Yardım! Lyft’ten Yasaklandım ve Kimse Bana Nedenini Söylemeyecek.

dunyadan

Aktif Üye
Yardım! Lyft’ten Yasaklandım ve Kimse Bana Nedenini Söylemeyecek.
Sevgili Triped Up,

En son iş seyahatim, banliyödeki ev ofisimden San Francisco şehir merkezindeki ofisime ve geri dönüş oldu – bir Asya saat diliminde planlanmış bazı gece geç saatlerde yapılan görüntü konferansları için platformu ilk kez kullandığım sorunsuz iki Lyft yolculuğu. Ertesi gün rezervasyonumu tekrar etmeye çalıştığımda hesabımın devre dışı bırakıldığına dair bir mesaj aldım. Uzun bir e-posta alışverişine rağmen Lyft, meşru kısıtlamaları gerekçe göstererek neden yasaklandığımı bana söylemedi. Bu büyük bir rahatsızlık değil – Erişilebilir ulaşım, taksiler ve tabii ki Uber ile Körfez Bölgesi’nde yaşıyorum – ancak bunun neden olduğunu ve büyük teknoloji şirketlerinin bireyleri bazılarından dışlama gücünü merak etmeme neden oluyor. vazgeçilmez bir hizmet. Yine de, bölgemde Lyft tarafından yürütülen halka açık bir bisiklet paylaşım programı olan BayWheels’ten bisiklet kiralamak istersem ne olur? Ya da Lyft Uber’i satın alırsa, orada da yasaklanır mıyım? Büyük teknolojide biraz şeffaflığı teşvik etmek için bile olsa yardım edebilir misiniz? Matt, Marin County, Kaliforniya

Sevgili Matt,

Birincisi, beklentilerinizi yumuşatın: Birçok teknoloji şirketindeki müşteri hizmetleri – veya eksikliği – bir havayolu çağrı merkezinden “beklenenden daha uzun bekleme süreleri yaşıyoruz”, kulağa birinci sınıfa yükseltme gibi geliyor. Bir teknoloji uygulaması sizi yasakladığında, yardım almak için beklenen bekleme süresi genellikle sonsuzdur.

İlişki kuruyormuşum gibi geliyorsa, yaparım. Instagram birkaç yıl önce hesabımı bloke ettiğinde ve müşteri hizmetleri olmadığı ortaya çıktığında, şu anda Instagram’ın ana şirketi olan Meta için çalışan eski bir meslektaşımla birkaç ayrıcalıklı ilişki kurdum ve o zaman bile hesabıma geri dönmem haftalar sürdü. Asla açıklanmayan nedenlerle Tinder’dan yasaklandığımda benim için böyle bir şans yoktu. Sen ve ben pek yalnız değiliz – çevrimiçi mesaj panoları ve makaleler, Lyft, Tinder, Instagram ve güvendiğimiz sayısız diğer uygulamadan yasaklanan gizemli kullanıcıların hikayeleriyle dolu.

Bir Lyft sözcüsü olan Gabriela Condarco-Quesada, bana bir e-postada şirketin “sistemi oynayan kişiler tarafından gerçekleştirilen hileli faaliyetleri” engellemek için “bir dizi önleme yöntemi” kullandığını açıkladı.

Matt, “Nadir durumlarda, yasal hesaplar askıya alınır,” diye devam etti ve senin de başına gelenin bu olduğunu belirtti. “Hesabını eski haline getirdik ve bunun neden olduğu sorun için üzgünüz.”

Lyft’in bu durumların ne kadar nadir olduğunu gerçekten bilip bilmediğini merak ediyorum. Gönderdiğiniz dokuz e-posta alışverişini okuyunca, Lyft’in müşteri deva ekibi sizin aslında kötü bir aktör olduğunuz ve şeffaf olmayan iç adalet sistemlerinin hiçbir açıklama yapmadan sizi Lyft’ten yasaklamakla doğru olduğu sonucuna varmış gibi görünüyor. (Lyft bana kullanıcıların ne sıklıkta yasaklandığını veya itiraz edenlerin yüzde kaçının yasaklarının geri alındığını söylemedi, ancak durumunuzu “aykırı değer” olarak nitelendirdi.)

