Yapışkan plastik yüzeyler nasıl temizlenir?

amerikali

Yeni Üye
Plastik parçaların yüzey kaplaması yapışkan, viskoz bir kütleye dönüştüğü için, çalışan pek çok elektronik cihaz şimdiden hurda yığınına döndü. Make editörü Johannes Börnsen, videoda bu tür cihazların ev ilaçları ile nasıl kurtarılacağını gösteriyor.

Turuncu terpenleri yapışkan yüzey kaplamasını çözebilen portakal yağı temizleyici kullanılır. Tahta bir spatula ve uygun koruyucu giysi de gereklidir. Bonus: Temizleyici güzel kokuyor.

videonun transkripti

(Not: Yukarıdaki videoyu izleyemeyen veya izlemek istemeyen kişiler için hazırlanmış bonus içeriktir. Video parça bilgisi transkripte yansıtılmamaktadır.)

Muhtemelen yüzeyi zamanla yapışkan hale gelen elektronik cihazları da biliyorsunuzdur. İşte bir örnek: bir 3D CAD denetleyicisi. Artık kullanmayı gerçekten sevmiyorum çünkü arayüz çok iğrenç görünüyor. Temizlemek için birkaç şey denedim ama hiçbir şey işe yaramadı. Ama şimdi, bugün bu 3D farede deneyeceğim bir ipucu buldum.

Öncelikle şunu ayırt etmelisiniz: İki tür yapışkan yüzey vardır. Bu, kauçuk kavrama alanlarına sahip eski bir analog tek lensli refleks kameradır. Bununla birlikte, bu kamerada kauçuk katman gerçekten kalın – bir veya iki milimetre. Bu tür yüzeyleri bu yöntemle tekrar temizleyemezsiniz çünkü kauçuk basitçe çözülmüştür. Bununla birlikte, daha yeni elektronik cihazlarda, genellikle farklıdır. Kauçuk yüzeyin altında genellikle bir miktar iyi plastik bulunur. Kauçuklaştırılmış tabaka, bir milimetrenin yalnızca onda biri kalınlığındadır. Tırnağınızla çizerek çalışıp çalışmadığını deneyebilirsiniz. Siyah, lastiksi bir kütleyi kazıyabilirseniz, işe yarama ihtimali yüksektir.

İçeriden bir ipucu olarak, şimdi sözde portakal yağı temizleyici kullanıyorum. Prensipte şirket gerçekten önemli değil, işin püf noktası, yumuşak dokunuşlu yüzeyi veya kalan plastikleştiricileri çözebilen turuncu terpenler içermesidir. Portakal yağı temizleyici tamamen zararsız gibi görünse de dikkatli olmalısınız. Önemli ölçüde seyreltilmiş olarak kullanılabilir veya leke çıkarma için seyreltilmemiş olarak kullanılabilir. Yüzeylerden ve tekstillerden sakız, boya, tükenmez kalem, katı, sıvı yağlar, reçineler, yapıştırıcı, oje çıkarır. Ancak bununla ne yapılmaması gerektiğine dair birçok çirkin uyarı da var. Her durumda yutmamalı, solunum yoluna girmesine izin vermeli ve tabii ki gözünüze sokmamalısınız. Temizleyici, suda yaşayan organizmalar için zehirlidir, bu yüzden eğlenceli değil. Eldiven giyeceğim ve bunu bu şey üzerinde deneyeceğim. Sadece sola ve sağa ve öne ve arkaya eğebileceğiniz, aynı zamanda döndürüp aşağı ve yukarı itebileceğiniz bir tür joystick’e sahiptir. Buradaki lastik piyonların altında vidalar var ama buradaki elektronik ve mekaniğin tam olarak nasıl çalıştığını bilmediğim için onları sökmemeyi tercih ederim.

Bu düğmeleri buradan çıkarmak nispeten kolaydır ve ben zaten bir tanesinde denedim, bir boşluğa bıçakla girip sonra onları çıkarabilirsiniz. Hiçbir şey kırılmaz, sadece içine sıkışmış bir plastik parçası. Her şeyi sökmeye çalışırdım çünkü parçalara ayırarak hiçbir şeyi kırmayacağınızdan eminseniz, elbette yapın.

Şimdi kağıt havluyla portakal temizleyici olmadan elimden geldiğince yapıyorum. Eski bir dondurma çubuğunu ya da sadece tırnağımı alırsam hiçbir şey işe yaramaz. O zaman en azından bu kaplamayı, buradaki temizleyiciyle çözmek zorunda kalmadığımız yapışkan bir sakız yığını haline getirebilirim, o kadar iyi. Sonra altındaki bu kütleden pullar çiziyorum. Vay canına, sevgili üreticiler, böyle aptalca kaplamaları dışarıda bırakın! O bitişi bıraksaydın ürün hiç fena olmazdı.

Şimdi, bunu yüzeyde elimden geldiğince kazıdım ve şimdi temizleyiciyle temizlemeye çalışacağım. Bunu yapmak için önce büyük bir yudum alıyorum ve sonra çok güzel söylüyorum: Dairesel hareketlerle yavaşça masaj yapın.

