Tarhana

bilimsel

Üye
Tarhana Tanımı İçin Malzemeler

• 5 kilo kapya
  • 4 kilo domates (Uzun domates)
  • 3 kilo kuru soğan
  • 3 kilo yoğurt (Susuz)
  • 1 kilo haşlanmış nohut
  • 500 gram kırmızı toz biber
  • 8 kilo un
  • 1.5 su bardağı kaya tuzu
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet nane
Tarhana Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTarifi Yazdır

1. Sebzelerimizi güzelce yıkayıp ayıklayıp kenara alıyoruz. Akşamdan ıslattığımız nohutları haşlıyoruz. Büyük bir tencerenin içini 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile yağlıyoruz.
  2. Soğanları söğüş doğrayıp altını açıyoruz bir ölçü tuz ekleyip iki çevirdikten daha sonra öldürmeden üstüne kapyaları ekliyoruz onlarda buharlanınca domatesleri ve tuzun bir ölçüsünü daha ekliyoruz bu süreçte tencerenin kapağını kullanalım.
  3. Domateslerde buharlanıp kaynara çıkınca kapağı açıp orta ara tabanını tutmasın diye karıştırıyoruz. Menemen kıvamına gelince altını kapatıp, birinci sıcağı çıkınca blander ile tamamını püre haline getiriyoruz. Akabinde soğumaya bırakıyoruz.
  4. El yakmayacak kıvama gelince nohutları ve toz biberi içine alıp blanderdan geçirip yoğurt (Ben olağan konut yoğurdunu akşamdan çıkardım biraz ekşidi çıkan suyunu çabucak süzüp kullandım süzme yoğurt kullanmadım)
  5. Kalan tuzu da ekliyoruz azar azar yedire yedire unla yoğuruyoruz. Poğaça hamuru kadar katı olmamakla bir arada fazlaca cıvık olmayacak biçimde yoğurup üzerini bir kapak ile kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  6. 3 gün ile 5 gün ortası hava durumuna göre mayalandırdıktan daha sonra bu ortada her gün 3-4 sefer karıştırıp havasını alıyoruz. Gün sonunda kalın pak bir örtüye kepçe kepçe yayıyoruz.
  7. Örtüden kalkacak kıvama gelince 1 yada 2 gün daha sonra gerilerini çevirip, bekleyip, nemli iken toplayıp parçalıyor ve büyük mutfak robotundan geçirip elekten eliyoruz.
  8. Nemli kalma ihtimaline karşı bir günde toz halinde kurutuyoruz. bu türlü 11 kilo tarhana çıkıyor.
  9. Mayalanma sırasında taşma olacağı için en az 4 parmak aşağıda kalacak bir leğen kullanın.
  10. Süre hava kurallarına göre değişir ben en sıcak havalarda toplamda 5 günde tamamını hallettim. Şimdiden yapacaklara kolay gelsin afiyet olsun.
Tarhana Tanımı Fotoğraflı Yapılışı