Ukrayna’dan gelen 4 bin 8 Türk üniversitelinin eğitim alması için kaideler belirtildi

ahmetbeyler

Yeni Üye
Yükseköğretim Heyeti Lideri Erol Özvar, Ukrayna’dan gelen öğrencilerin özel öğrencilik kaidelerini açıklayacağı basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Özvar’ın yanı sıra Yükseköğretim Konseyi Lider Vekili Prof. Dr. Rahmi Er, Yükseköğretim Şurası Yürütme Konseyi Üyesi Prof. Dr. Metin Topçuoğlu ve Yükseköğretim Konseyi Yürütme Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz katıldı.

Yükseköğretim Şurası Lideri Erol Özvar Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarına kayıtlı olan öğrencilerin yatay geçiş müracaatlarının değerlendirilebilmesine ait kuralları açıklayarak, “Kayıt yılındaki ÖSYS/YKS’ye girmiş olmaları ve ÖSYS/YKS’de muvaffakiyet sıralaması kuralı aranan programlar için muvaffakiyet sırası kaidesini, ÖSYS/YKS’de muvaffakiyet sırası aranmayan alanlarda, Türkiye’de ilgili yıldaki muadil diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olma kaidesini, Özel yetenek programlarında ise üniversitelerin ilgili yılın ÖSYS/YKS’de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi imtihan puanına sahip olma kuralını (üniversitelerin, istedikleri takdirde özel yetenek imtihanı yapma hakkı saklıdır), Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları önlisans eğitimlerini yurt haricindeki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına saydırarak kayıt yaptıranların da üstteki koşulları, sağlamaları gerekir. Yurt haricinden ülkemizdeki bir üniversiteye yatay geçiş yapmak için evvela kayıtlı olunan üniversitenin tanınması gerekiyor. Bundan daha sonra ise yatay geçiş müracaatında bulunacak adayın Türkiye’deki ÖSYS-YKS imtihanlarına girip girmediği tespit edilecek, girmiş ise aldığı puana göre bir kıymetlendirme yapılacaktır. ÖSYS-YKS’ye girmemiş ise, adayın kabul edilen SAT ve Abitur üzere memleketler arası bir imtihana girip girmediğine ve girmiş ise aldığı puanlara bakılacaktır. Aday bu imtihana da girmemiş, ama Ukrayna’daki bir üniversiteye kayıt yaptırmış ise, o adayın kayıt yaptırdığı üniversitenin, memleketler arası üniversite sıralamalarında kabul edilen bir düzeyde olup olmadığına göre kıymetlendirme yapılacaktır. Özel öğrencilik statüsü için bu kurallara bakılmayacaktır” dedi.

“ÖĞRENCİ SAYISI 4 BİN 8”

Özvar, Ukrayna’dan gelen Türk öğrenci sayısını da açıklayarak, “Yükseköğretim Konseyi web sayfası aracılığıyla bizlerle bilgisini paylaşan öğrenci sayısı toplam 4 bin 8’dir. Müracaatta bulunan 4 bin 8 öğrencinin Ukrayna’daki çeşitli üniversitelerin 102 programa kayıtlı oldukları verdikleri beyana göre anlaşılmaktadır. Müracaatta bulunanların beyanlarına bakılırsa, toplam 106 Ukrayna üniversitesinde öğrenci olarak bulunmaktadır. Sayısı 4 bini aşan başvuranların yüzde 50’si bu üniversitelerin 5’inde kayıtlıdır” diye konuştu. (DHA)