Elbette başka bir olasılık daha var: Lyft’in bir şirket olarak size neden oldukları sorun için gerçekten üzgün olmaması, çünkü kaynakları bir sisteme ayırmak yerine meşru bir hesabı askıya aldıklarında isabet alma konusunda bilinçli bir karar vermiş olmaları. bu, yapay zeka ağlarına yakalanan masum binicileri ayıklayacaktır.

Uber ve Skype için çalışmış eski bir yazılım mühendisi olan ve şu anda Substack’in en üst düzey ücretli teknoloji haber bülteni olan Pragmatic Engineer’ı yazan Gergely Orosz’un bir makalesini okuduktan sonra bu olasılığı gündeme getirdim. Bay Orosz bana röportaj vermediğini söyledi, ancak bana soracağım soruların cevapları gibi görünen Mart makalesinin arkasında olduğunu söyledi.

Çoğu büyük teknoloji şirketinin – Apple ve Amazon’un dikkate değer istisnaları dışında – müşteri hizmetlerini otomatik sistemlere dayandırdığını yazdı. “Müşteri desteği sunarken bile” diye yazdı, “yüzey alanını sınırlıyorlar ve mühendisleri bir defaya mahsus müşteri sorunlarını çözmeye teşvik etmiyorlar. Ve biliyor musun? Müşteri desteğine çok fazla yatırım yapmamak karlı.”

Onun açıklaması: İyi müşteri hizmeti emek ve kaynak yoğundur ve faydalarını birçok şirketin ölçümleriyle ölçmek zordur. (Lyft, Bay Orosz’un teziyle ilgili soruları yanıtlamadı.)

Birçok müşteri vazgeçer. Ama Matt, bana müdahale etmeseydim Lyft için çalışan bir avukat bulmak için California Barosundaki bağlantıları kullanacağını ve sorunu içeriden çözmeye çalışabileceğini söyledin. Yani benim Instagram sorunumu çözmek için benim gittiğim yolu izlerdin.

Bay Orosz, müşteri hizmetleri eksikliğinin o kadar köklü olduğuna ve bu ayrıcalıklı ip çekmenin esasen ana akım haline geldiğine dikkat çekiyor. Büyük teknoloji firmalarında işe girenler arasında, “LinkedIn profilinizi yeni işinizle günceller güncellemez,” diye yazdı, “arkadaşlarınızın arkadaşlarından, sorunlarından birini çözmelerini isteyen mesajlar almaya başlıyorsunuz.”

Bu kulağa son derece verimsiz ve adaletsiz geliyor ve tabii ki teknoloji firmalarındaki arkadaşları olmayan kullanıcıların büyük çoğunluğunu soğukta bırakıyor. Ve en azından Skype ve Uber’deki deneyimlerini anlattığı gibi, işe yaramayabilir bile: Arkadaşlarının sorunlarını dahili sistemler aracılığıyla kanalize etmeye çalıştığında, bu sorunlar nadiren çözüldü. Önerisi: Müşteri hizmetleri hakkında daha fazla bilgi veren şirketlere – genellikle daha küçük olanlara – geçiş yapın.

Bu, Uber ve Lyft’in hakim olduğu araç paylaşımlı uygulamalar için ne anlama geliyor? Belki telefona cevap veren eski moda araba servisleri – New York City mahallemdeki Mexicana Araba Servislerine sesleniyorum – veya nefes nefese toplu taşıma. Ancak garip şehirlerde seyahat ederken, Uber ve Lyft mühlet tanıdık ve rahat hissediyor (ve sizin de belirttiğiniz gibi Lyft, San Francisco ve diğer şehirlerde bisiklet paylaşım programı yürütüyor).

