Üç soru ve cevap: Kuantum bilgisayarlar geleneksel bilgisayarları işe yaramaz hale getirir mi?

amerikali

Yeni Üye
Kuantum hesaplamada büyük vaatler sert gerçeklikle çatışıyor; umut edilen atılım hala beklemede. Kuantum üstünlüğünün matematiksel kanıtından gerçek problemlerin çözümüne kadar gidilecek uzun bir yol var. Bir röportajda fizikçi Michael Streif durumun neden böyle olduğunu açıklıyor.

Reklamcılık

Michael Streif, Boehringer Ingelheim'da kuantum bilgisayar bilimcisi olarak çalışıyor ve burada kuantum bilgisayarların gelecekte ilaç geliştirmede nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.

Kuantum hesaplamanın yakın gelecekte nerede çığır açacağını görüyorsunuz ve pratik kullanımı nerede hala çok uzakta?

Kuantum bilgisayarların ilk yararlı uygulamaları, araştırmacıların geleneksel bilgisayarlarla çözülmesi zor olan karmaşık teorik soruları yanıtlamalarına yardımcı olabilecek temel araştırmalarda olacaktır. Orta vadede kuantum bilgisayarlar, moleküllerin simülasyonunu geliştirerek ilaç geliştirmede önemli bir rol oynayabilir. Ancak bunun tersine, kuantum bilgisayarların makine öğrenimi alanında uygulanması hâlâ uzak bir gelecekte.

Neden bunca ilerlemeye rağmen sektörde gerçek anlamda bir atılım henüz sağlanamadı?

Kuantum bilişime yönelik beklentiler yüksek ancak teknoloji hâlâ deneysel aşamada. Mevcut kuantum bilgisayarlar, pratik hesaplama makinelerinden çok fizik deneylerine benziyor. Donanım ve yazılım tarafındaki ilerleme etkileyici olsa da teknolojinin karmaşıklığı çok daha fazla araştırma gerektiriyor. Endüstriyel bir atılım, donanım ve algoritmalarda zaman ve sürekli yenilik gerektirecektir.

Böyle bir durumda geleneksel bilgisayarlar çok kısa sürede kullanılamaz hale mi gelecek?

Hayır, konvansiyonel, klasik bilgisayarlar çok kısa sürede kullanılamaz hale gelmeyecek. Kuantum bilgisayarlar gelecekte klasik bilgisayarlara göre çok daha verimli bir şekilde çözebilecekleri çok özel hesaplama görevlerini üstlenecekler. Ancak endüstrideki bilgi işlem görevlerinin çoğunda klasik bilgisayarlar, çok çeşitli görevlere daha uygun olduğundan ilk tercih olmaya devam edecek. Gelecekte kuantum bilgisayarlarla klasik bilgisayarların bir arada var olması ve probleme göre kullanılması muhtemeldir.

Michael, cevapların için teşekkürler! Endüstrideki kuantum bilgisayarlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve kuantumun erken dönem avantajını araştırmak istiyorsanız, yeni iX'in her iki kapak makalesini de Haberler+'da bulabilirsiniz. Haziran sayısındaki diğer konular arasında LLM'ler için kıyaslamalar, Nomad ile konteyner orkestrasyonu ve AI sunucularına ilişkin pazara genel bakış yer alıyor. Aboneliğiniz yoksa 6/2024 sayısını şimdi Haberler Shop'ta bulabilirsiniz.

“Üç Soru ve Cevap” serisinde iX, günümüzün BT zorluklarının kalbine inmek istiyor – ister bilgisayar önündeki kullanıcının görünümü, ister yöneticinin görünümü, ister bir yöneticinin günlük yaşamı olsun. . Günlük uygulamalarınızdan veya kullanıcılarınızdan önerileriniz var mı? Kimin hangi konuyla ilgili ipuçlarını kısa ve öz bir şekilde okumak istersiniz? O halde bize yazmaktan veya forumda yorum bırakmaktan çekinmeyin.

(fo)

Haberin Sonu