Wikipedia’dan kopyalanan projede karar verildi

ahmetbeyler

Yeni Üye
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılmak istenen mermer ocağı için Mersin Valiliği Aralık 2019’da ÇED Gerekli Değildir sonucu verdi. Ormanlar, su kaynakları ve ziraî üretimi tehdit eden mermer ocağının açılmak istediği bölgede ayrıyeten arkeolojik sit alanı da bulunurken Mersin Etraf ve Tabiat Derneği (MERÇED) ile yöre köylüleri ÇED sonucunın iptali için dava açtı. Davayı bakılırsan Mersin 1. Yönetim Mahkemesi, proje tanıtım belgesinde ve ilgili kurumların görüşlerinde bölgede bulunan bal ormanı ile yabani zeytin ağaçlarının varlığı ve uğrayacakları ziyanlara ait kâfi kıymetlendirme olmadığına hükmederek hukuka karşıt bulduğu sonucu iptal etti. MERÇED ve yöre köylülerinin avukatı Seyda Afyoncu, “İdare Mahkemesince verilen bu karara, ocağın açılacağı ormanlık alandaki binlerce ağaç ve bilhassa sandal ağaçları, su kaynakları ve yaban hayatı ismine hayli sevindim” dedi.

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk ve Ovabaşı köylerinde yöre halkının en değerli geçim kaynağı ziraî üretim. Muz ve avokadonun yanında zeytin, çilek, yer fıstığı ve zerzevat üretimi yapan köylüler, şiddetli bir coğrafyaya sahip olan bölgede adeta ekmeğini taştan çıkarıyor. Fakat son senelerda bölgede gerisi gerisine verilen mermer ocağı müsaadeleri üreticilerin kâbusu oldu. Orman yerleri, su kaynakları ve ziraî üretimin yanı sıra kültürel mirası da tehdit eden mermer ocaklarına karşı hukuk çabası başlatan yöre halkı, kopyala yapıştır metoduyla hazırlanan proje tanıtım evrakı ile ÇED Gerekli Değildir sonucunın iptali için dava açmıştı.

WIKIPEDIA’DAN KOPYALANAN BİLGİYE ÇED OLUMLU KARARI

Lion Mermer Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafınca açılması planlanan mermer ocağı için Mersin Valiliği’nce 30 Aralık 2019’da ÇED Gerekli Değildir sonucu verilmişti. Yılda 9.600 m3 blok mermer üretilmesi hedeflenen projeyle ilgili hazırlanan proje tanıtım belgesinde Anamur ilçesi hakkında yer verilen ayrıntıların internet ansiklopedisi wikipedia’dan olduğu üzere kopyalandığı ortaya çıkmıştı. Bölgeden çıkarılması planlanan mermerin inşaat dalı ile mezar taşı üzere alanlarda kullanılacağı tabir edilen proje için verilen ÇED Gerekli Değildir sonucunın iptali istemiyle yöre halkının açtığı dava sonuçlandı.

MAHKEME VALİLİĞİN KARARINI HUKUKA MUHALİF BULARAK İPTAL ETTİ

Kızılçam ve meşe üzere ağaç cinslerinden oluşan toplam 1350 ağacın kesileceği belirtilen mermer ocağı projesiyle ilgili davayı bakılırsan Mersin 1. Yönetim Mahkemesi, hukuka karşıt bulduğu ÇED Gerekli Değildir sonucunı iptal etti.Maden alanının yarı kurak bir iklime sahip olduğunun altı çizilen Mahkemenin iptal sonucunda, bölgede eriyebilen kalkerli kayaçların bulunduğuna dikkat çekilerek madencilik faaliyetinin yeraltı suyu rejimi ile hidrolojik açıdan ekosistemi etkileyeceği kaydedildi. Maden alanı yakınında arkeolojik sit alanı bulunduğu belirtilen iptal sonucunda, maden çıkarma faaliyetlerinin arkeolojik sit alanına da ziyan vereceğine işaret edilerek, “Kurulması planlanan mermer ocağı, bölgede özel bir pahaya sahip olan ziraî faaliyetler ile ormancılık faaliyetlerini, doğal orman ekosistemleri ile bileşenlerini olumsuz tarafta etkileyeceği” söz edildi.

BAL ORMANI VE YABANİ ZEYTİN AĞAÇLARI HAKKINDA GÖRÜŞ YOK

Bölgede bulunan bal ormanı ile yabani zeytin ağaçlarının varlığı ve uğrayacakları ziyanlara ait kurum görüşleri ve proje tanıtım belgesinde kâfi kıymetlendirme olmadığına hükmeden Mersin 1. Yönetim Mahkemesi, Mersin Valiliği’nin mermer ocağı projesi için 30 Aralık 2019 tarihinde vermişi olduğu ÇED Gerekli Değildir sonucunı hukuka muhalif bularak iptal etti.

AV. SEYDA AFYONCU: ‘YABAN HAYATI İSMİNE ÇOK SEVİNDİM’

sonucu kıymetlendiren MEDÇED ve yöre köylülerinin avukatı Seyda Afyoncu, “Yönetim Mahkemesince verilen bu karara, ocağın açılacağı ormanlık alandaki binlerce ağaç ve bilhassa sandal ağaçları, su kaynakları ve yaban ömrü ismine hayli sevindim. Davada uzmanlık yapan ve tabiat lehinde rapor yazan gerçek bilim beşerlerine ve etraf hassaslığı taşıyan yargıçlarımıza, hayat alanlarını savunan Korucuk halkına ve Anamurlu çevrecilere fazlaca teşekkür ederim. Geçtiğimiz günlerde Anamur’a bağlı Anıtlı köyünde açılmasına müsaade verilen mermer ocağının ÇED alanında inceleme yaparken gördüğüm hayat alanını yitirmiş kaplumbağanın kederi bir nebze olsun hafifçeledi. Umuyorum yargı Anıtlı köyünü de mermer ocağı yıkımından kurtaracak bir karara imza atar” diye konuştu.

Yusuf Yavuz