Bir müşteri hizmetleri temsilcisi size Lyft’in “yasal olarak” size daha fazla bilgi veremeyeceğini söylemesine rağmen, Bayan Condarco-Quesada yanlış konuştuğunu söyledi. Bunun yerine, Lyft’in dolandırıcılığı önleme önlemlerini korumak için ayrıntıları paylaşmadığını söyledi. Sistemin “birkaç anormallik işaretlediğini … bunların birçoğunun e-posta alışverişinde not edildiğini” yazdı. Lyft’in asla yanıtlamadığı, hesabınızın neden işaretlenmiş olabileceğine dair şüphelerinizi listelediğiniz son e-postanızdan bahsediyordu. Yolculuk siparişi vermek için akıllı telefon yerine şirket bilgisayarlarını kullandığınız gerçeği etrafında dönen şüphelerinizi, Lyft’in Hizmet Şartları’ndaki 17 “kısıtlanmış faaliyet” listesiyle karşılaştırdım. Bir şekilde eşleşen tek şey: “Lyft platformu aracılığıyla iletilen herhangi bir bilginin kaynağının” gizlenmesine karşı yasak.

Ofisinizin, ev ve ofis bilgisayarlarınızı birbirine bağlamak için Splashtop adlı bir hizmet kullandığından bahsettiniz. Splashtop’un ev bilgisayarınızın IP adresini maskeleyen bir VPN hizmeti gibi çalışabileceğinden şüphelendiniz, ancak şirketin ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Annie Chen durumun böyle olmadığını söyledi. Lyft daha fazla bilgi sağlamaz.

Büyük teknoloji şirketlerinde makine öğrenimi sistemleri tarafından yasaklanmanın sonuçlarına ilişkin son bir uyarı: Bunlar, bizim göremeyebileceğimiz şekillerde olsa da genellikle ayrımcıdır. Boston Üniversitesi Teknoloji ve Politika Araştırma Girişimi başkanı James Bessen bana, şirketlerin “insan gözetimi olmadan yapay zekanın kararlarına dayanarak insanları işten atıyorsa, orada ayrımcılık olacağını varsaymanız gerektiğini” söyledi.

Şirketlerin bu olasılığa ne kadar ilgi gösterdiğinin önemli bir göstergesi, bir yapay zeka etik politikasına sahip olup olmadıklarıdır. Lyft’de yok. Ancak Bay Bessen, ayrımcılık olmasa bile şirketlerin “müşterilerine bir tür açıklama, bir tür şeffaflık borçlu olduğunu” ekledi.

Bu durum, sorunlarını kişisel olarak ele alamayacağım yolculara verdiğim standart tavsiyenin etkililiğini sorgulamama neden oldu: Müşteri hizmetlerine ulaşmak için, bu konudaki bağlantılardan başlayarak, aramak, sosyal medyayı kullanmak veya çevrimiçi formları doldurmak yerine e-posta kullanın. tüketici aktivisti ve sendika köşe yazarı Christopher Elliott tarafından düzenli olarak güncellenen harika sayfa. Tam olarak bunu yaptın, başarılı olamadın. Şimdi isteksizce şu ek ipucunu vereceğim: E-posta başarısız olursa, şirkette çalışan birini tanıyıp tanımadığınızı görmek için LinkedIn’e gidin.

Ters giden en iyi planlanmış bir seyahat planı hakkında tavsiyeye ihtiyacınız varsa, [email protected] adresine bir e-posta gönderin .

New York Times Seyahatini Takip Edin
üzerinde instagram , twitter ve Facebook . Ve haftalık Travel Dispatch bültenimize kaydolun daha akıllıca seyahat etme ve bir sonraki tatiliniz için ilham alma konusunda uzman ipuçları almak için.

Haber Sitelerinden Alıntı Yapılmıştır.