konuşmayan Serhat Ilıcak, birinci kere Odatv’ye konuştu.

Odatv’nin, Serhat Ilıcak’ın Enver Altaylı alakasını anlattığı “Kim bu Serhat Ilıcak” haberi ses getirdi.

Haberden daha sonra Odatv’ye ulaşan Serhat Ilıcak, konuşmak istediğini söylemiş oldu.

Odatv, Enver Altaylı’yı sordu Türkiye’de hakkında yakalama sonucu olan Serhat Ilıcak anlattı…

Enver Altaylı ile tanışmasının 1980 yılı Eylül ayının sonunda olduğunu anlatan Serhat Ilıcak, “Bir gün, Almanya’nın geçmişten bugüne en prestijli gazetesi olan ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ta üst seviye yönetici olan bununla birlikte hukukçu dostum Klaus Rudloff beni aradı. ‘Sayın Ilıcak, benim bir müvekkilim var, Türkiye’de yayınlanan Hergün gazetesinin ve genel yayın direktörü Enver Altaylı. Kendisi politik sebeplerden ötürü, Türkiye’den çıkmak zorunda kalmış ve Almanya’ya iltica etmek istiyor’ dedi.

O telefon sohbetinin sonunda uzun senelera varan tanışıklığımızdan dolayı da bana ‘Enver Altaylı, gelip sizi matbaanızda ziyaret edebilir mi’ dedi.

Ben de ‘Memnuniyetle’ diyerek kabul ettim.

Birkaç gün daha sonra Enver Altaylı ofisimize geldi ve birinci tanışmamız bu biçimde oldu. ondan sonrasında da birkaç defa buluştuk. Her görüşmemizde, kendisinin siyaset, kültür, İslam bilgisi, dünya dinleri, yayıncılık ile dünyadaki aktüel politik ve toplumsal gelişmeleri tahlil etme birikimi olduğunu gördüm” dedi.

Serhat Ilıcak yıllar daha sonra birinci kere Odatv’ye konuştu

“ENVER ALTAYLI’NIN EŞİ ALMANYA’DA BÜYÜKELÇİ SEKTERİYDİ”

Enver Altaylı’nın âlâ derecede Almanca konuşmasının kendisinin dikkatini çektiğini tabir eden Serhat Ilıcak, “Meraktan bunu sordum. Oysaki, devlet, istihbaratta vazifeli olduğu vakit içinderda Almanya’ya eğitim alması için göndermiş. Ayrıyeten Avusturya’ya da Sovyet Bilimi ve Rusça eğitim alması için yollamış. Sohbetlerimiz ilerleyince, kendisinin MİT ismine çalıştığını da öğrendim” diye konuştu.

Enver Altaylı’nın eşinin de Almanya Bonn’daki Türkiye Büyükelçiliğinde Büyükelçi sekreteri olarak çalıştığı bilgisini de veren Serhat Ilıcak, “Onur Altaylı Hanımefendi, iki Almanya’nın birleşmesi öncesinde, Bonn kentindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde, Büyükelçi sekreteri olarak devlet hizmetindeydi. bir daha Enver Bey’den duyup artık hatırladığım kadarıyla, Onur Hanımefendi’nin annesi, uzun yıllar bu ülkede doktorluk yapmış. Babası ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde değerli hizmetler vermiş bir subaymış. Altaylı çiftinin üç kızı vardır ve Almanya’da doğmuş olup, ikisi hala bu ülkede hala yaşıyor” tabirlerini kullandı.

Eski MİT’çi Enver Altaylı’yı yakın dostu Serhat Ilıcak Odatv’ye anlattı

“TANIŞTIĞIMIZDA GAZETECİ OLARAK BİLİYORDUM”

Enver Altaylı’nın MİT münasebetini birinci tanıştığı senelerda bilmediğini argüman eden Serhat Ilıcak şu biçimde konuştu: “İlk tanışmamızda, bir gazeteci olduğunu biliyordum. çabucak sonrasında öğrendiğim bilgilere dayanarak söylüyorum, 1973 yılında kendi isteğiyle MİT’ten ayrılmış. Alparslan Türkeş’in partisi MHP’de teşkilat bazında vazife aldı. Parti’nin yayın organı olarak bilinen Hergün Gazetesi’nde yayın sorumlusu olarak çalıştı. Yani tanıştığımız günlerde, MİT ile alakası yoktu. Gazeteciydi.”

“ÇOCUKLARINA VAKİT ZAMAN YARDIM ETTİM”

Enver Altaylı ile yakın dostluğunun yıllar ortasında geliştiğini söyleyen Serhat Ilıcak, şu biçimde devam etti:

“Ailelerimiz ve çocuklarımız da tanıştı ve olağan olarak bu biçimdesi yakın bağlar, bilhassa yurtharicinde yaşayan bizim üzere aileler için büyük ve özel bir mana söz ediyordu.

