ABD Çalışması: Daha az eğitimli daha fazla AI kullanın

amerikali

Yeni Üye
Yaklaşık bir buçuk yıl önce, Openai Chatgpt pazarı başlattı. Mevcut bir ABD çalışmasına göre, ses modelleri o zamandan beri profesyonel dünyaya taşındı. Profesyonel iletişimin yaklaşık dörtte biri en azından yapay zeka (AI) yardımıyla yapılmaktadır. Eğitim derecesi bu konuda rol oynamaktadır.

Reklamcılık

Stanford Üniversitesi, Washington Üniversitesi ve Emory Üniversitesi'nden bir ekip, Ocak 2022'den Eylül 2024'e kadar çeşitli endüstrilerde büyük dil modellerinin (LLM) kullanılmasını incelemiştir. 537.413 Şirketlerin basın bültenleri ve Birleşmiş Milletler'in (Birleşmiş Milletler, BM) 15.919 basın açıklaması istatistiksel bir tespit sistemi yardımıyla analiz edildi.

Çalışma, şirketlerin, tüketicilerin ve hatta uluslararası kuruluşların iletişimde üretken AI'ya büyük ölçüde güvendiği yeni bir gerçeklik gösteriyor: CFB'ye sunulan şikayetlerin yaklaşık yüzde 18'inde, iş reklamlarının yüzde 15'i, şirketlerin yüzde 24'ü ve Birleşmiş Milletler'in BM baskılarının yüzde 14'ü formüle edildiğinde AI'yı destekledi.

Başlangıçta, şehir ve ülke aynı şekilde

Bundan sonra, AI kentsel alanlarda ülkeden daha fazla kullanıldı (yüzde 10,9'a kıyasla yüzde 18,2) – ancak başından beri değil: 2023 başında şehir ve ülke arasında neredeyse hiç fark yoktu. Tutarsızlık sadece yılın ortasında sonuçlandı.

AI'nın normal olarak yeni teknik gelişmelerden farklı şekilde uyarlanması şaşırtıcıdır: Bu genellikle başlangıçta daha yüksek şekillendirilmiş nüfus grupları tarafından kabul edilir. AI dili modelleri durumunda, tersine görünmektedir: çalışmaya göre, eğitim seviyesine sahip bölgelerde daha yüksek eğitim seviyesine sahip olanlara göre daha sık kullanılmaktadır (yüzde 17,4'e kıyasla yüzde 19,9). Kentsel alanlarda, daha düşük veya daha yüksek bir eğitim seviyesine sahip belediyeler arasındaki fark daha da büyüktü (yüzde 17,8'e kıyasla yüzde 21,4.

“Tüketici şikayetleri alanında, LLM kullanımının coğrafi ve demografik kalıpları, teknoloji kabulünün genellikle kentsel alanlara, düşük gelirli gruplara ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip nüfus gruplarına odaklandığı teknoloji yayılmasındaki tarihsel eğilimlerin inanılmaz bir sapmasını temsil ediyor.” Bu nedenle AI kullanımı insanlara daha az eğitim sağlayabilir. Bu nedenle AI araçları telafi edebilir.

Kanıt zor

Yazarken AI'nın kullanılıp kullanılmadığının kanıtı o kadar kolay değildir. Kullanılan sistemler her zaman güvenilir değildir. Ancak, veritabanı yeterince büyükse, AI kullanımını gösteren desenler görülebilir. Araştırmacılara göre, yapay zeka oluşturulan metin tekrar düzenlenirse tespit daha zordur. Buna ek olarak, ses modelleri giderek daha iyi olacaktır, bu da tanımayı daha da zorlaştırır. AI kullanımı, çalışmaya hayran kaldıkça yaygın olmaya devam edebilir.

Yazarlar, AI araçlarının aşırı kullanımı yoluyla olumsuz etkileri uyarıyorlar: “Hassas alanlarda, AI'ya kör güven, endişelere yanıt vermeyen veya genel olarak daha az güvenilir bilgi vermeyen haberlere neden olabilir. Yapay zekaya kör güven, kamu iletişimine güvensizliğe yol açabilir.”

(WPL)