Yolları başka sıkıntıları aynı… Doğan Yurdakul ve Aydın Engin’den mektuplar

ahmetbeyler

Yeni Üye
Gazeteci-Yazar Aydın Engin, 12 Şubat’ta girdiği 82 yaşında ömrünü kaybetti.

Aydın Engin, safra kesesi sorunu niçiniyle 8 Mart Salı günü ameliyata alındı. Ameliyat daha sonrasında gözlenen sızma niçiniyle 9 Mart Çarşamba günü ikinci bir operasyon geçiren Aydın Engin, kısa müddetli ortalar haricinde 16 gündür “yoğun bakım” servisinde tedavi görüyordu.

Aydın Engin, 3 Eylül 2017’de hayatını kaybeden Odatv onursal kurucusu Doğan Yurdakul ile mektuplaşmıştı.

Aydın Engin, T24’teki 16 Eylül 2011 tarihindeki “Doğan Yurdakul’a Mektup” başlıklı yazısında, Doğan Yurdakul ile farklı siyasi görüşlere sahip olduklarını şöyleki anlatmıştı:

“Biz hasımdık. Siyasal hasım. Sen “Maocu” Aydınlık’ta yöneticiydin; ben de “Leninci” Politika’nın başındaydım. Biz size “Maocu faşistler” diyorduk, siz bize “Sosyal emperyalistler”. Biz sizi, siz bizi acıtmakta sakınca görmek ne kelam; bunu siyasal bakılırsav biliyorduk. O kanlı, o çığırından çıkmış, zembereği boşalmış 70’li yıllar bu biçimde geçti. Ne karşılaştık, ne tanıştık; yalnızca atıştık. Dedim a hasımdık…”

“HISIM OLMASAK DA VİLAYETLE HASIM KALMAK ZORUNDA OLMADIĞIMIZI KAVRAMIŞTIK”

Mektubunda Doğan Yurdakul’a “Cumhuriyet senelerında beni aradın” diyen Aydın Engin şunları yazmıştı:

“Belleğim beni yanıltmıyorsa uzak bir Akdeniz kentinden aradın. Galiba bir kitap hazırlıyordun ve benden bir iki katkı istedin. Ben de seve seve isteklerini karşılamaya çalıştım.

Hasım iken hısım olmadık. Ancak bizimkilerin çöküp darmadağın olarak, seninkilerin parti buyruğu ile kapitalizme geçtikleri bir periyotta, eski günlerde tepinip “Sen Maocu faşistsin… Hayır sen toplumsal emperyalistsin” dalaşına girmeyecek, o itiş kakışa dönmeyecek kadar olgunlaşmış; hısım olmasak da vilayetle hasım kalmak zorunda olmadığımızı kavramıştık.”

“BAŞIN SAĞOLSUN SEVGİLİ HASMIM!”

Aydın Engin “Ama Doğan, sana bu mektubu yazmamın sebebi bunlar değil. Hiç değil. Dinle…” diyerek mektubu niye kaleme aldığını şu biçimde anlatmıştı:

“Tümüyle özgür olabilmek için ülkeme dönmeye hazırlanırken annemin ölümcül hastalığının haberi geldi. Devletten “Bakın ben istekli olarak dönüp, mahpusa girmeye geliyorum. Yani kaçacak filan değilim. Bana bir gün, tek bir gün müsaade verin. Uçaktan inince hapishaneye değil anneme gideyim. Elini tutayım, yüzüne dokunayım, o güzelim mavi gözlerinin derinliklerine bir sefer daha bakayım. daha sonra savcılığa masraf ve teslim olurum” dedim.

Devlet karşılık bile vermedi. Mustafa Ekmekçi, Uğur Mumcu, İlhan Selçuk ortaya girdiler. Bakanlarla uzun görüşmeler yapıp benim için bir günlük, tek bir günlük müsaade istediler. İlhan Selçuk DGM Başsavcısının ayağına kadar gidip ricacı oldu.

I-ıh! Asya despotizmi geleneğini kılcal damarlarına kadar sindirmiş kahhar (=kahredici) Devlet kılını bile kıpırdatmadı.

Ben, çaresiz hapishaneye girmek üzere Frankfurt Havalimanının yolunu tutmazdan iki gün evvel Terzi Sadık’ın karısı Adalet Hanım’ın vefat haberi geldi.

Tıpkı evvelki gün sana, karın ve sevgilin Güngör’ün mevt haberinin geldiği üzere.

Doğan,

Yaşadığın vicdanları isyan ettiren haksızlık fazlaca kişiyi etkiledi. Bazıları eski hısımların, bazıları eski hasımların. Sen içerdesin gözleyemezsin; ben dışarıdayım; gözledim. Hakikaten üzüldüler, isyan ettiler, kederlendiler.

Fakat Doğan…

bir daha de galiba seni en yeterli anlayacaklardan biri benim.

Başın sağolsun sevgili hasmım!”

DOĞAN YURDAKUL’DAN AYDIN ENGİN’E KARŞILIK

Doğan Yurdakul ise Odatv’de yayımlanan Aydın Engin’e karşılık mektubunda, yazısına teşekkür ederek başlıyordu:

“Sevgili arkadaşım,

T-24’de yayınlanan ve “hasım-hısım” esprisiyle süslenmiş şık başsağlığı mektubunu “4 gün izinli” olarak gittiğim Ankara’da okudum. Ben konuta akın eden akraba-arkadaşların taziyelerini kabul ederken kızım çıktısını almış getirdi. Bizler geçmişte “hasım düşürülmüş” olsak da, birebir zamanın kökten gelen ağacın kolları üzereyiz. Mektubunu okurken “işte bizim çileli jenerasyonumuz bu biçimde ulu gönüllüdür” dedim, herkeste duysun istedim, işte biz buyuz!”

“BENDE FOTOĞRAFI VAR, ÇIKINCA SANA GÖNDERİRİM”

“Mektubunda birtakım unutkanlıklar var, onları anımsatayım” diyen Doğan Yurdakul, Aydın Engin’in kitabına katkısını şu biçimde anlatmıştı:

“Ben seni aramadan evvel sen Cumhuriyet kitap ekinde bizim “Reis” kitabımızla ilgili övgü dolu bir yazı yazdın. daha sonra Ankara’daki Uğur Mumcu panelinde sen yönetici, ben konuşmacı olarak bulunduk; başka konuşmacılar Yargıtay Onursal Lideri Sami Selçuk ile DSP Milletvekili ve TBMM Susurluk Komitesi üyesi Sayın Sema Pişkinsüt idi. Bende fotoğrafı var, çıkınca sana gönderirim. Senden rica ettiğim kitap “Abi” kitabıydı. Dündar Kılıç ile geçmişte birebir hapishanede koğuş arkadaşlığı yaptığımızı duymuşsun. Bana hayli eğlenceli anekdotlar yazıp göndermiştin. O anıların kitabın 190-192. Sayfaları içinde yer alıyor.”

“HASIM” DEĞİL, “HISIM” ÜZEREYİZ

Doğan Yurdakul “Koğuş arkadaşım Ahmet Şık, seninle benim fizik olarak da birbirimize epeyce benzediğini söylüyor. Demek o istikametten de “hasım” değil, “hısım” gibiyiz” diyerek mektubunu şu biçimde sonlandırmıştı:

“Benim için kederlenip isyan eden tüm kardeşlerime selam ederim.

Sayın Doğan Akın’a Abidin Dino ile ilgili yazısını bizlere ithaf ettiği için teşekkür ederim.

Seni sevgiyle kucaklarım.

DoğanYurdakul/Silivri”