Ailevi ilgiler de olağan olarak bizlerin dostluğunu geliştirdi. Ben özünde, biraz da gazeteci ve yayıncı olmamdan ötürü, insan münasebetlerinde pek dikkatli bir insanımdır. Seçiciyimdir. Lakin bu süreçte, açıkça söylüyorum, Enver Altaylı’nın yüksek ahlaklı bir insan olduğu kanaatine vardım. Enver Altaylı hakkında bir kanaatimin anlaşılabilmesi için özetlemek gerekirse örneklemek istiyorum.

1990 yılında, Başbakan Turgut Özal devrinde Türkiye’de gazete kağıdı ezası vardı. Hükümet muhalif gazetelere kağıt verdirmiyordu. Tercüman da o periyot muhalif bir yayın organıydı. Tercüman Gazetesi sahibi, merhum amcam Kemal Ilıcak, benden Almanya’dan kağıt bulmamı istedi. Ben de buradaki imkanlarım ve münasebetlerim dahilinde bu muhtaçlığı karşılamaya çalıştım. Fakat, ödemelerde gecikme olunca, biraz güç durumda kaldım. Bir gün Enver Altaylı bana geldi ve elinde meskeninin tapusu vererek ‘Serhat Beyefendi, üzülme, maddi açıdan takviye olacak bir gücüm yok fakat bu tapuyu kullanacağın kredilere ipotek gösterebilirsin. Paran olursa, bana ödersin, ödeyemezsen canın sağ olsun’ demişti. Enver Altaylı Bey’in bu dostça jestini, ölsem bile, nasıl unutabilirim? Bu ortada vakit zaman O’nun da meşakkatleri olmuştu. Dostluk gereği ben de bilhassa çocukları için katkılarım olmuştur.”

Serhat Ilıcak ve Enver Altaylı, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum ile beraber

“ENVER ALTAYLI KULLANILMAZ FETULLAH’I GÜLEN’İ KULLANIR”

Enver Altalı ve FETÖ bağının olmadığını öne süren Serhat Ilıcak,

“Enver Altaylı üzere, entellektüel birikimi olan biri ile Fetullah Gülen üzere okuma yazması olmayan, ilkokul mezunu, salya sümük bir zavallıyı kıyaslamak yahut onları bir bağlantı ağında kıymetlendirmek son derece yanlıştır. Şayet şahsen bilmediğim bir durum kelam konusu ise eminim ki benim tanıdığım Enver Altaylı, Fetullah Gülen’i kullanır” dedi.

“ALPARSLAN TÜRKEŞ ENVER ALTAYLI’YA ‘OĞLUM’ KEDERİ

Enver Altaylı’nın, Alparslan Türkeş ile değerli bir dostluğu olduğunu söyleyen Serhat Ilıcak şu ayrıntıları verdi:

“Enver Altaylı ile Alparslan Türkeş içinde kıymetli ve kuvvetli bir dostluğa, hiyerarşik bir münasebet ağı olduğuna, şahsen Almanya seyahatlerinde şahit olmuş biriyim.

Alparslan Türkeş Almanya’ya geldiğinde daima Enver Altaylı’nın meskeninde kalırdı ve kendisine ‘Oğlum Enver Bey’ diye hitap ederdi. Herkes Alparslan Türkeş’e ‘Başbuğum’ diye yaklaşırken, Enver Altaylı ‘Albayım’ kelamını kullanırdı. Bunun canlı ve en yakın şahidiyim. Her ikisinin şarap sohbetlerini bilirim.

TÜRKEŞ’TEN ALTAYLI TESPİTİ: “MİLLETVEKİLİ YAPARSAM DURMAZ İHTİLAL YAPAR”

bir daha geçmişten bir olayı aktarmak isterim:

Enver Altaylı, bir orta Asya ülkelerinden birindeydi. Bir sabah beni telefonla aradı: ‘Serhat Beyefendi, Sayın Alparslan Türkeş oğlu Tuğrul Türkeş ile bir arada Almanya’ya geliyor. İki gün kalacak. Biliyorsun O her insanın otomobiline binmez ve herkesle yoldaş olmaz. Ne olur ilgilenir misin? Otelini ayarlar mısın?’ diye ricada bulundu.

