amerikali
Yeni Üye
Yapay Zeka Güncellemesi Derinlemesine İnceleme: Eğitimde Yapay Zeka – Lanet mi, Nimet mi?
Eğitimde köklü değişiklik
Reklamcılık
Yapay zeka (AI) konusu günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Peki ya eğitim alanı? Yapay zeka güncellemesinin bu bölümünde bu konu hakkında iki uzmanla konuştum: Kiel Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doris Weßels, “Yapay Zeka ve Bilimsel Çalışma” sanal yeterlilik merkezinin kurucu ortağı ve yönetim üyesi ve Prof. Dr. Klaus Zierer, Augsburg Üniversitesi'nde eğitimci.
Prof. Weßels'in kurucu ortağı olduğu yeterlilik merkezi, ChatGPT'yi çevreleyen heyecandan önce zaten öncü çalışmalar yapıyordu. Profesör şöyle açıklıyor: “Yapay zekanın eğitimde geniş kapsamlı değişiklikler getireceğine her zaman inandık.” Atölye çalışmaları ve yayınlarda kendisi ve meslektaşları yeni teknoloji hakkında farkındalık yaratmaya çalıştı. “Eğitimde gerçekten geniş kapsamlı değişikliklere yol açacak devrim niteliğinde bir şey.”
Yapay zeka herkese uyan tek çözüm değil
Prof. Zierer öğretmen eğitiminde de yapay zeka konusunu yoğun bir şekilde ele alıyor. “Medya eğitimi, öğretmen eğitiminde kesitsel bir görev olarak sıkı bir şekilde yerleşmiştir” diye vurguluyor. Medyanın derslerde nasıl bilinçli kullanılabileceği kadar, öğrenme ve eğitim süreçlerini de nasıl değiştireceğiyle ilgilidir. Zierer, “Öğrenim içeriğinin tekrarlanması söz konusu olduğunda, bir chatbot ideal bir konuşma ortağı olabilir. Yeniden üretim seviyesinde zorluk yaşayan bir öğrenci kendi seviyesine ulaşana kadar sorular sorar” diye açıklıyor. Ancak aynı zamanda dikkatli olunması konusunda da uyarıyor: “Tüm öğrenciler için kapsamlı bir kullanım işe yaramıyor.”
Eğitim politikası iyi çerçeve koşulları yaratmalıdır
Her iki uzman da öğretmenlerin yapay zekayla baş edebilmeleri için daha fazla eğitime ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor. Prof. Weßels, “Öğrencilerimizin hayatlarındaki gerçeklere daha hızlı uyum sağlayabilmek için yapılarımızı gelecekteki uygulanabilirlikleri açısından özeleştirel bir şekilde incelememiz gerekiyor” diyor. Ancak bu aynı zamanda eğitim politika yapıcılarının doğru çerçeve koşullarını da gerektirir. Prof. Zierer, “Eğitim politikacılarının aklına gelen tek şey okullara daha fazla teknoloji koymak ve sonra bunun işe yarayacağını ummaksa, o zaman bu saflıktan da öte bir şeydir” diye eleştiriyor.
Yapay zeka aslında ne kadar akıllı? Üretken yapay zekanın işimiz, boş zamanlarımız ve toplumumuz açısından ne gibi sonuçları var? Haberler'nin “Yapay Zeka Güncellemesi”nde The Decoder ile birlikte en önemli yapay zeka gelişmelerine ilişkin günlük güncellemeleri sizlerle buluşturuyoruz. Cuma günleri uzmanlarla yapay zeka devriminin farklı yönlerine ışık tutuyoruz.
İkisi ayrıca yapay zekanın hızlı gelişiminin göz ardı edilemeyeceği veya durdurulamayacağı konusunda da hemfikir. Prof. Weßels, “Yapay zeka alanında benzeri görülmemiş bir inovasyon dinamiği tarafından yönlendiriliyoruz! Sürekli değişen bu koşullar altında akıllı konseptler geliştirmek artık insan yaratıcılığımıza ve zekamıza kalmış” diye uyarıyor. Prof. Zierer şunları ekliyor: “Eğitim düzeyinde tempoyu artırmamız gerekiyor, aksi takdirde gelecek nesil, bugün sosyal medyayı kullandıkları gibi, yapay zekayı da düşünmeden kullanabilir.”
(igr)
Haberin Sonu