Uyuşturucu bağımlılığı nasıl ortaya çıktı… Kurtulmak için en düzgün prosedür

ahmetbeyler

Yeni Üye
“Yaşadığın mahalle, ortam mukadderatın midir nitekim? Pekala insan bu mukadderatı değiştirebilir mi? Ben denedim lakin değiştiremedim ve gördüm ki yaşadığın ortamda bir girdap var ise içine çekilmemen mümkün olmuyor.”

Babaları yasaklı husus kullanma ve satışından dolayı içerde olan iki erkek çocuktan bir tanesi K.H. Anneleri ile birlikte yaşama tutunmaya çalışan, çalışmak zorunda olduğu için okul eğitimini yarıda bırakan K.H. ve babasını kendisine örnek almış, arkadaş gurubu yüzünden husus bağımlılığı sorunu yaşayan ondan 3 yaş küçük kardeşi Y.H. Konutun baba rolüne erkenden bürünmek zorunda kalan K.H. hayallerini ve ülkülerini ertelemek zorunda kalmış genç ve akıllı bir delikanlı. Ele avuca sığmayan, kullandığı unsur sebebiyle annesine ve kendisine büyük sorunlar yaşatan kardeşine adamış çalışmaktan geri kalan vaktini.

EN DÜZGÜN PROSEDÜRLERDEN BİRİSİDİR YAZMAK

Tedaviye mutlaka yanaşmayan, tedavi bir kenara, bağlantıya bile kapalı olan kardeşine nasıl yaklaşacağını bilemeyen K.H. ile kardeşine fizikî, duygusal ve ruhsal olarak ulaşabileceğimiz bir yol haritası belirlemek emeliyle bir ortaya geliyorduk. Sıkıntı da olsa unsur kullanım sorunu olan kardeşi ile bir ortaya gelmiştik. İçinde babasına dair büyüttüğü ve kusamadığı büyük bir öfke olduğu anlaşılıyordu babası ile ilgili kurduğu cümlelerden ve hallerinden. olağan olarak hayranlık duyduğun kişi tarafınca aldatılmak keskin bir travmaydı onun için ve reaksiyonunu temel şahsa gösteremediği için en yakınlarına gösterip onları cezalandırıyordu aslında farkında olmadan.

Babası üzere satmadığını, kullanarak yalnızca kendisine ziyan verdiğini söylüyordu. Yanlışsız olmayan davranışına kendi niyeti ile kılıf uydurmuştu. Onu acıtan, lisana getiremediği, aklında döndürdüğü niyetleri ve bastırmak istediği hislerini unsur kullanması ile üstünü örtüyor, unsur tesiriyle düşünmemek, hissetmemek üzere durumların rahatlığını yaşıyordu kendince. En değerli adımlarımızdan bir tanesi içini dökebilmesini, hislerini dışa vurmasını sağlamaktı. Zira Shakespeare’inin dediği üzere; “içinizi dökün, lisana gelmeyen acı, aslına bakarsanız dolu olan yüreğe akar, onu parçalamaya zorlar”..

Dışavurumda en güzel yollardan birisidir yazmak. Aklına birinci gelen sözden başlamak, kısa kısa cümlelerle başlayıp birden fazla vakit sayfalarca anlatmak kağıtlara. Bu büyük adımı atmak kolay olmamıştı ancak ağabeyi ile birlikte başladılar bu serüvene, kime ne hissediyorlarsa yazmaya, anlatmaya başladılar, en epey da babalarını anlattılar beyaz sayfalara. Yaşanılan dışavurum süreci ve ağabeyinin dayanakları ile Y.H.’nın klinik tedavisi için yönlendirme gerçekleştirdik.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞININ ORTAYA ÇIKIŞI

Tüm bu süreci yaşamalarının niçini babaları olsa da temel sebebinin toplumsal olduğunu düşündüğüm vakitte elime gelen bir paragraflık yazı bunu doğrular nitelikteydi; “Şehirde yaşıyorduk evet fakat bu cümledeki kent de eki üzere, daima başka yazılması gerekiyormuş üzere, farklı tutulmuş üzere yaşadık biz. Değerli bir kültürden bahsedilir üzere bahsedildi, o denli başladı cümleler daima, Roman kültürü denildi ancak ayrıcalığından hayli ayrımcılığını gördük biz. O ‘kültür’ün eklendiği Roman sözünün girdiği cümleler daima ‘dezavantajlılar’ olarak bitti.”

Bu cümleleri yeniden tekrar okuyunca, yeterlice düşününce, empati kurmayı ve anlamlandırmaya çalışınca zihninizde, travma yaratan süreçlerin kök niçinlerinin düzgünleşme ile ne derece ilişkili olduğunu bir kere daha anlıyorsunuz. İnkâr ederek yaşadığımız travmayı, köklerini görmezden gelerek tedavi ettiğimiz sürece başarısız olamaya mahkumuz. Günümüz dünyasında posta kodunuz, genetik kodunuzdan daha fazla bir biçimde inançlı ve sağlıklı bir hayat sürüp süremeyeceğinizi belirliyor.

İnsanların geliri, yaşadığı ortam, karşılaştığı ve tahlil bulamadığı fizikî şartlar, barınma sorunu, işsizlik, eğitim fırsatlarına ulaşmada eşitsizlik, kurulan cümlelerdeki sözlerin yarattığı ayrımcılık ve ötekileştirme travmanın ortaya çıkma niçinleridir ve tüm bunlar yalnızca esaslı travmatik bir durum yaşamalarını değil, hem de bu konularda tesirli yardım alıp alamayacaklarını da etkiliyor. Travma daha fazla travmayı doğurur, incinen beşerler başka insanları incitmekten çekinmezler.

Uyuşturucu bağımlılığından kendine ziyan vermeye dek bir epeyce sıhhat sorunu, kâfi insani alaka ve takviye olmaması niçiniyle katlanılmaz hale gelen hislerle gayret etme uğraşı olarak ortaya çıkmıştır. Xhosa lisanında paylaşmayı söz eden bir söz “Benim insanlığım senin insanlığınla ayrılmaz bir biçimde bağlıdır.” sözüyle örtüşmektedir.

Ubuntuya bakılırsa ortak insanlığı ve ortak mukadderatı kabul etmeden gerçek güzelleşme olamaz.

Dr.Burcu Bostancıoğlu