Ben de ilgilendim. 1990 yılıydı hatırladığım kadarıyla. Bir yol sohbetimizde, biraz daha samimi olunca, Alparslan Türkeş bana ‘Seçimler yaklaşıyor Serhat Beyefendi kardeşim. Bizim partiden adaylık ve milletvekilliği teklif ediyorum size’ dedi. Ben de bu nazik önerisi için kendisine teşekkür ettim ve benim bu biçimde bir gayemin olamayacağını vurguladım. Hatta, ‘Siz bu teklifi Enver Altaylı’ya yaparsanız, fazlaca daha faydalı olur’ demiştim. Gülmüştü ve verdiği cevabı hiç unutamıyorum:

‘Evet Enver Beyefendi, birikimli bir insan. İstese çabucak milletvekili olur, fakat o durmaz. Bakan olmak ister. Birden fazla bakandan daha uygun de bakanlık yapar. Bundan eminim. daha sonra onunla yetinmez Başbakanlığı amacına koyar ve derken de Cumhurbaşkanı koltuğuna oturmayı maksatlar. O denli hırslı ve gayeye odaklı biridir. Haydi o da şayet olmazsa, ihtilal bile yapar…’ diye esprili bir karşılık vermişti. bir arada dakikalarca gülmüştük.

Tuğrul Türkeş bunun şahididir. Merhum Alparslan Türkeş, o kelamları sarf ettikten daha sonra, ‘Şaka latife, bunu Enver Beyefendi duymasın’ demişti.

Serhat Ilıcak- Enver Altaylı

“ALMAN İSTİHBARATÇIYA HER AY BİN MARK VERİYORDU”

Serhat Ilıcak, Enver Altaylı’nın yabancı istihbarat örgütleri ve bilhassa CIA temasına ait soruyu da karşılık verdi.

Enver Altaylı’nın Almanya’da yaşadığı periyotta fırında çalıştığı bilgisini veren Serhat Ilıcak, Alman istihbaratı ile bağını şu biçimde anlattı:

“CIA ile ilgisini ben şahsen bilmiyorum. Fakat bildiğim bir şey var, o tahminen daha enteresan olabilir. Enver Altaylı, 1980’de Almanya’da fırıncılık yaparken, bu biçimdelar Alman İstihbarat Teşkilatı’nda Türkiye Masası şefi ismi Dr. Kanapin olan birine, her ay Bin Alman Mark’ı para veriyordu. Bunun yanı sıra, Almanya’nın Ren Pfalz Eyalet Hükümetinde bir devir İçişleri Bakanlığı yapan ve hatta daha sonra Federal Ulaştırma Bakanlığı’nı üstüne alan Heinz Schwarz Schilling ile de özel bir bağlantısı vardı.

Kimi ticari işlerinde kendisine maddi yardımda bulunuyordu.Hatta birinde, bana da dolaylı halde kıymetli bir takviyesi olmuştur.”

“EMEKLİ OLMASINA KARŞIN TÜRKİYE’YE İSTİHBARAT RAPORU GÖNDERİYORDU”

“Enver Altaylı, Türkiye’de istihbarattan emekli bulunmasına karşın, Almanya’dan topladığı Türkiye odaklı ayrıntıları, Ankara’da Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hükümet yetkilileri ile istihbarat ünitelerine daima rapor yazarak aktarırdı. hiç bir misyonu olmamasına karşın, salt vatanseverlik ruhuyla Almanya’da olup bitenlerden Ankara’ya haber iletmekten, bilgi vermekten büyük onur duyardı. Ben bile şahsen Enver Altaylı’nın, Süleyman Demirel Turgut Özal’a epeyce şey yazdığına şahit olmuşumdur.

“KENDİSİNİ HALA MİT’TE ÇALIŞIYOR ÜZERE HİSSEDİYORDU”

Enver Altaylı 1980’li senelerda Almanya’da fırıncılık ve balık toptancılığı yaptı. Kestirim ediyorum, senelerca içine işlemiş devlet terbiyesi niçiniyle, galiba kendisini hala vatanına milletine karşı sorumluluk hissediyordu. O kendini hala teşkilatın bir elemanı olarak görüyordu. hiç bir münasebetinin yahut kendisine yüklenmiş bir misyonunun olmadığının niçinse farkında değildi.”

Enver Altaylı ile ortak banka hesabı olmadığını savunan Serhat Ilıcak, “bu biçimde bir şey kelam konusu değil. Gerek de yok ve muhtaçlık da duymadık. Ortamızda karşılıklı itimat vardı” dedi.