Bu düğmeleri buradan çıkarmak nispeten kolaydır. Bunu zaten denedim. Sadece bir bıçakla boşluğa girip onları dışarı çıkarıyorsun. Hiçbir şey kırılmaz çünkü bu sadece içine konulan bir plastik parçasıdır. Parçalarına ayırdığınızda hiçbir şeyin kırılmadığından emin olmak için her şeyi sökmeye çalışırdım.

Şimdilik turuncu temizleyici kullanmadan mümkün olduğunca çıkarmaya çalışacağım. Eski bir dondurma çubuğunu veya tırnağımı alıp bu yapışkan maddeyi birbirine bastırıyorum. Ne kadar az temizleyici kullanmam gerekirse o kadar iyi. Sonra altındaki bu kütlenin pullarını çizebilirim. Bence üreticilerin bu kadar aptalca kaplamalar kullanması çok yazık. Bunu dışarıda bırakırlarsa, ürün çok daha iyi olurdu. Şimdi alanı mümkün olduğunca birleştirdim ve temizleyiciyle ovalamaya çalışacağım. Bunu yapmak için üzerine biraz temizleyici koyup yavaşça ve dairesel hareketlerle ovuyorum.

Eskisinden çok farklı bir his yok ama ışığa tutarsanız bir şeyler olduğunu şimdiden görebilirsiniz. Kumaşa bakarsanız, bir şeyin yapıştığını da görebilirsiniz. Bu iyi bir işaret. Şimdi sorun, elbette, temizleyiciyi gerçekten istemediğiniz o dar oluklara bulaştırmak. Bugün nispeten büyük miktarda mutfak kağıdı kullanacağım hissine kapılıyorum.

Bir sonraki sorun, temizleyiciyi tekrar plastikten çıkarmak olacaktır. Ama en azından alt alanı temizledim ve alt yüzey artık yapışkan değil. Çok güzel. Çıkarabildiğim tüm düğmeleri çıkardım ama tabii ki sorun ortadaki bu joystick ile devam ediyor. Şimdi buradaki oluklara temizleyici ve yumuşatılmış plastiği süreceğim. Tabii ki bunu istemiyorum. Şimdi bu üst kapağı buradan çıkarabileceğimi ve sonra bir şekilde bu joystick’i çıkarabileceğimi umuyorum. Şimdi üstüne koli bandı koydum ve bu üst kapağa büyük bir vidayı sıcak tutkalla yapıştırdım. Umarım o zaman bu koruma başlığını kaldırabilirim. Bu şaşırtıcı derecede iyi gitti. Ve vidalar var.

Şimdi burada biraz geriye gitmem gerekiyor. Çok güzel, işte düğme.

Evet ve altından böyle görünüyor. Görünüşe göre parça sabitlenmiş – bu siyah halka – ve burası elektroniğin kontrol edildiği yer – bu yeşil halka. Belki temizleyicinin biraz ıslanmasına izin verilirse ve biraz daha kalın uygulanırsa daha iyi çalışır. Bu yüzden temizleyiciyi buraya uyguluyorum ve birkaç dakika etki etmesine izin veriyorum. Sonunda bu yardımcı oldu. Temizleyici her zaman yalnızca üst katmanı çözer, bu nedenle işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekir: temizleyiciyi uygulayın, silin, tekrar uygulayın, tekrar silin. İşte en çok işe yaradığı şekliyle özetlediğim yöntemim: İlk olarak, yüzeyde itilebilen her şeyi büyük bir blok haline getirmek için tahta bir çubuk veya eski bir buzlu çubuk kullanıyorum ve sonra tahta çubukla alıyorum.

Sonra temizleyiciyi plastiğe kalın bir şekilde uygularım ve iki ila dört dakika orada bırakırım. Ardından yüzeyde kalanlar silinebilir. Bunu birkaç kez tekrarladıktan sonra, böyle bir şeye benziyor. Ancak, tuş vuruşu da ortadan kalktı. Şimdi her şeyi tekrar bir araya getirmeniz gerekiyor ve işiniz bitti.

Sonuç olarak, denetleyicinin tekrar iyi hissettirdiğini ve artık yapışmadığını söyleyebilirim. Biraz fazla parlak görünüyor, ama başka türlü kullanılamazdı. Yani temizleyici ile zaten iyi bir şey. Aslında işe yarıyor ama temizleyiciyi bir kez uygulamanız ve beklemeniz gerekmiyor, birkaç geçişte çalışmanız gerekiyor. Mekanik olarak çıkarılabilen her şeyi çıkarmak için tahta bir spatula veya benzeri bir şey kullanmaya da değer. Bu, temizlik maddelerinden tasarruf sağlar ve çevre için de iyidir. Bir şişe temizleyicinin fiyatı yaklaşık 10 €’dur, ancak nispeten pahalı olduğu için kesinlikle denemeye değerdi.

Söyleyebileceğim başka bir şey var mı? Atölyem çok güzel kokuyor. Haftaya görüşmek üzere, kendinize iyi bakın! Çav.

Make'dan daha fazlası

Make'dan daha fazlası

(yom)

Haberin Sonu