Yapay zeka projesiyle ABD’deki müsabakaya katılacak

ahmetbeyler

Yeni Üye
53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası’nda “Artificial Genius” (Gpt-2 temelli bir yapay zekayla Turing testinin internet ortamında uygulanması) isimli yazılım alanındaki yapay zeka projesiyle Türkiye ikincisi olan İpek, küçüklüğünden beri bilgisayara fazlaca ilgili olduğunu, 7. sınıftan itibaren yazılım alanında çalışmalar yapmaya başladığını söylemiş oldu.

Kovid-19 sürecinde konutta boş vaktinin olması ötürüsıyla çalışmalara fazla vakit ayırdığını belirten İpek, “Bilgisayarda sıfırdan bir şuur oluşturabilir miyiz fikri geldi aklıma. Bu da 1950’lerde yaşayan Alan Turing’in fikrine epey benziyor. Onun fikri şuydu; ‘Eğer bilgisayar, bir insanı kendisinin bilgisayar olmadan insan olduğuna inandırabilirse onun düşündüğü manasına gelir’ ben de temelde bunu test etmek istedim aslında.” dedi.

İpek, bir yazılım botu oluşturarak bunu toplumsal medya hesaplarında paylaşıp, beşerlerle sohbet etmesini sağladığını tabir etti.

“Botla konuştuğunuzda, bir nevi bir beşerle sohbet ediyor gibisiniz”

Hazırladığı yapay zekanın toplumsal medyada beşerlerle soru yanıt denemesini de muvaffakiyetle geçtiğini anlatan İpek, şu biçimde konuştu:

“Sosyal medyadaki bir sohbette bot kullanıcı ironi yaptı. Bu ironiyi anlamamıştı arka arda bot ironiyi anlamayınca kullanıcı bota hakaret etmişti. Bunun üzerine bot hislerinin acıdığını söyleyerek karşı tarafı kendinden özür diletti. Botu meskende sanal asistan olarak da kullanıyorum. Masa lambamı bağladım, bir orta perdeyi bağlamıştım. Konuştuğumuzda insansı üzere gibisi karşılıklar verebiliyor. Temelde istediğim asıl husus, resmi konuşmasını istemiyordum. Botun güya kıymetli bir iş toplantısındaymış üzere değil de dostunuzla konuşuyormuşsunuz üzere konuşmasını istedim. Onu da başardım. Botla konuştuğunuzda, bir nevi bir beşerle sohbet ediyor üzeresiniz.”

İpek, Türkiye’yi temsilen ABD’ye gitmeye hak kazandıktan daha sonra heyecanlandığını ve amacının birincilik olduğunu kaydetti.

Projenin içeriğine ait bilgi veren İpek, “Sosyal medyadaki yaklaşık 2 milyon 100 bin soru ve yanıtla yapay zekayı eğittim. Soru ve karşılıklar, insan konuşmalarıdır. Doğal halleriyle konuşulduğundan bot (evvelde tanımlanmış nazaranvleri yerine getiren bir yazılım) bunun üzerinden eğitildiği için dostunuz üzere konuşabiliyorsunuz. Temel farkı bu. Bir nevi karşınızda bir beşerle sohbet ediyor üzeresiniz.” diye konuştu.

Erzincan Ulusal Eğitim Müdürü Aziz Gün ise İpek’in, danışman öğretmeni Sadi Aksu’nun takviyesi ile yaptığı yazılım alanındaki projenin, 13 Mayıs 2023’te ABD’de yarışacağını söylemiş oldu.

Danışman öğretmen Aksu da toplumsal medyadaki kullanıcıların bugüne kadar hiç birinin karşılarında yapay zeka olduğunu anlamadıklarını belirtti.