Enver Altaylı’yı yurtdışına kaçıracağına dair yaptığı plana ait soruyu “Komik” diyerek geçiştiren Serhat Ilıcak, şunlar söylemiş oldu:

“Ben Türkiye’den 16 Ağustos 2017 tarihinde çıktım. Almanya’ya geldiğimde çabucak bir Sırp yayıncı, Vesti Gazetesi’nin sahibi ile bir iş görüşmemiz vardı. Yemeğe tesadüfen Enver Altaylı da katılmıştı. Enver Altaylı sohbette, ‘yarın Türkiye’ye gideceğim’ deyince Sırp gazeteci dostumuz, ‘bu biçimdesi siyasi bulutların karmaşık olduğu ortamda, Türkiye’ye gitme konusundaki sonucunızı tekrar gözden geçirmenizde yarar vardır’ söylemiş olduğini hatırlıyorum. Türkiye’de kendisine bir şeyler olacağı korkusu yoktu. Kaçmak isteyen insan niye kendi ayağıyla, polisin ayağına sarfiyat? Mümkün mü? Ayrıyeten, kaçmak isteyen insan, hem gittiği Türkiye’de niye benden yardım istesin ki, kaçırılmak için?

Enver Altaylı Türkiye’ye gidiyor ve 24 saat geçmeden konutunda gözaltına alınıyor. Türkiye’de çabucak hemen 24 saatini doldurmadan gözaltına alınan bir insan, nasıl benden yardım isteyebilir ki?”

“ENVER ALTAYLU’NIN DAMADINI YOLDA GÖRSEM TANIMAM”

“Enver Altaylı’nın, hayatımda yalnızca nikahında özetlemek gerekirse gördüğüm damadını da kaçıracağım tarafında saçmalık var. Damat Bey’in ismini bile hatırlamıyorum inanın. Şu anda yolda karşılaşsak tanımam. bu biçimde bir kaçırma tezi külliyen palavradır.”

“NAZLI ILICAK HER YIL TEKNEMLE CİNS YAPARDI O YILDA YAPACAKTI”

Serhat Ilıcak’ın akrabası Nazlı Ilıcak ve eski istihbaratçı Mehmet Barıner’i de kaçırma planı yaptığı bilgisi Enver Altaylı’nın yargılandığı davanın iddianamesinde yer alıyor.

Serhat Ilıcak buna ait soruya da şu biçimde cevap verdi:

“Nazlı Ilıcak’ın firar ettiği haberinin bir anda yayılması üzerine, durumu öğrenen hanımefendi, çabucak bizim ailenin sürücüsünün eşliğinde şahsen Bodrum Emniyet Müdürlüğü’ne giderek çabucak teslim olmuştur. Bu ortada bir noktaya daha dikkati çekmek isterim. Nazlı Hanım her yıl benden teknemi rica eder ve birkaç hanım arkadaşıyla, denizde seyahat yapardı. O sene de o denli bir planı vardı. Ben Almanya’daydım. bir daha rica etmişti. Olur demiştim. Fakat birkaç gün daha sonra beni bir daha aradı ve bir daha teşekkür etti. O günlerde kanlı bir kalkışma yaşandığı için, kana bulanmış bir ülkede, bu biçimde bir tekne seyahatinin yanlış anlaşılacağı korkusuna kapılarak, geziyi iptal ettikleri söz etmişti. Bu insanların o denli yurtdışına kaçacağı tezi asla hakikat değildir.

Rıza Zarrab Davası’nda ilintisi olduğu söylenen Mehmet Barıner’i de kaçırma planı yaptığım argümanı da komik. Ben bu adamı ne gördüm ne tanırım ne de ismini duydum.”

“ÇOCUKLARIM TÜRKİYE’YE GİTME YASAĞI KOYDU”

Hakkın yakalama sonucu olan Serhat Ilıcak, “Türkiye’ye gelip tabir verecek misiniz” sorusuna şu sözlerle cevap verdi:

“Ben şahsen Türkiye’ye tabir vermek için birkaç teşebbüste bulundum. Evraklı sıhhat sıkıntılarımı ve seyahat engelimi ibraz ederek, Berlin ve Hamburg’ta özel bir görüntü sistemiyle Türkiye’deki adalete tabir vermeye hazırdım. Lakin bu imkanı bana bir türlü vermediler.”

“TÜRKİYE’YE FAKAT CANSIZ VÜCUDUM GELİR”

“Almanya’da doğup büyüyen çocuklarım, Türkiye’deki adalet sistemindeki yozlaşma ve çöküşü epey yeterli takip ettikleri için, bana katiyetle Türkiye’ye gitme yasağı koydu. Çok değerli iki ağır ameliyat geçirdim. Vefattan döndüm. Hala önemli sıhhat problemleri yaşıyorum ve ailem çocuklarım, geleceğimden önemli boyutta korku duyuyorlar.

Bu niçinle, Türkiye’ye tabir vermek için gitmem bu şartlarda esasen kelam konusu olamaz. Lakin merak etmesinler, istiyorlarsa, bir gün kesinlikle geleceğim. Lakin âlâ bilsinler ki, bu kere, en makûs şartta fakat uçağın bagajında cansız vücudumu karşılamaya, istiyorlarsa gözaltına almaya gelebilirler.”

Can Özçelik