Tıp eğitimi için kadavra bağışı: “Ölüler dirileri eğitir”

ahmetbeyler

Yeni Üye
Demiryürek, yaptığı açıklamada, anatomi biliminin temelinin kadavralar üzerinden eğitime dayandığını vurguladı.

Anatomi biliminin temelinde, yapıların birbirleriyle bağlantısı, organların tanınması, bunların birbirlerine komşulukları ve prova ameliyatların yattığını anlatan Demiryürek, “Anatomi, yalnızca tıp eğitiminde mezuniyet öncesi değil, mezuniyet daha sonrasında da bir hasta üzerinde yapılması planlanan uygulamaların deneme basamağıdır.” dedi.

Biroldukça klinikle deneme ameliyatları yaptıklarını aktaran Demiryürek, “Sanal ortamlarla, 3 boyutlu maketlerle bu eğitimi tamamlamaya çalışıyoruz fakat asla aslı üzere olmuyor. Eğitimi tam boyutuyla anlamak dokunmaktan geçiyor. Öğrenciler, hastaya duydukları saygıyı, kadavraya duyduğu hürmetle öğrenmeye başlıyor.” diye konuştu.

Tıp fakültesi öğrencilerinin birinci hastası olan kadavraların bağışının artması için büyük uğraş sarf ettiklerini söyleyen Demiryürek, “Öğrenciler, kadavra üzerinden öğrendikleriyle mesleğe atıldığında hastalara şifa vermeye devam edecek. Anatomi kürsüsünde ölüler, dirileri eğitir. Bağışlayın, vücudunuz tıp eğitiminde yaşasın diyoruz.” sözlerini kullandı.

Demiryürek, şunları kaydetti:

“Bizler için kadavra temini konusunda üç formül var. Kimsesizlerin vücutlarıyla ilgili Adalet Bakanlığı ve müftülükle çalışmalar yapıyoruz. Soruşturmayı yapan savcının, ‘Eğitim gayeli kullanılması uygundur.’ sonucuyla, cenazeyi defnetmek yerine tıp fakültesinde eğitim hedefli kullanıyoruz. Bağışçı sayısının azlığı, kadavra teminindeki sıkıntılar, ithal kadavra seçeneğini getirdi ancak bu epeyce önemli bir maliyet.”

“KADAVRA BAĞIŞINDA ÇOK GERİDEYİZ”

Tıp fakültelerinin bir periyot kadavra temini konusunda sorun yaşadığına dikkati çeken Demiryürek, “Uzun yıllar kadavra görmeden mezun olan tıp fakültesi öğrencileri oldu. Bu eksik, yetişmek manasında fazlaca değerli bir külfetti. yıllar daha sonra tek tük teminlerle kadavra başına 40-50 öğrencimin düştüğü eğitim şartları oldu. Bugün Hacettepe Tıp Fakültesinde kadavra başına 4-6 öğrencinin düştüğünü söyleyebilirim.” diye konuştu.

Kadavra bağışı konusunda farkındalık yaratmak için “Ben de vücudumu tıp öğrencilerinin eğitimi için bağışladım.” diyen Demiryürek, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Biroldukca mevzuda önde giden bir ülke olmamıza karşın kadavra bağışında hayli gerideyiz. Yurt haricindeki bağış artışlarının temel sebebi cenaze masraflarının yüksek olması. Bizim bağışçılarımız, eğitim emelli vücutlarını bağışlıyor. Bence bu epey daha ulvi bir hedef. Diyanet İşleri Başkanlığının, kadavra bağışının caiz olduğuna dair fetvası var. Türkiye’de aylık 3-4 bağışçımız oluyor lakin yıllık bazlı kıymetlendirecek olursak bize ulaşan bu sayının sadece üçte biri. Ben de bağışçıyım, maksadım farkındalık yaratmak. Biz hocalarımızdan bunu gördük, bizden daha sonrakilere de devam etmeleri açısından örnek olmalıyız. Toplumda bağış farkındalığını artırarak, mevt daha sonrasında bireylerin vücutlarının eğitim emelli yararlı olabileceği farkındalığını yaymaya uğraş ediyoruz.”

BAĞIŞÇILARIN EN ÇOK SORDUĞU SORU “DEFİN İŞLEMLERİ”

Demiryürek, kadavra bağışıyla ilgili en çok merak edilen sorulardan birinin defin süreçleri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bağışçımızın istediği form her neyse defin prosedürünü ona göre belirliyoruz. Bu yalnızca Müslümanlık için değil, öbür dinlere mensup bağışçıların da talep ettiği biçimde gerçekleşiyor. Bizim için fazlaca ulvi bakılırsavi yerine getirmiş olan bağışçılarımız için evvel fakültede bir merasim, sonrasındasında da cenaze merasimi düzenliyoruz. Kişi hayattayken vücudunu kadavra olarak bağışlar lakin aile, kişinin vefatından daha sonra bağışa onay vermezse, kadavrayı kabul etmiyoruz. Bağışlanan vücudu çabucak eğitim için de kullanmıyoruz zira vakit içerisinde fikir değişiklikleri olabiliyor. kimi vakit isimli mevzular gündeme gelebiliyor. Bu yüzden bir süre bekletildikten daha sonra vücudu kadavra olarak kullanıyoruz.”

Türkiye’deki tıp fakültelerinin kadavra gereksinimlerini büyük oranda karşıladıklarını lisana getiren Demiryürek, “Kadavra temini konusunda meşakkat yaşayan tıp fakülteleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile irtibata geçiyor, bizler kaynaklarımızı eğitim için Türkiye’deki fakültelerle paylaşmaya hazırız. Şu an bir kadavra, ortalama 2-3 sene kullanılabiliyor lakin asistanlık dönemimde bir kadavra 10-15 sene kullanılıyordu.” dedi.

“ÖLÜMDEN daha sonra DA İŞE YARAYACAĞIMI HİSSETTİM”

Bağışçı Didem Güneri de “Radyoda sıhhat programı yaparken Deniz Beyefendi konuğumuz olmuştu. Deniz hoca, program sırasında kadavra yokluğundan ve kadavraların yurt haricinden ithal edildiğinden bahsetti. Bu beni hayli üzdü.” diye konuştu.

Bunun üzerine vücudunu bağışlamaya karar verdiğini söyleyen Güneri, “Ölümden daha sonra da işe yarayacağımı hissettim. Tıp öğrencilerinin benim vücudum üzerinden eğitim görmesi hayli manalı geliyor. Eğitime hizmet etmiş olacağım. Vücudumuzun öldükten daha sonra da bir manası olacak.” sözlerini kullandı.